SHARE

Разяреният бик на Уолстрийт е един от символите на Ню Йорк, но тази година срещу него се изправи нова бронзова статуя на “Безстрашното момиче” – поставена в навечерието на Деня на жените и подчертаваща ролята на жените на ръководни позиции.

“Безстрашното момиче” – поставена без разрешението на властите по същия начин, по който през 1989 г. е поставен “Разярения бик”  – си спечели много почитатели в Ню Йорк и по света, но сред тях не бе скулптoра на бика.

AP Photo/Mark Lennihan

За скулптoра Артуро ди Модича “Безстрашното момиче” цялостно променя смисъла на неговия “Разярен бик” – символ на възстановяването на страната от срива на фондовата борса през 1987 г. За него бикът е символ на “свободата на света, мира, силата, могъществото и любовта”, заявява той. Бикът е символ на това как Уолстрийт успява да излезе от тогавашната криза чрез агресия и непоколебимост – качествата, които тогава  са спасили капиталовите пазари и са довели до нов период на просперитет в Америка.

За Ди Модича с поставянето на “Безстрашното момиче” – посланието на бика от положително “се превръща в отрицателна сила и заплаха”. Скулпторът подчертава, че не е против равноправието на половете, но не иска да се променя смисълът на неговото произведедение – до такава степен, че след като е научил за поставянето на “Безстрашното момиче”, е бил готов да обърне своята статуя наобратно – така че да не гледа към нея.

Статуята на “Разярения бик”, тежаща над 3000 кг, е поставена през 1989 г. тайно една вечер пред сградата на Нюйоркската борса и няколко дни по-късно е преместена на сегашното си място в парка “Боулинг Грийн”. Преди месец до нея бе поставено безстрашното момиче с плочка с надпис “Опознай силата на жените в лидерството. Тя прави разликата”. Произведението е на Кристен Визбал по идея на инвестиционната компания State Street Global Advisors.

AP Photo/Mark Lennihan

 

Символиката на момичето надхвърля идеята да се подчертае ролята на жените на ръководни позиции. Тя е символ, че начинът за промяна е безстрашието пред лицето на опасността, ако Уолстрийт е разярената и агресивна система, то момичето е техният противовес.

Казусът е интересен. Творецът с право може да негодува, че се е променил смисълът на произведението му. От друга страна, това са две произведения, поставени, без да е търсено ничие одобрение – израз на времената, в които са били поставени. Преди почти 30 г. Уолстрийт се е свързал с агресията, прогреса и успеха, днес силата на жените е символ на промяната.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.