SHARE

От проф. Николай Слатински

Отново и отново се опитвам от моята камбанарийка да кажа следното:

Войната на Руzия срещу Украйна и досега е жестока, но това, което предстои е още по-страшно – нека не си правим никакви илюзии.
Колкото храбро и саможертвено, всеотдайно и професионално да се сражава Украйна, от един момент нататък качеството ще започне да отстъпва на количеството.

Човешките и материалните ресурси на Украйна са ограничени в сравнение с тези на Руzия. Съотношението на населението е 40 милиона на 140 милиона. При това над 10 милиона украинци (по-точно 11 милиона) вее са напуснали родните си места, а 4 милиона от тях са напуснали и Украйна. В момента по най-груби сметки на 1 украинец се падат 4 руzнака. Това е смазващо количествено превъзходство.

Освен това в Руzия има огромни излишъци от пушечно месо, защото там никога не са ценили човешкия живот и винаги са били готови да хвърлят в пастта на смъртта, в пещта на войната нови и нови кохорти от агнета на заколение. Там неименно се е воювало не с ум и умение, а с число и без значение колко свои ще бъдат избити.

С максимално напрежение Украйна може да прати на бойното поле още максимум 30 000-40 000 души, много от тях поне донякъде умеещи да стрелят. Руzzия без проблем е в състояние да прежали в Украйна още минимум 130 000-140 000 жертвени телци.

При това украинските бойци са отвъд предела на силите си, както е и цялата държава, нападната от безумен и варварски враг. Те са преуморени от бъзсънните нощи и жестоките сражения, страдат болезнено за своите убити, ранени или разпилени във всички посоки близки и роднини и за своите разрушени домове и изтерзани градове.
Руzките орки (да не забравяме и беларуzките хуни), които ежедневно навлизат на украинска територия, са свежи, надъхани чрез промитите си мозъци, отлично знаещи вече, че отиват на война и трябва или да убиват, или ще бъдат убити. Убити с куршум в гърдите – от противника, или с куршум в гърба за неподчинение – от заградителните отряди на чекистите и възродените шмершове (смерт шпионам).

Военната помощ от Запада е ценна, но не и безценна. Тя си остава половинчата, както всичко, което Западът прави досега.
Половинчати са и санкциите. Примитивната по международните стандарти руzка икономика успява да се адаптира криво-ляво, а и официалната стъкмистика внушава открай време на руzнаците, че никакви санкции не са им страшни, даже колкото повече санкции, толкова, едва ли не, по-добре! А пък и Руzия е деспотична държава и там изобщо не се съобразяват с падането на жизненото равнище на обикновените руzнаци. Обикновените руzнаци, както от много години пиша, винаги са смятани за тор, чрез който избуяват мeгаломанските фантасмагории и мании на императори, генерални секретари и президенти.

При досегашната военна помощ и при досегашните санкции, това, което може да направи Украйна е да издържи колкото се може по-дълго. Постепенно, обаче (има такъв риск), войната за хората на Запад може да се банализира и интересът към нея, към войната, да спадне. Това би било престъпно грозно спрямо Украйна!
Западът е изправен пред тежки решения и няма защо да си въобразява, че като се отказва от тях, то няма да му се наложи да ги вземе. Ще му се наложи! По-късно и на по-висока цена.

Как моята скромна и никого неангажираща с личното си мнение личност, вижда минимума от мерки, които Западът трябва да вземе и колкото по-рано и по-бързо ги вземе, толкова по-рано и по-бързо ще приключи войната.

 1. Налагане на пълно енергийно ембарго.
  В момента играта, която се води на голямата световна сцена (именно световна, а не регионална!) е като древната стратегическа японска и китайска игра GO. Това е най-сложната игра. А в енергийната сфера тя си е наистина и буквално GO – Gas & Oil.
 2. Нова програма ленд-лийз като по време на Втората световна война.
  Трябва да се организира непрекъснато и мащабно снабдяване на Украйна с всичко необходимо – танкове, бойни бронирани машини, самолети, вертолети, военни кораби, ракетни, противоракетни и артилерийски системи, огнестрелни оръжия от всякакъв вид и калибър, транспортни средства ( мобилни и високопроходими).
  Не съм специалист в това отношение, никога през живота си не съм стрелял с нищо друго, освен с думи, така че моля за извиинение, ако не използвам точната терминология.
 3. Затваряне на въздушното пространство на Украйна.
  Това е жизнено важно за оцеляването на страната, без подобна мярка Западът де факто не само поддържа, а и засилва нейната уяазвимост.
 4. Нов въздушен мост, по подобие на Берлинския въздушен мост от 1948-1949 г.
  Украинският народ трябва да бъде снабдяван с абсолютно всичко от първа необходимост – храни, вода, лекарства, дрехи, санитарни материали, неща, същностни за хигиената, особено на жените и децата; списъкът може и трябва да бъде продължен.
  Тези четири стратегически важни решения ще спасят Украйна, ще спасят Европа, ще спасят Запада и ще спасят света от превръщането на войната на Руzия срещу Украйна в глобален конфликт с абсолютно непредсказуеми последици.
  Това, от което путинска Руzия има нужда сега е едно безусловно и отрезвяващо поражение. Само така тя ще може да намери сили и смелост да отхвърли Адолф Путин и рашистката идеология на мизантропство, мегаломания, шовинизъм и геополитическа истеричност, които превърнаха образа на Руzия в нещо прекалено уродливо и твърде отвратително. Великите руски имена в културата и науката не заслужават подобно нравствено падение на тяхната родина.
SHARE