SHARE

Емили Тамкин е външнополитически анализатор за сп. Foreign Policy, която представя 5-те извода от “много ползотворния” 2-часов разговор между Тръмп и Путин за изданието. 

Руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп имаха своята първа и дългоочаквана среща лице в лице по време на Г-20 в Хамбург.

Бе трудно за американците да осъзнаят какво се случи на срещата, която продължи доста повече от очакваното. За разлика от руския си колега държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не направи брифинг пред камерите след срещата, оставяйки на Москва да разкаже какво се е случило при закрити врати. Тилърсън каза, че срещата е била “много плодотворна”, “много конструктивна” и е съдържала тази най-важна съставка в дипломацията – “положителната химия”.

Отвъд искрите и любовта ето петте големи неща, които разбрахме от срещата на Тръмп с Путин.

Не сме по-близо до това да получим ясни отговори от Тръмп за това каква точно роля той мисли е изиграла Русия на президентските избори в САЩ през 2016 г. 

Намесата на Русия в американските избори е била обсъждана на срещата. Руският външен министър Сергей Лавров, който има десетилетия опит в дипломацията, заяви, че Тръмп е прииел обясненията на Путин, че Русия не е извършвала хакерски атаки по време на американската предизборна кампания.

Също така Лавров заяви: “Тръмп спомена, че в САЩ определени кръгове все още надигат вой за намесата на Русия в изборите, макар да нямат доказателства.” Тилърсън заяви, че Тръмп е повдигнал въпроса, Путин е отрекъл и двамата не виждат никакъв смисъл в обсъждане на миналото. 

“Двамата лидери се разбраха, че това е основна пречка пред това да подобрим отношенията на САЩ и Русия и се съгласиха да продължат да работят за гаранции, че Русия няма да се меси в делата на САЩ и демократичния ни процес, както и този на други страни.”

Анонимни държавни служители на САЩ, които  Белият дом твърди, че не може да им се има доверие, по-късно казаха пред CNN, че Тръмп не е приел твърденията на Путин.

Но Русия и САЩ се споразумяха да работят заедно по отношение на киберсигурността. 

Двете страни се разбраха (в бъдеще?) да не се намесват в делата на другата страна и да си сътрудничат в областта на киберсигурността.

Или по думите на Тилърсън – те се “съгласиха да разгледат създаването на рамка, около която двете страни могат да работят заедно, за да разберат как да се справят с тези киберзаплахи – както по отношение на това как тези инструменти се използват за намеса във вътрешните дела, как те се използват, за да застрашат инфраструктурата и как тези инструменти се използват от терористи също така”.

Путин и Тръмп се обединиха в омразата си към свободната преса. 

“Това ли са тези, които те обиждат”, пита Путин, докато сочи към пресата.

“Това са те”, отговаря Тръмп.

Поредно прекратяване на огъня в Сирия бе постигнато

Но все още има “детайли”, които трябва да бъдат изчистени като това кой ще наложи прекратяването на огъня. Също така Израел не одобрява идеята. И Тилърсън отбеляза, че предишните опити бързо се проваляха.

Двете страни имат повече общо, отколкото различия.

Поне така твърди Тилърсън. “Ще ви кажа следното – в голяма степен нашите цели са напълно еднакви” (от тези думи американските експерти по външна политика започнаха да се давят). Тези сфери, в които страните имат обща почва, обаче не включват Украйна, ядрената програма на Северна Корея или разполагането на противоракетни съоръжения в Южна Корея от страна на САЩ, за което Русия заяви, че трябва да спре, а очевидно темата не е била повдигната по време на продължилата 2 ч. и 15 минути среща.

Снимка: SAUL LOEB/AFP/Getty Images

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.