SHARE

Изпълнителният директор на Световния еврейски конгрес (WJC) Роберт Сингер се срещна с премиера на България Бойко Борисов и му връчи петиция, подписана от 175 000 души по света досега, в която се настоява българското правителство да наложи административна забрана за неонацисткия марш, насрочен за 13 февруари, пише EU Observer и WJC.

„Казах на премиера Борисов, че по наше мнение „Луков марш“ не е просто срещу евреите, но повече от всичко пряка атака срещу българския народ и трудно извоюваната му демокрация“, казва Сингер.

От своя страна Борисов зявява, че „Луков марш“ са действия на една изцяло маргинална група и няма да засегне отношенията между народите, изградени през вековете“.

Публикуваме пълния тескт на петицията, която може да подпишете тук. 

Еврейската общност по света подкрепя призива на Организацията на евреите в България „Шалом“ към правителството и към Софийската община да наложат ефективна забрана  на плановете да бъде проведен т.нар. „Луков марш“ в столицата София през февруари 2018 г.

„Луков марш“  се организира вече години наред от крайно десни групировки с цел да прослави Христо Луков, който през времето на Втората световна война беше водач  на Българските национални легиони, една пронацистка организация, която – извън всичко друго – открито поддържаше Закона за защита на нацията, влязъл в сила в България през януари 1941 г.

Това антисемитско законодателство, направено по образеца на Нюрнбергските расови закони в Хитлерова  Германия, лиши евреите в България от редица граждански права и беше както противоконституционен, така и в противоречие с традицията на етническа толерантност в България. Този закон беше част от одобрената от българската държава по това време, която не само унижаваше евреите, но и причини огромни финансови и икономически вреди на еврейската общност, защото лиши нейните членове от правото да добиват средства за препитанието си. Скоро след влизането на закона в сила бяха въведени мерки като наказателен данък на евреите, налагане на принудителен труд на мъжете евреи в трудови лагери, в които условията за живот бяха ужасни. Тези нехуманни и оскърбителни мерки бяха ентусиазирано подкрепени от Луков, който по това време беше личност със значимо влияние в България.

Антисемитизмът, който Луков и обкръжението му олицетворяваха, беше антитезисът  на бляскавия момент в историята на България, когато Българската православна църква, политически водачи и мнозинството от обществеността – от интелектуалци до обикновени хора – водеха кампания, която успя да предотврати депортацията на българските евреи към лагерите на смъртта. Обаче режимът, който Луков подкрепяше, одобри депортацията на 11 343 евреи от Северна Гърция и от Югославия, които срещнаха смъртта си в лагера „Треблинка“.

През първото полугодие на 2108 г. България ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз. В тази позиция българската нация ще се трябва да се старае да бъде водач и да утвърди споделените ценности на Европейския съюз, включително тези на толерантността и отхвърлянето на екстремизма и антисемитизма.

Аномалия би било за страната, която ще застане зад кормилото на ЕС да разреши един парад на факлоносци, облечени в черно поддръжници на човека и не идеологията му, които въплъщават най-тъмния период на ХХ век.

Сега, през XXI век, когато нетолерантността, включително антисемитизмът, е отново във възход в Европа, този континент, държавите и столиците му не могат да си позволят да демонстрират едно ехо на тези гибелни времена.

Административните действия против „Луков марш“ трябва да отидат по-нататък от простото съобщение, че мероприятието не се разрешава, докато в същото време то – както е ставало преди – всъщност не му пречи да се осъществи. На улиците на европейските столици не трябва да има място за парад, който отдава почит на човек и на неговото време, които представят най-зловещата част от историята на Европа.“

В контекста на българската и на европейската история разрешаването на „Луков марш“ би било нещо отвращаващо.

България остава на сухо, след като ЕС замразява един от своите фондове, пишат от международния журнал за естествени науки Nature.

„През юли България трябваше да получи 150 милиона евро от ЕС за изграждане на научни и развойни съоръжения по програма, целяща да стимулира икономическото развитие в бедните региони. Програмата се очакваше да даде на страната 700 млн. евро между 2014 и 2020 г.“, пишат от изданието.

Но властите на ЕС задържат финансите, след като България не успя да набележи достатъчно квалифицирани учени. Властите искат експерти с три или повече публикации, които са цитирани по пет пъти във водещите журнали в сферата им.“

„Васална държава? Британските желания се изпълняват от ЕС казва България„, казва външният министър Екатерина Захариева в интервю за Bloomberg.

„Това е проява на добра воля от страна на ЕС, защото ние приехме този преходен период. Не ние сме искали преходен период, това не беше наша идея, така че не е коректно те да казват, че сме ги превърнали във васална страна. Те са тези, които поискаха това“, заяви  Захариева в интервюто за Блумбърг.

Тя също така допълва, че не е добре преходният период, в който Британия ще бъде, след като напусне съюза през 2019 г., да продължава безкрайно дълго.

„Ако се случи нещо и ни е нужно повече време, можем отново да отворим темата. Сега обаче сме в самото начало, така че не бива да обсъждаме различни дати, защото е много по-добре и за двете страни преходният период да не продължава безкрайно“, отбеляза Захариева, цитирана от Блумбърг.

Книгата „Граница” на Капка Касабова спечели престижната награда на „Станфорд” за най-добър пътепис, съобщава Guardian.

Наградите за пътепис на „Станфорд” съществуват от 160 години.

„Касабова, шофирайки из планинските села, се оказва майсторски разказвач на истории на местните хора. Сред тях са и граничарите, чиято работа е била да стрелят по бягащите от страната чехи, поляци и източногерманци”, пише Guardian.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.