SHARE

Когато Навални направи корупционно разследване, обикновено се вдига много шум около него. Но последното – в което тръгна по следите на руска куртизанка и стигна до връзките на руския олигарх Олег Дерипаска с шефа на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и Кремъл – разбуни духовете в Москва.

Руското правителство задължи всички социални мрежи да блокират клипа на територията на Русия.

От YouTube (собственост на Google) не са предприели никакви действия, нито са коментирали, но днес Instagram (собтвеност на Facebook) приеха разпореждането и блокираха постовете на Навални по корупционното разследване.

Има спекулации, че руският цензор Роскомнадзор може да блокира услугите на Google, съобщава BBC. От компанията са уведомили Навални, че има сигнал срещу видеото му и то „може“ да бъде блокирано, но до момента това не се е случило – в известен смисъл Кремъл дори му прави допълнителна реклама по този начин.

В интервю за Times of London Навални призова Google и Facebook.

„Искам да обърнете внимание как руските власти искат да унищожат YouTube, който de facto е едно от последните кътчета за политика в Русия“, казва Навални.

„От една страна, властите искат да ни премахнат от YouTube, от друга – полагат изключителни усилия да наложат контрол върху социалната мрежа.

Огромни пари се инвестират в прокремълски блогъри и ботове, които „харесват“ и „не харесват“ видеа, за да манипулират алгоритмите“, казва Навални от московския си щаб. „Те използват фабрики за тролове и други мрежи, за да разпространяват съдържанието си.

Искам да кажа на ръководството на тези технологични компании, че не могат да оставят целия контрол над социалните мрежи на алгоритми. Не искаме да се прави подбор поединично, но трябва да има някакъв човешки и политически фактор, контролиращ какво се случва. В противен случай Кремъл просто ще вземе на абордаж услуги като YouTube. Вече видяхме как това се случи с основната опозиционна платфорва в Русия Live Journal“ – чиито публикации в Русия вече трябва да бъдат предварително одобрени.

Разбира се, всичко това се случва в контекста на президентските избори в Русия.

В края на миналата година руската Централна избирателна комисия окончателно обяви, че няма да допусне  Навални до участие в президентските избори.

Но решението той да не бъде допуснат е било взето преди това от Кремъл, съобщи Руската служба на BBC още през октомври, позовавайки се на нейни източници в Кремъл.

Официалната причина е, че той е получил присъда от руски съд, за която Европейският съд по правата на човека обяви, че на Навални му е нарушено правото на справедлив процес.

Подробности за делото срещу Навални може да научите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.