SHARE

Годишните награди за астрономическа фотография Insight Astronomy Photographer of the Year 2017 отличиха снимката на Олег Бризгалов за победител в категория „Галактики“.

Звездите на Слънчогледовата галактика (Messier 63) са известни с това колко трудно е да бъдат уловени от астрономическите обективи. Но Роженската обсерватория като „едно от най-мрачните места в Европа“ се оказва идеална за заснемането им, съобщава BBC.

И това се е случило въпреки силния снеговалеж в този момент, допълват от медията.

OLEG BRYZGALOV

Изключително впечатляващи са победителите и в останалите категории.

ARTEM MIRONOV

Артем Миронов печели две категории „Съзвездия“ и „Мъглявини“, както и голямата награда със снимката, направена в продължение на три дни в Намибия, заснела Rho Ophiuchi, намираща се на 460 светлинни години от Земята.

ANDRAS PAPP

На второ място за голямата награда се класира снимката на Андрас Пап „Звезден ден“, която показва завъртането на всички звезди в рамките на един астрономически ден – 23 часа, 56 минути и четири секунди.

MIKKEL BEITER

Микел Беитър е победител в категория „Аврорът“.

LASZLO FRANCSICS

Лазло Франциск в категория „Луната“.

А категорията „Човекът и космосът“ е оспорвана между снимката на Кърт Уолсън, който е проследил пътя на звездите за 64 минути над ясното небе на Йосемити, Калифорния.

 

И победителят в категорията – Юри Звездни, уловил Млечния път над аржентинското небе.

YURI ZVEZDNY
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.