SHARE

След като Доналд Тръмп реши в изключително противоречив ход да припознае Йерусалим като столица на Израел, световната общност осъди решението му, ООН свика кризисен съвет, а палестинската общност призова за протести. Междувременно местните църкви в Йерусалим излязоха с официална позиция по повод решението, която изпратиха до президента на САЩ. Представяме ви целия текст на писмото. 

До Президента Доналд Джей Тръмп
Президент на Съединените американски щати

Йерусалим, 6 декември 2017 г.

Скъпи г-н президент,

Напълно сме наясно и оценяваме високо специалното внимание, което отделяте на статуса на Йерусалим в последно време. Следим с особено внимание и смятаме, че е наше задължение да изпратим това писмо до Ваша Чест. На 17 юли 2000 г. написахме подобно писмо до лидерите, които се срещнаха в Кемп Дейвид, за да решат какъв ще бъде статусът на Йерусалим.

Нашата земя е призвана да бъде земя на мира. Йерусалим, градът на Бог, е град на мир за нас и за света. За съжаление нашата света земя и Йерусалим, Свещеният град, днес са сцена на конфликти.

Онези, които обичат Йерусалим, имат волята да работят и да го превърнат в земя и град на мира, на живота и достойнството за всички негови жители. Молитвите на всички вярващи в тази кауза – трите религии и двата народа, които принадлежат на този град – стигат до Бога и молят за мир, както казват псалмите: „Върни се при нас, Боже Всемогъщи! Погледни надолу от Рая и виж!“ (80.14) Вдъхнови лидерите ни и вдъхни на умовете и сърцата им справедливост и мир.

Изявление на всички местни църкви в #Йерусалим срещу решението на Тръмп.

Публикувахте от De Re Militari в 6 декември 2017 г.

Г-н президент, следим с притеснение сведенията, че е възможно САЩ да променят начина, по който разбират и взаимодействат със статуса на Йерусалим. Сигурни сме, че подобна стъпка ще провокира изключително силна омраза, конфликти, насилие и страдания в Йерусалим и Светите земи, отдалечавайки ни от целта да бъдем единни и изпращайки ни все по-дълбоко в унищожително разделение. Молим Ви, г-н президент, да ни помогнете, на всички нас, в пътя към повече любов и сигурен мир, който не може да бъде извървян, без Йерусалим да принадлежи на всички.

Нашият официален съвет и молба към САЩ е да продължат да припознават настоящия международен статус на Йерусалим. Всяка внезапна промяна ще нанесе непоправима щета. Ние сме убедени, че със силната подкрепа на нашите съюзници израелци и палестинци могат да работят към преговори за продължителен и справедлив мир, който ще бъде от полза на всички, които копнеят градът Йерусалим да изпълни мисията си. Свещеният град може да бъде споделен и да бъде източник на наслада единствено когато политическите процеси помогнат за освобождаването на сърцата на всички хора, които живеят в него, от конфликтите и унищожението, на които те са жертва.

Рождество Христово наближава. Това е празник на мира. Ангелите са пели в небесата: Слава на Бог в небесата, мир на земята и сред добросърдечните хора. С идването на Рождеството отправяме молитва към Вас Йерусалим да не бъде лишаван от мир, молим Ви, г-н президент, да ни помогнете и да чуете песента на ангелите. В ролята си на християнски лидери на Йерусалим Ви каним да извървите този път с нас, с надеждата, че ще построим справедлив и всестранен мир за всички хора в този изключителен и Свещен град.

С най-голямо уважение и пожелание за Весела Коледа,

Патриарсите и главите на местни църкви в Йерусалим

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.