SHARE

 

Ска Келер дойде, за да подкрепи протестите срещу застрояването на Пирин, но се оказа в окото на политическа буря. Добре познатите ни медии бухалки стартираха обичайна яростна кампания за очерняне. Случи се обаче и нещо безпрецедентно – вицепремиер на страна не просто член на ЕС, но и понастоящем председателстваща Съвета на ЕС, публично поиска нейното изгонване от страната, обиждайки я с доста груби определения.

А единственото послание на зеления евродепутат бе да бъдат отстоявани стандартите на ЕС и общите ни ценности – за демокрация, върховенство на правото, медийна свобода и прозрачност.

Така започна и нашият разговор с нея.

Моля Ви да се представите – знаем, че от 2009 г. сте член на Европейския парламент, един от най-младите.

Казвам се Ска Келер и съм председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс* в Европейския парламент.

Благодаря! Да се хвърлим право в политиката. Какво могат да направят българските граждани, които са активни противници на корупцията и унищожаването на българската природа, при положение че медии, прокуратура, правителство и парламент са в ръцете на малък кръг корумпирани чиновници, радващи се на силна подкрепа на чиновническо европейско ниво от ранга на Юнкер?

Когато се присъединих към протестите в София, това, което наистина ме впечатли, бе готовността на българите да отстояват правата си – за околната среда, за върховенството на правото.

Настъпи времето да насочим вниманието на обществото към упадъка на демокрацията, върховенството на правото и медийната свобода. Българите имат същите права като всички други народи на ЕС.

Как европейските институции могат да противодействат на “завладяната държава”?

Много е важно да не спада натискът към българското правителство. Откакто то пое председателството на Съвета на ЕС, те са строго следени и това е момент, от който трябва да се възползваме.

Що се отнася до Национален парк “Пирин” – вече питах Европейската комисия кога ще видят нарушение на европейското законодателство по отношение на казуса.

Европейската комисия има задължението да гарантира, че всички граждани на ЕС са защитени от европейското право и нашата парламентарна група следи внимателно решенията на комисията.

Интересът на отделни депутати към България е прекрасен, разбира се, но системните проблеми се нуждаят от системни решения. Какви могат да бъдат те?

Има общи стандарти по отношение на върховенството на правото, медийната свобода и свободата на изразяване, които важат за целия Европейски съюз. Това прави ЕС модел, основан на общи ценности.

Каква е стратегията на големите европейски партии и Зелените по отношение на модела „Орбан“, който все повече се възприема от източноевропейските държави като лесен път за заменянето на либералните демократични принципи с илиберална олигархична корупция?

Срамота е, че консерваторите в Европейския парламент не надигат глас срещу Виктор Орбан просто защото е от политическото им семейство. Не може да има двоен стандарт, а трябва да мерим с един и същ аршин върховенството на правото в целия Европейски съюз. Това също така е важно, за да може Европейският съюз да запази доверието в себе си.

Природата е ограничен ресурс, който може да бъде изразходен и да изчезне за бъдещите поколения. От какво трябва да се ръководим, когато взимаме решения за природата?

За да я опазим, трябва да прилагаме високи стандарти за околната среда, както и възможно най-високи нива на прозрачност при проекти като този за ски зоната в Национален парк “Пирин”.

Най-малкото Европейският съюз трябва да формулира стандарти за опазване на природата и да се следи за тях. Трябва така да направим, че едновременно да се наслаждаваме на това, което природата може да ни предложи, но и да я опазим за идните поколения.

Познавате ли българската природа? Има ли неща, които се нуждаят от опазване на всяка цена?

Когато дойдох в България преди малко повече от седмица, много се насладих на красотата и величието на Кресненското дефиле и Пирин – това са уникални за Европейския съюз места и българите трябва много да се гордеят от природата си – още една причина българското правителство да полага усилия да я опази.

Много хора виждат противоречие между опазването на природата и прогреса. Има ли такова противоречие и ако да, как да излезем от него?

Не е нужно да има противоречие, а ни трябва баланс между опазването на природата и развитието, така че всички да печелят от това както днес, така и утре. И всъщност голяма част от икономиката зависи от екологията. Ски туризмът например няма как да вирее сред унищожен природен парк.

Вече имате идея от особеностите на политическия живот в България. Какво ще се случи, ако вицеканцлерът на Германия поиска публично екстрадирането на чужд евродепутат от родината ви?

Честно казано, все още не мога да осмисля как е възможно вицепремиер да настоява чужд евродепутат да бъде изгонен от страна, защото подкрепя призивите за върховенство на правото и стандарти, които важат за всички в Европейския съюз, било то България или Германия.

Грубият език на зам. министър-председателя просто показва колко го плаши това хората да се борят за своите права и да бъдат подкрепяни от чуждестранни политици.

Появиха се твърдения по казионните ни медии, че сте дошли да отнемете поминъка на хората. Как се бори медийната манипулация?

Разбирам, че има хора, които се страхуват, че ще изгубят доходите си и това им се повтаря непрестанно. Трябва ни медийна свобода и медиен плурализъм, за да се чуват повече мнения и до хората да достига повече информация, за да имат възможността да направят избор.

Започнали сте политическата си кариера много млада. Какъв съвет можете да дадете на младите, които искат да се занимават с политика в България? Как може те да се мотивират?

Мисля, че най-добрата мотивация, за да се отдадеш на кауза, е да видиш всички онези смели хора, които протестират всеки ден и всяка седмица. Настоявайки за правото си да изразят мнение, за демократичност, медийна свобода и върховенството на правото.

Тези хора са много добър пример за това какво означава да се посветиш на кауза, за която си струва да се бориш.

*Парламентарната група, оглавявана от Ска Келер, обединява две европейски формации – Европейската зелена партия (под чиято шапка са повечето зелени партии в ЕС) и Европейския свободен алианс, в който членуват множество от партиите, призоваващи за повече регионална независимост, като Шотландската национална партия.

SHARE
Георги Пламенов, предприемач от 20 години. Граждански активист от 2013.