SHARE

Мина първият тур от изборите за нови управителни и контролни органи на Софийската адвокатска колегия – най-голямата в България. Както ТерминалНО предвиди, битката за председателското място на Софийския адвокатски съвет бе всъщност двубой между члена на съвета адв. Стефан Марчев и екипа му от адвокати-съмишленици, обединили се под името “Адвокати за адвокатите”, и сегашния зам.-председател на Софийския адвокатски съвет адв. Александър Машев. 

Миналия уикенд не беше избран нито председател, нито членове на Софийския адвокатски съвет, на Контролния съвет или на Дисциплинарния съд на гилдията. Гласовете не стигнаха на нито един от кандидатите, за да бъде избран още на първия тур. 

В надпреварата за председател на Софийския адвокатски съвет засега води кандидатът адв. Стефан Марчев с 847 гласа. Втори е адв. Александър Машев с 698  гласа. Преднината на Марчев от около 150 гласа, макар и да изглежда сериозна, все пак представлява само 2.5% от общия брой на адвокатите в София – около 6 000.

В унисон с начина, по който се случваха нещата в Софийската адвокатска колегия досега, председателят на действащия съвет разпрати отчета за дейността на съвета за 2019 година… в ранната утрин в деня на започването на отчетно-изборното събрание – в 04:00 сутринта на 25 януари 2020 г. Отчетът бе получен на електронните адреси на всички адвокати от столичната колегия, но очевидно целта е била никой да не може да се запознае в детайли с неговото съдържание. И има защо…

Годишният отчет отразява множество воаяжи, осъществени на издръжка на софийската адвокатура. То са пътувания до Милано, Билбао, Барселона (поне два пъти – явно им харесва!), Сърбия (не е упоменато къде!), Цюрих, Вроцлав, Охрид, Санкт Петербург, Ереван, Баку, Лисабон, Залтиброд (Сърбия), Люксембург, Париж, то е чудо… Сигурно пропускаме множество “паметни” екскурзии, в които хора от действащия Софийски адвокатски съвет са участвали. От тези пътувания обаче са останали само спомени – отчетени резултати няма. Никакви.

В много от тези “важни” мероприятия, а и в множество други луксозни инициативи, е изрично упоменато участието зам.-председателя на Софийския адвокатски съвет адв. Александър Машев.

Закономерно, но и за първи път в историята, събранието на софийската адвокатура НЕ ПРИЕ отчета за 2019 г. на действащия председател адв. Ивайло Данов. Последният понастоящем е кандидат за… член на Контролния съвет на колегията!

Както ТерминалНО вече спомена, по “случайно стечение на обстоятелствата” кандидатът Александър Машев е… съпруг на Даниела Машева, член на ВСС от прокурорската колегия (разбира се!!!) и един от най-верните поддръжници на бившия главен прокурор и сегашен шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, а в момента – и на “радостта на народа”, всеправият и всевелик най-главен прокурор от Магнаурската школа Иван Гешев.

Също като него, кандидатът Александър Машев е типичният избор на онези, които се стремят да овладеят и софийската адвокатура – притежател е на диплома за юрист от Академията на МВР в Симеоново (преди 10 ноември 1989 г. – Висш институт на МВР „Г. Димитров“, а след 1991 г. – Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност – ВИПОНД). Тази “люпилня” за висши кадри на МВР, с тъжна ирония наричана днес именно “Магнаурската школа” вероятно заради това, че на все повече ключови места в съдебната система се наместват кадри точно на ВИПОНД-а, не се отличава с високо “академично” ниво специално в юридическата сфера, но отглежда прокурори, съдии, адвокати, чиято лоялност преди всичко е към старите мрежи, изградени от бившата Държавна сигурност. Показателно е, че Александър Машев умишлено пропуска ключов факт от биографията си – къде е завършил право!

Като че ли с цел да затвърди съмненията ни за това кой дирижира канидатурата на Александър Машев за председател на Софийския адвокатски съвет, в екипа му е включена и адв. Гинка Христова, дъщеря на члена на Висшия адвокатски съвет адв. Христо Христов и по-важно – съсобственичка на онлайн медията “Правен свят”, действаща de facto като медия на депутата от ДПС Делян Пеевски. След първия тур на изборите за управителни и контролни органи на Софийската адвокатска колегия “Правен свят” незабавно започна да публикува фалшиви новини. Например, че кандидатът Стефан Марчев е включил в програмата си увеличение на адвокатския членски внос. Независимо от това дали смятаме това за оправдана мярка по същество, или не, тази „информация“ чисто и просто не е вярна.

На трето място в класирането на кандидатите за председател на Софийския адвокатски съвет, след Марчев и Машев, се класира адв. Райна Аврамова – с около 150 гласа. С половината от тези гласове адв. Стефан Марчев можеше да бъде избран за председател на Софийския адвокатски съвет още на първия тур. Всички странични кандидатури за председател на САС (четири от общо шест) целяха единствено разсейване на гласовете, което да доведе до балотаж и до възможност Машев и екипът му да се явят на „поправителен“. След съответна подготовка, разбира се.

И тази седмица “парламентьори” на кандидата Александър Машев неспирно обикалят големите кантори в столицата, продължавайки да дават неизпълними обещания – основното оръжие на този кандидат и за първия, и за втория тур. Единственият шанс на екипа му е да си осигури т.нар. “пакетно” гласуване, за да може да навакса изоставането си спрямо адв. Стефан Марчев и кандидатите за членове на органи от неговата листа.

Балотажът на изборите за управителни и контролни органи на Софийската адвокатска колегия е в неделя, 02.02.2020 г., от 9:00 до 17:00 ч. във фоайето пред емблематичната за завършилите право в Юридическия факултет на Алма матер аудитория 272 в сградата на ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Изборите в столичната адвокатура могат да се окажат един от редките случаи, в които Пеевски ще загуби. И това зависи от софийските адвокати. От вас. За да нямате ВИПОНД-ър за председател.

Колаж: Валдес Радев

SHARE