SHARE

Първата голяма промяна след изборите е, че мощният финансов министър на канцлера Меркел – Волфганг Шойбле, ще отстъпи мястото на финансов министър и заеме позицията на председател на Бундестага. Това заявява източник, близък до властта в Берлин пред Bild Zeitung.

От Bild съобщават, че Ангела Меркел и Волкер Каудер, лидерът на християндемократите в Бундестага, са помолили Шойбле да заеме ролята. Като председател на него ще се падне и тежката задача да намери баланса между цензурата и свободата на словото, след като в немския парламент влезе крайнодясната „Алтернатива за Германия“, напомня Financial Times. Шойбле, изградил си авторитета на твърд фискален консерватор, ще може да докаже, че противопоставянето на антиимигрантската демагогия няма общо с десните ценности.

В изборната вечер, когато Меркел държа победоносната си реч, финансовият ѝ министър не бе до нея. Шойбле винаги е бил символ икономическия консерватизъм и преведе Германия и Европа през най-трудните години на финансовата криза, поради което бе и демонизиран от крайнолевите партии, включително от Алексис Ципрас в Гърция.

По-рано тази година, когато премиерът Борисов заяви амбициите си за приемане на България в еврозоната, той говори именно с немския финансов министър за тези перспективи.

Шойбле е финансов министър от 2009 г., като също така е най-старият депутат в Бундестага, за първи път избран в парламента преди 45 години.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.