SHARE

Отиващият си немски финансов министър Волфганг Шойбле предупреди за задаваща се финансова криза в интервю за Financial Times.

„Икономисти навсякъде по света се притесняват от рисковете, свързани с натрупването на все повече ликвидност и с ръста на държавния и частния дълг. Самият аз съм загрижен по същите причини“ – това заяви финансовият министър на Меркел, който ще заеме нова позиция като председател на Бундестага.

Шойбле предупреди и за опасността от „нови балони“ заради трилионите долари, които централните банки наливат в пазарите.

Друго негово притеснение е за стабилността на еврозоната заради ръста на необслужваните кредити след финансовата криза от 2008 г.

Волфганг Шойбле преведе Европа през изминалата криза, докато левицата го демонизираше като архитект на „политиката на икономии“.

„Но той ще бъде основно запомнен като един от най-проевропейските полици в кабинета на немския канцлер Ангела Меркел, умело пропагандиращ ползите от еврото и от по-дълбоката европейска интеграция на често скептичната немска аудитория“ – пише за него Financial Times.

Шойбле коментира пред изданието и британския вот за Brexit, като според него решението е „глупаво“ и е следствие на „демагози, които твърдят… че плащаме твърде много за Европа“.

„В това отношение те допринесоха значително за европейската  интеграция. Въпреки това, в краткосрочен план това няма да помогне на Британия.“

В началото на 2016 г. тогавашният британски финансов министър Джордж Озборн също предупреди за „опасен коктейл от заплахи“, включително и за несигурната икономика на Китай, които могат да доведат до финансова криза.

Немският политик за последен път се отправи към заседание на финансовите министри от еврозоната, което ще се проведе днес. На него той ще увери колегите си, че „няма никакъв шанс Германия да се върне към национализма“.

На последните избори, за първи път от падането на Адолф Хитлер от власт, крайнодясна партия влезе в немския Бундестаг с 12,6%. Според Шойбле избирателите на „Алтернатива за Германия“ са недоволни, чувстват се изключени и ядосани и вярват че са жертва на несправедливост, притеснени от променящия се свят.

„Няма причина да смятаме, че демокрацията и върховенството на правото са застрашени“, споделя той пред изданието.

Шойбле защити и политиката на икономии, като заяви, че „ако сме точни, това е англосаксонският начин да опишем твърда финансова политика, която не вярва задължително, че големият дефицит е нещо добро“. И министърът напомни, че икономическият бум в Германия, нарастващото търсене в страната и инвестициите, както и най-ниските нива на безработица от обединението на Германия досега, са доказателството, че политиката му „по правилата“ е била вярната.

Шойбле също така похвали френския президент Еманюел Макрон за неговата „жизнена инициативност“ да реформира ЕС, но не навлезе в подробности за конкретните предложения на френския президент за реформа на еврозоната.

За него основната задача пред общността на еврото е да „намали риска, който продължава да е твърде висок – мислете за банковите баланси в много държави – членки на ЕС. Трябва да гарантираме своята устойчивост, ако се изправим пред нова криза. Невинаги ще имаме толкова добри икономически времена, колкото сега.“

Снимка: Bernd von Jutrczenka/Bild

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.