SHARE

Предполагам следите новинарския поток поне от време на време. Иначе сте цъкнали просто заради заглавието, нямате никаква идея какъв е контекстът и за вас това е поредната публикация от семейството на „12 сексуални пози, които да практикуваме сами“ и „Голямата лъжа, че не бива да гледаме директно в Слънцето: Скритата рецепта за безсмъртие“. И вероятно знаете, че тази седмица с Румъния обявихме война на Русия, но след това ситуацията рязко се оказа до това, че се обмисляло учение с пясъчни замъци по Черно море.

Премиерът обяви, че не иска война с Русия, което реално е все едно да кажете, че искате държавата да освободи Facebook от ДДС за всеки долар, който дарява при споделянето на картинка на жадно африканче. От друга страна радостно е, че докато витаят такива войнствени слухове, никой не е извадил завещания от прадядо му шмайзер и да се юрне да стреля по руснаци. Щото луди да има.

Преди година и нещо Волен Сидеров още не беше Виктор Орбан wannabe, а беше превъзбуден имитатор на Рамзан Кадиров, та той тогава обяви, че стотици български мъже вече са мобилизирани за войната срещу Русия. Размахваха се повиквателни от армията, жени оплакваха синовете си, обречени на гибел на Източния фронт. Но война пак нямаше. Няма и сега. Засега.

Добре. Хубаво. Приемаме, че войната е неизбежна, защото както чича ни Оруел е написал в книгата, озаглавена на краткия номер, на който се пращат SMS-ите с доноси от агенти на ДС: „Войната е мир“.

Но ситуацията с лъжливото овчарче е едно на ръка. Но, моля ви, кажете ми на кого бихте повярвали, че сме във война? Според последните социологически данни доверието към политиците ни е по-ниско, отколкото към беззъба леля, клечаща около пътен възел, която ти казва: „Давай без презерватив, бе, бате, така ще се охарчиш двойно за мене!“

На коя институция ще се доверите, след като все още има хора, които с лекота се връзват, че Ботев и Левски ги махат от учебниците въпреки опитите на МОН да опровергае. Или личност? Та дори в нашия малък вход, където всички си викаме здрасти приятелски, някой периодично разбива таваните. Ако някой комшия каже, че сме във война, ще имам доста съмнения.

Друг проблем е, че в България се делим като цяло на два основни типа. Едните ще видят пиян руснак да повръща в Созопол и ще пищат, че Кремъл вече са засилили атомните бомби. Другите пък ще видят вежливият мужик да им прави братче и ще обявят, че Русия е „най-мирнатааа! най-демократичнатааа!“. Дори и да има нещо средно, тези позиции и реакции обикновено не се чуват, защото тия хора имат най-малко енергия да реагират. А и не е интересно така умерено.

Така че, дори да сме във война, ще го разберем категорично, чак когато видим на Нова година обръщение по телевизията от Путин. Дотогава просто ще си витае такъв слух, както и сега.

А възможно ли е сега да сме във война? Според мен не, защото това ще удари туристическия сезон, а тамън върнахме руските туристи. По-добре руснаците, които идват в България, да плащат.

Ами ако ни мобилизират, раздадат ни по една пушка и пияните чичовци от запаса почнат да стрелят по хора, без това да се отразява като битов скандал, а вече се води полеви инцидент? Възможно ли е наистина да сме в състояние на война или това просто ще е в следствие, че повечко хора са повярвали на слухове?

Има ли на кого да вярваме? Не знам за вас, но аз бих повярвал само на Гала от телевизора. Въпреки че предаването ѝ е развъдник на псевдонауката, тя няма интерес да всява този вид паника. Защото при една война ще вземат мъжете, а жените ще трябва да заменят мъжете във висенето в еврофутболите, пиенето на бира по обяд и изобщо мъжките дейности. При тия обстоятелства жените няма да гледат Гала и да извадят пари за поредния екстракт от дърдонка на еднорог, който лекува всичко. Демек Гала ще е последният човек, който ще каже, че сме във война и ако тя го каже – значи сме.
И все пак – дано изчакат жегите да минат, че тая война ще е смрад.

SHARE
Самуил Петканов има широкоспектърна експертиза по истински важните въпроси. Винаги казва нещата с истинските им имена, не говори празни приказки и през живота си не е използвал нито едно клише. Иска да живее в телевизора и да се изказва по всички теми.