SHARE

След като бе оповестена втората стенограма от консултациите за КТБ, в която тогавашният управител на БНБ намеква, че навярно част от „изчезналите“ от банката 205 млн. лв. са отишли към Николай Бареков и партията му, на 20 юли 2017 г. прокуратурата изненадващо обяви, че Николай Бареков е обект на разследване. От резюмето на обвинителния акт по това дело става ясно, че до Бареков и „България без цензура“ са стигнали над 25 милиона лева. Според държавното обвинение част от парите са били изнасяни от трезора на банката в сакове и били предавани на шофьора на бившия тв водещ.

Тези действия на прокуратурата идват три години след консултациите за КТБ в президентството, на които присъства главният прокурор. Припомняме ви, че прокуратурата знае оттогава и схемата, по която незаконно се финансирана „България без цензура“, тъй като тя бе разкрита от активисти на „Протестна мрежа“ същото лято на 2014 г. 

„Протестна мрежа“ предостави през 2014 г. на главния прокурор данни и факти, разкриващи един от конкретните методи, по които незаконно се финансира ПП „България без цензура“.

Николай Бареков не може да дари повече от 10 000 лв. на партията си за една година. За да избегне забраната и да финансира политическата си формация със стотици хиляди, той ги дарява на собственото си НПО – Гражданско сдружение „България без цензура“, което е с идеална цел и няма право на политическа дейност. Създаденото сдружение сформира платформа „Евромайки“, която впоследствие става женска организация към партията на Бареков.

По този начин „новият политик“ се опитва да заобиколи буквата на закона – НПО-то е с идеална цел и няма право на политическа дейност и съответно няма право и да финансира политически формации. Това е грубо погазване на правото и при бездействие от страна на институциите този метод може да се превърне в трайна практика, използвана от всички партии.

Тези данни допълват сведенията, които бяха предоставени на главния прокурор на 20.05.2014 г. (можете да ги откриете тук) и потвърждават позицията на „Протестна мрежа“, че прокуратурата трябва да поиска разпускане на партията и НПО-то на Николай Бареков.

В сигнала се съдържат и данни от проведени журналистически разследвания за нарушаване на изборното законодателство от ПП „България без цензура“. Сигналът е допълнение към подадения на 25 февруари от името на 13 граждани (активисти на „Протестна мрежа“) сигнал с данни и факти относно Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков.

Пълния текст на внесения на 31 юли 2014 г. документ в PDF можете да изтеглите оттук.

Месец след публикуването на сигнала председателят на „Евромайки“ Калина Крумова напусна организацията и партията на Николай Бареков. 

*Текстът е актуализирана версия на публикувания на 31.07.2014 г. материал на сайта Noрешарски.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.