SHARE

Северна Корея заяви, че обмисля да бомбардира тихоокеанската територия на САЩ – Гуам.

Съобщението идва часове след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че ще види „огън и ярост, каквито светът не е виждал“, съобщава BBC.

В отговор държавната агенция на Северна Корея KCNA съобщи, че страната „внимателно проучва оперативен план за бомбардиране на територията около Гуам“, използвайки произведените в страната ракети Hwasong-12.

Пхенян прави опити с ядрени оръжия пет пъти и през юли обяви, че вече разполага с интерконтинентални балистични ракети ICBM, които могат да ударят Северна Америка.

Този вторник медиите съобщиха, че Северна Корея вече може да побере ядрена глава в ракетите си. Това съобщение не е потвърдено, но то би ознаменувало една от последните пречки пред това Северна Корея да се превърне в ядрена държава.

Японските военни също предупреждават в техен доклад, че ядрената програма на Северна Корея е „напреднала значително“ и е възможно страната вече да има ядрено оръжие.

 

Вследствие ООН одобри допълнителни икономически санкции срещу Пхенян, като Ким Чен Ун заяви, че това е „насилствено нарушение на техния суверенитет“ и че САЩ ще „платят цена“.

 

В отговор Доналд Тръмп заяви, че Ким Чен Ун ще види „огън и ярост, каквито светът не е виждал“, което доведе до заплахата за нападение над Гуам.

Снимка: Express.co.uk

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.