SHARE

Битката за Северна Ирландия между Британия и ЕС достигна своя пиков момент.

Брюксел иска Северна Ирландия – част от Обединеното кралство – да остане в единния пазар, където има свободно движение на блага, услуги, капитал и хора и тя ще спазва европейското законодателство и ще се съобразява с решенията на Съда на ЕС.

Или с други думи – територията ще стане повече европейска, а формално ще остане част от Обединеното кралство.

Тереза Мей – притисната от факта, че ако не постигне компромис, ще бъде свалена от власт – изглежда да е съгласна. До момента Даунинг стрийт нямат официална позиция, но Мей  е в Брюксел, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск вече се похвали, че сделката е почти постигната.

От Лондон са съгласни, според източници на Times, Северна Ирландия да „избегне разминаване в правото“ с ЕС. Какво това значи на практика – че на територията на Белфаст ще важи правото на ЕС и тя ще е част от европейската, а не британската икономика.

Тук идва и проблемът. Тереза Мей загуби мнозинството си на последните избори и е в коалиция със северноирландските юнионисти (защитници на оставането на територията в кралството) DUP.

Лидерът на DUP Арлин Фостър заяви, че тя не приема каквото и да отклонение от британското право за Северна Ирландия. Това означава, че тя е способна да свали цялото правителство, ако Тереза Мей приеме сделката с ЕС.

От своя страна от Брюксел са непреклонни, че няма да приемат никаква договореност по отношение на Северна Ирландия, ако тя не удовлетворява нейната съседна Република Ирландия – Ейре.

Това не приключва проблемите на Мей. Редица членове на партията ѝ вече са гневни на това, че Британия ще плати около 50 млрд. на ЕС само за да започнат търговските преговори. Редица депутати в партията ѝ са готови и да я свалят, особено ако тя не съумее да постигне съгласие с ЕС.

Нейното сваляне обаче, особено при липса на постигане на договореност с ЕС, може да доведе до това проевропейските консерватори да оттеглят подкрепата си за правителството. Тогава Британия се отправя към нови избори, на които е възможно крайнолевият Джеръми Корбин да спечели изборите.

И с това далеч не приключват проблемите на Обединеното кралство. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ако Северна Ирландия може да остане в единния пазар, то същото трябва да важи и за Шотландия, която също на изборите гласува за оставане в ЕС.

Реално, ако Обединеното кралство се раздели на Шотландия и Северна Ирландия, при които важи законодателството на ЕС, а в Англия и Уелс то не важи, то е единствено въпрос на време шотландци и северноирландци да осъзнаят, че няма смисъл да плащат данъците си на Лондон, а да нямат думата за законодателството на ЕС.

От всичко личи, че шансовете Тереза Мей да остане на власт са минимални, а след нея не се задава нищо добро за Британия.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat