SHARE

В изключително рядък акт на единство Сенатът на САЩ прие законопроект, който отнема от президента последната дума по отношение на санкциите срещу Русия и я прехвърля на законодателната власт в САЩ – Конгреса. Законопроектът също така въвежда нови санкции срещу Кремъл в областта на отбраната и военното разузнаване.

Новите разпоредби бяха предложени от републиканското мнозинство в сената и бяха приети 97 гласа “за” срещу 2 “против” – рядкост предвид силното политическо разделение в САЩ.

Законопроектът трябва да мине и през долната камара на Конгреса, от която още не са дали индикация дали го одобряват. След това президентът може да наложи вето и един от основните въпроси е дали би го сторил, особено предвид разследването срещу връзките на екипа му и Русия.

“Изминаха 8 месеца откакто Русия нападна изборите ни, но до момента Кремъл не е получил нищо освен леко порицание. Време е Русия да плати цена за своето безсрамно поведение”, заяви републиканският сенатор Джон Маккейн, един от най-отявлените критици на режима на Путин.

В наскоро публикуваните интервюта на Оливър Стоун с руския президент Путин сравни Маккейн с римския сенатор Катон Стари, който е завършвал всяка своя реч с Carthago delenda est – Картаген трябва да бъде унищожен, смятайки, че Маккейн е също толкова яростен противник на Русия, колкото Катон е бил по отношение на Картаген.

Единствените сенатори, които гласуваха против законопроекта, са републиканците Майк Лий и Ранд Пол, а демократът Крис Ван Олен пропусна гласуването.

С това горната камара на Конгреса се опитва да предотврати всякакви самостоятелни действия от страна на Тръмп по отношение на Русия, особено след като в началото на месеца Белият дом обяви, че обмисля дали да не върне два американски имота на руското посолство, от които те бяха изгонени от Обама в края на миналата година, тъй като там се предполага, че се помещават руски шпиони.

Междувременно днес стана ясно, че специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва връзките между екипа на Тръмп и Кремъл, разследва самия Тръмп за възпрепятстване на правосъдието, разкри Washington Post, позовавайки се на свои източници. Това става, след като американския президент  уволни директора на ФБР Джеймс Коуми и се похвали на руския външен министър Сергей Лавров, че го е сторил заради разследването за сътрудничество между екипа и Русия, както и заяви, че е уволнил директора заради “онова нещо с Русия” в интервю за NBC.

Специалният прокурор Робърт Мълър III

Фактът, че Мълър разследва Тръмп, идва, след като “приятел на Тръмп” сподели в американската преса, че президентът обмисля дали да не уволни разследващия го специален прокурор Мълър.

Ако се установи възпрепятстване на правосъдието, то това ще бъде основание за импийчмънт на американския президент, както бе в случая с Ричард Никсън, който също уволни прокурорите и следователите, разглеждащи аферата “Уотъргейт”.

Друг интересен детайл от днес е разкритието, че в разследването на Мълър бе добавен нов член –  служителят на Департамента по правосъдие Лайза Пейдж – експерт в организираната престъпност в Източна Европа и прането на пари. 
Пейдж е водила разследване на ФБР в Будапеща, Унгария, което е достигнало до информация за това как руският олигарх Дмитрий Фирташ е извършвал тайни сделки. Един от сътрудниците на Фирташ е бил бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация Пол Манафорт.

За него стана ясно, че е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, за което съобщи Associated Press.

Манафорт е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Акта за чуждестранни агенти в САЩ (FARA). Това отново е престъпление, за което може да бъде лишен от свобода.

SHARE