SHARE

Добре дошли в България. Мястото, където такова нещо като “несъответствието със стандартите”, няма. На нито едно ниво, в нито една област. Защото няма стандарти.

България е територията, в която няма стандарт за правосъдие. Няма стандарт за корупция. Няма стандарт за образование. Няма стандарт за здравеопазване. Няма стандарт за чест – в политиката, в бизнеса, в отношенията. Няма стандарт на живот.

България е територията, в която най няма стандарт в журналистиката и медиите. Има обаче норма.  Нормата е да се легитимира несъстоятелността под формата на всички гледни точки и ченгета от ДС в ролята на експерти. 

На територията, в която няма стандарти, а нормата е несъстоятелността, най-влиятелната телевизия се събуди от хибридната хибернация. bTV спря шоуто на Станислав Трифонов поради несъответствие със стандартите за „телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си“.

ШОГ! БОНБА!!!

“Уважаваме професионализма на екипа на „Седем Осми“ и опита им в създаване на развлекателни програми. Същевременно bTV Media Group не проявява отношение към политически пристрастия на своите водещи, стига те да не влияят и да не се отразяват на работата им за bTV”, се казва в прессъобщението по казуса.

На територията, в която няма стандарти, а нормата е несъстоятелността, най-влиятелната телевизия заговори за стандарти – в медиите и журналистиката. Това е толкова страшно, колкото Лаура Кьовеши да заговори за румънски модел на жълтите павета. Малка подробност, която не бива да се пропуска, е, че през декември месец в телевизията се случи рязка смяна на ръководството на най-високо ниво. 

Разбира се, че всяка една медия трябва да има стандарти и собствена политика. И, разбира се, че всичко, което не съответства на нейната политика, подлежи на контрол и спиране. И не, това няма нищо общо с цензурата. Цензура има в “държавните” медии, които не станаха никога обществени, защото ги финансира държавният бюджет и този, който е на власт, цензурира медиите, които ние финансираме. И като цензурира тези, които ние финансираме, грубо се намесва и още по-грубо нарушава техните стандарти за съдържание.

Това е цензура. Другото е стандарт.

Дано пък стандартите започнат да стават норма, а не изключение и това да е началото. Защото в bTV има много работа в тази посока.

Може да си припомните само част от лъжите на телевизионното предаване на Станислав Трифонов в материалите: 

Шоуто лъже за изборни фалшификации у нас с клипчета от изборни секции в Русия

И още от същото в „Шоуто“

„Досиетата X“ в главата на Слави Трифонов