SHARE

Съединените щати се оттеглят от водената от Ирина Бокова организация ЮНЕСКО, определяйки я като „антиизраелска“. Решението ще влезе в сила от края на 2018 г., съобщават от Independent.

Държавният департамент на САЩ обяви, че ще приеме статута на наблюдател в организацията, базирана в Париж. Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, от своя страна заяви, че е „дълбоко разочарована“ от решението на САЩ, и това е за втори път, в който тя бива критикувана от Вашингтон.

През 2011 г. САЩ спря финансирането на организацията в знак на протест срещу нейното решение да даде членски статус на Палестина, намираща се в териториален спор с Израел.

Доналд Тръмп разкритикува и приноса на САЩ към ООН като несъразмерен. САЩ финансира 22% от редовния бюджет на ООН и 28% от бюджета за миротворчески операции.

ЮНЕСКО в момента избира нов лидер, като номинациите на Катар и Франция – Хамад бин Абдулазис ал-Каваеи и Одре Азоле се смятат за водещи в надпреварата, съобщава BBC.

Действията на американското правителство идват и след като настоящият директор на ЮНЕСКО бе забъркана в междунареден скандал чрез съпруга си.

Калин Митрев, съпругът на Ирина Бокова, се оказа замесен в огромна схема за пране на пари, която разкриха Guardian и OCCRP в началото на септември.  Разследването разкри, че елитът на Азербайджан е в сърцевината на схема за изпирането на 2,9 милиарда долара. С парите азербайджанската върхушка е плащала на влиятелни европейци, търгувала е с луксозни стоки и е прала пари чрез британски компании.

„Данните показват изплатени суми през британски компании на Калин Митрев, българин, назначен в базираната в Лондон Европейска банка за реконструкция и развитие. Сумата от €425 000 за консултантски услуги са му били платени от местната азербайджанска компания – Avuar Co. Той призна за плащанията и заяви, че средствата са били дължими за легитимни бизнес консултации. Отрече да е бил наясно с начина, по който те са придобити или с произхода им“, посочват от изданието. Митрев твърди, че всички суми са били декларирани в България. В схемата за замесени и авоари на руски олигарси, разкри Guardian.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.