SHARE

Терминал 3 продължава да следи ситуацията в Близкия изток, като предлага на вашето внимание най-важните теми от най-значимите арабсски медии, през погледа на Джауад Хамдани.

Египетският парламент обсъжда признаването на арменския геноцид в Турция

На фона на растящото политическо напрежение между Египет и Турция, възникнало след като турският президент разкритикува „преврата“ от 3 юли 2013, който свали Мохамед Мурси, депутатът Мустафа Бекри представи подписана от него и още 336 депутати проекторезолюция за официалното признаване от парламента на  престъпленията за геноцид срещу арменците от Османската империя. Проекторезолюцията призовава ООН и другите международни организации за предприемането на правни действия за признаване от Международната общност на това престъпление и неговите последици. Проекторезолюцията на египетския парламент постановява: „Египетският парламен осъди геноцида, извършен от силите на Османската империя в периода между 1915 и 1922.“ Геноцидът отне живота на 1,5 млн. мирни граждани и това е престъпление и представлява геноцид спрямо невъоръжени хора, пише изданието „Йоум7“.

Проекторезолюцията допълни: „Парламентът осъжда Турция, че настоятелно отрича геноцида, унищожаването на културното наследство, религиозните традиции на арменците и непрекъснатия стремеж към избягването от отговорност за извършването на това престъпление в миналото“. Парламентът също така призовава свободния свят да признае тази човешка трагедия и ООН да наложи нужните санкции върху сегашното турско правителство за отказа му да признае геноцида  и за  презрението срещу всички регионални и международни решения, издадени по този въпрос.“

Германският парламент одобри единодушно проекторезолюция, с която  осъжда Анкара относно историческото й участие в известните престъпления при избиването на арменците. Историци от повече от 20 държави, сред които и Франция, Италия и Русия одобриха извършването на геноцида. Турция обаче смята, че жертвите са паднали по време на гражданска война, съпроводена с глад и довела до убийството на между 300 и 500 хил. арменци, както и същия брой турци, когато османските и руските сили спорят за контрола над Анадола, припомня електронното издание „Илаф“.

ЕС призовава към изготвянето на интернационално предложение за политически преход в Сирия

ЕС призова ООН към изготвянето на предложение за политически преход в Сирия, според резолюциите на Съвета за сигурност и концепциите на всички засегнати страни в Сирия. Върховната представителка за външната политика и сигурността в ЕС, Федерика Могерини, еврокомисарят по хуманитарните въпроси и отговорникът по кризите Христос Стелианидис, заявиха в обща декларация: „Това предложение трябва да бъде отправна точка за бъдещи директни преговори с посредничеството на специалния пратеник на ООН за Сирия Стивън Де Мистора.“ В този контекст, декларацията потвърди пълната подкрепа на ЕС за усилията на Де Мистора и готовността за работа в тази посока. Посочва се, че на фона на влошаването на положението на територията на Сирия, и като активен член на международната общност за подкрепа на  Сирия, ЕС подкрепя работата на САЩ и Русия, ръководещи групата за създаването на подходящи условия за възобновяването на преговорите, предава вестник „Ал-Халидж“.

Руски самолети бомбардираха лагери на мигранти, в западните селски райони на Алепо в Северна Сирия, което доведе до много човешки загуби, съобщава сайтът „Ал-Иттихад“. Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че руски самолети са хвърлили касетъчни бомби над лагерите на мигрантите близо до гр. Ал-Атариб в западния селски район на Алепо, което е причинило убийството на момиченце и раняването на десетки, наред с убийството на цивилен гражданин и раняването на други от запалителни бомби, хвърлени от сирийски самолети над голямото селище Ором. При подобен случай Организацията за забрана на химическите оръжия изрази в своя декларация безпокойството си от обявената информация за атака с хлор, близо до град Идлиб в Северна Сирия. „Тези доклади причиняват безпокойство“- каза председателят на организацията и увери,  че ще продължават да следят получената информация. От своя страна, Москва съобщи  за използването  на токсични вещества от  сирийската опозиция, в отговор на предишни обвинения от страна на опозицията. Сирийската обсерватория за правата на човека информира, че около 30 души от гр. Сракиб, отстоящ на 50 км южно от Алепо, са със затруднения в дишането след нападението със запалителни бомби онзи ден.

Най-младият премиер в Тунис обеща да води война с корупцията и тероризма

Тунизийският президент Баджи Кайд Сабси възложи на Юсуф Шахид (един от лидерите на партия „Нада Тунис“) да сформира правителство на националното единство, съобщава вестник „Ал-Хаят“.

С това бившият министър на регионалните въпроси, навършил 41 г., стана най-младият политик, начело на правителството в историята на Тунис от независимостта й през 1956 насам. По време на пресконференция, обявявайки назначението си, бъдещият премиер обеща, че ще сформира политическо правителство, включващо компетентни личности, неподлежащо на логиката на партийните квоти“. Той се зарече: „Обявявам война на корупцията и корумпираните“ и „ще победим в борбата срещу тероризма“. Шахид каза, че това ще е  правителство на младите“, които имат възможността за промени, а на жените обеща по-голямо участие и представителство в правителството.“

Новият премиер получи доверието на  Сабси, който разчиташе на него, след като пое председателството на Комитета за разрешаване на спорове в рамките на партията „Нада Тунис“ в края на миналата година. Ал-Шахид получава подкрепата на партиите на Четворната коалиция – „Нада Тунис“, „Ал-Нахда Ал-Исламия“, „Ал-Уатани Ал-Хур“ и „Афак Тунис“.

Юсуф Ал-Шахид акцентира, че приоритетите на правителството на националното единство ще произтичат от „Картагенския документ“, подписан на 13 юли миналата година от 9 партии и 3 национални организации, сред които – съживяване на икономиката и борба с корупцията. Очаква се, новият премиер да стартира политически консултации с партиите, социалните организации и изявени обществени личности.Той се стреми да осигури подкрепата на Тунизийския обществен синдикат (най-голямата организация на труда в страната) и Съюза на работодателите.

Американски нападения срещу мишени на ДАЕШ в Сирт, Вашингтон обявява старта на въздушна операция за разгрома на организацията

САЩ разшириха бомбардировките си над бастионите на ДАЕШ в Либия. Американски военни длъжностни лица потвърдиха  пред CNN, че бойни самолети на Вашингтон са ударили мишени в либийския пристанищен гр. Сирт. От друга страна, говорителят на Пентагона Питър Кук каза, че нападенията са началото на „продължителна операция“, стартирана от САЩ по въздух срещу мишени на ДАЕШ в Либия. Той обясни, че стартираната операция е по  искане на либийското правителство на националното съгласие, опитващо се да удари групировката на ДАЕШ в главните й бастиони в страната.

Кук поясни: „Америка е готова заедно с Международната общност, да подкрепи либийското правителство на националното съгласие в усилията му да върне сигурността и стабилността в страната. Тези действия ще помогнат за предотвратяването ДАЕШ да получат сигурно убежище в Либия, от което атакува Америка или нейните съюзници.“, съобщава арабската секция на телевизия СиЕнЕн. От своя страна, Белият дом потвърди, че президентът Барак Обама лично е одобрил тези удари по препоръка на министъра на отбраната Аштън Картър. Джон Бренан, директорът на ЦРУ, каза преди време в доклада си пред Конгреса, че присъствието на ДАЕШ в Либия е най-силното и опасното след това в Сирия и Ирак, предупреждавайки, че тежестта на проблема се увеличава заради близостта до европейските страни, както и че тази групировка може да увеличи влиянието си в Африка и планира атаки в Европа.

Премиерът на Либия Файз Сарадж обяви, че САЩ са провели въздушни удари по мишени на ДАЕШ в крепостта на екстремистите в Сирт по искане на неговото правителството. Ал-Сарадж каза в ТВ реч, че „след кординиране с Америка са стартирали днес  първите удари над определени цели на ДАЕШ, причинявайки големи щети на организацията“ в Сирт, отстоящ на 450 км източно от Триполи, предава издаваният в Лондон вестник „АлХаят“.

Ал-Сарадж допълни: „Потвърждаваме, че операциите в този период се случват в определени времеви рамки само в Сирт и околностите му“, и продължи: „Ние повтаряме, че напълно отказваме намесата на която и да е държава и всяка подкрепа трябва да бъде по директно искане на правителството.“ Правителствените сили стартираха преди повече от 2 месеца операция „Компактно строене“. След бързия напредък, осъществен в началото на военната операция, тя се забави, заради съпротивата на екстремистите.

 

Почина египетският учен и нобелов лауреат Ахмед Зауил

В декларация във вторник вечерта Египетското президентство обяви смъртта на известния учен Ахмед Зауил, носител на Нобелова награда за химия през 1999, е починал в САЩ, съобщава вестник „Ан-Нахар“. Зауил е роден в гр. Даманхур в северозападен Кайро. Той учи в Александрийския университет, а едноименният град е мястото, в което е израснал. След това се премества в САЩ и получава докторска степен от университета в Пенсилвания, Филаделфия. Той учи в Калифорнийския технологичен институт (КАЛТЕК) през 1976. Преди това работи в колежа Бъркли в Калифорния.

Ахмед Зауил   дава на науката много важни изследвания и постижения, най-важните от които са системата за лазерно изображение и способността й да наблюдава движението на частиците при възникването им и сливането им една в друга, единицата за време за заснемането на картината – фемтосекунда, образувана от един милион милиард (квадрилион) от секунда, разказва друга статия във вестник „Ан-Нахар“. Той получава Нобелова награда за химия през 1999 заради тези изобретения, които помагат да се идентифицират много бързо различни болести. Египетският учен също така печели и много трофеи и световни награди, наброяващи около 31, най-забележителните от които са „Макс Планк“ в Германия, „Научната награда на крал Фейсал“, награда за отлични постижения „Леонардо Да Винчи“, „Карс“ в Швейцария от Цюрихския университет за химия и природа и награда „Бенджамин Франклин“.

Египет го удостоява с няколко награди, сред които са „Орденът за заслуги“ първа степен от бившия египетски президент Хосни Мубарак през 1999, Великата огърлица на Нил „Висш египетски орден“. Името му носят някои улици и площади, а пощенската служба издава марки, искайки името и лика на учения. Александрийският университет му дава титлата „Доктор хонорис кауза“ , операта е кръстена в негова чест. Той фигурира и в почетния списък на САЩ, включващ най-важните личности, допринесли за американския Ренесанс. Той е номер 18 от общо 29 видни личности, в качеството си на най-изтъкнатите учени в лазерната технология в САЩ (този списък включва Айнщайн и Греъм Бел). През април 2009, Белият дом обявява, че е избрал Зауил да работи в консултативния съвет на американския президент за науката и технологиите, включващ 20 видни учени в редица области. Той е назначен като научен пратеник на САЩ в държавите от Близкия Изток. Публикува над 350 статии в специализираните световни научни сфери и издава редица арабоезични и англоезични съчинения, сред които са „Пътешествие във времето… пътят към Нобел“, „В ерата на науката“ през 2005, „Времето“ през 2007, „Диалогът на цивилизациите“ през 2007.

Пратеникът на ООН: преговорите в Йемен не са се провалили и ще бъдат възобновени в рамките на месец

Пратеникът на ООН в Йемен Исмаил Уилд аш-Шейх Ахмед обяви на пресконференция, проведена в Кувейт, че преговорите в Йемен не са се провалили и ще бъдат възобновени в срок от месец. Уилд аш-Шейх поясни, че мирните консултации навлизат в нова фаза и в това време фокусът ще бъде работата с страните поотделно за за разработването на точните технически детайли. консултации с техните ръководства. В този контекст той заяви: „Днес ще напуснем Кувейт, но мирните консултации ще продължат, структурата и механизмът на работа ще се променят през идните седмици, тъй като ние ще предоставим възможност на страните да се консултират с техните ръководства. Аз повтарям, че дълготрайното решение е решението, за което ще се работи при проучване и изчакване, и всяко прибързано решение е неправилно.“

Уилд аш-Шейх съобщи още, че делегациите на правителството и бунтовниците са потвърдили своя ангажимент към необходимостта от постигането на мирно решение на кризата в Йемен и допълни, че присъствието на всички участници на една маса за диалог е подвиг сам по себе си. Всички страни са представили писмени предложения относно изпълнението на резолюцията на ООН, предава панарабската телевиязия „Ал-Арабия“.

Въпреки това, Уилд аш-Шейх не споделя същия оптимизъм, изразен преди това, макар и да смята, че има подвиг. А всъщност единственият подвиг от тези преговори е събирането на двете страни на една маса. Превратаджиите правят каквото могат, за да продължат войната. Те обявиха в деня на края на преговорите имената на „политическия съвет“, който ще управлява страната политически, военно и икономически, той е разделен между хуситите и привържениците на бившия президент Али Абдулла Салех и се състои  от 10 члена. Ролята на Русия стана изключително активна в Съвета за сигурност, след като осуети издаването на декларация от Съвета, обвиняваща бунтовниците за провала на преговорите в Йемен преди три дни от края на преговорите. Тази декларация щеше да окаже натиск върху преговарящите. Изглежда, че Русия ще играе роля в Йемен, подобно на срамната роля, която играе в кризата в Сирия.

Снимка: Либийски проправителствени бойци изстрелват ракета срещу ДАЕШ в Сирт/Ройтерс