SHARE

Наскоро facebook оповести, че Кремъл е инвестирал над  $100 000 във facebook реклама за президентските избори в САЩ през 2016 г., което провокира създателя на социалната мрежа Марк Зукърбърк да обяви, че ще се бори с политическата пропаганда и чуждестранното влияние в социалната мрежа.

Днес научаваме подробности за това какви реклами са се опитвали да прокарат руските фирми, обвързани с Кремъл – те са били в подкрепа на Доналд Тръмп, но също и на опонента на Хилъри Клинтън в първичните избори Бърни Сандърс, припознаващ се като „демократичен социалист“, както и по-лявата Зелена партия на Джил Стайн, разкри сайта Politico.

Поне една руска реклама е била в полза на Джил Стайн, която в определени щати отмъкна достатъчно леви избиратели, за да загуби Хилъри Клинтън от основния ѝ опонент Доналд Тръмп. Стайн също така присъства на галавечерята на Russia Today през 2014 г. на масата с Владимир Путин и ген. Майкъл Флин – съветника по национална сигурност на Тръмп, който впоследствие бе уволнен за тайни контакти с руския посланик.

Кандидатът за президент на Зелените Джил Стайн на галавечерята на Russia Today през 2014 г. в Москва, стояща до говорителя на Кремъл Дмитрий Песков и срещу президента Путин

Други реклами на Кремъл в социалната мрежа са критични към Клинтън и призовават да се гласува за Доналд Тръмп, а някои подкрепят Бърни Сандърс и политиките му дори след като президентската му кампания завърши, след като загуби първичните избори от Клинтън.

До момента не са оповестени доказателства или следи, навеждащи към това, че Сандърс по някакъв начин си е сътрудничил с руснаците, както и не са оповестени връзки между тримата кандидати и рекламодателите, които са им помогнали.

Мотивът на Кремъл да подкрепи всички или част от кандидатите може да е бил единствено по този начин да посее разделение и отслаби позицията на Клинтън. Многобройни други реклами целят да ударят по легитимността на Клинтън, а друг да възпламенят расовите и другите социални проблеми в САЩ.

Американското разследване, водено от специалния прокурор Робърт Мълър, си сътрудничи с facebook по изясняване на обстоятелствата около рекламната кампания на Кремъл в социалната мрежа.

Американското законодателство забранява чуждестранни лица да плащат за преки или косвени реклами, засягащи изборите в страната.

Разкритията на facebook позволяват също така на разследването на Мълър да търси връзки и контакти между заподозрените за сътрудничество между Русия и кампанията на Тръмп и престъпилите закона рекламодатели.

По-рано този месец сенатор Марк Уорнър (демократ), зам.-председател на комисията по разузнаване, заяви че 3000 реклами, за които facebook установи, че имат връзка с Русия, може да са само „върхът на айсберга“ и част от по-голям заговор на Кремъл да влияе на президентските избори в САЩ през 2016 г. чрез facebook и други социални мрежи.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.