SHARE

От разследващия екип на Bellingcat

Разследването е от екипа на Bellingcat*, Der Spiegel и The Insider

  • В разследване от декември 2020 г. разкрихме съществуването на тайно звено в Института по криминалистика на руската спецслужба ФСБ, членовете на което – имащи медицинско образование и обучени да боравят с химическо оръжие – са следили Алексей Навални от години и са били в непосредствен близост до него в часовете, преди да бъде отровен с токсично вещество от типа „Новичок“. Много от служителите в това звено са общували редовно с Научния център „Сигнал“, който в друго съвместно разследване с други медии, е свързан с руската тайна програма за развитие на химическо оръжие.
  • Материал с продължение представи неволното признание от един от специалистите по химическо оръжие в звеното на ФСБ – Константин Кудрявцев – който е бил изпратен в Омск след отравянето, за да заличи следите от токсичното вещество върху личните вещи на Алексей Навални.
  • Трети материал от поредицата идентифицира три жертви – журналист, активист за правата на национални малцинствата и антикорупционер – починали при подозрителни обстоятелства между 2014 и 2019 г. Проследихме членове на отряда отровители на ФСБ в близост до тези лица в периода, предшестващ смъртта им и в трите случая. В този доклад ние също така идентифицирахме ролята на Дирекцията на ФСБ за защита на конституционния ред при подготовката и провеждането на операции по отравяне.
  • В това ново разследване, изготвено съвместно с The Insider (Русия) и Der Spiegel (Германия), ние разследваме възможната роля на двете подразделения на ФСБ в две почти фатални отравяния на руския политик и опозиционен активист Владимир Кара-Мурза.

През май 2015 г. и февруари 2017 г. Владимир Кара-Мурза, известен руски политик, филмов продуцент и отявлен критик на руския президент Владимир Путин, претърпя два подобни, почти фатални медицински спешни случаи. И в двата случая той е в продължителна кома с тежко прекъсване на жизнените му функции. Въпреки подозренията на Кара-Мурза, че е бил отровен като отмъщение за политическата му дейност, руските власти отказват да образуват наказателно производство и в двата случая. Два доклада на руска болница и три международни прегледа стигат до заключението, че инцидентите са причинени от интоксикация с неидентифицирано вещество. Точната причина и източникът на отравянията остават загадка.

Въз основа на анализ на пътните данни на известните ни членове на отряда на отровителите от Института по криминалистика на ФСБ, замесен преди това в отравянето на Алексей Навални и трима други руски активисти, сега установихме, че това подразделение също систематично е следяло Владимир Кара-Мурза, преди и двата случая, в които той се нуждае от спешна медицинска помощ. От решаващо значение е, че членовете на това подразделение на ФСБ са следили Кара-Мурза по време на предизборно пътуване извън Москва, което приключва по-малко от 48 часа преди първото му отравяне. След това подразделението на ФСБ възобновява следването на Кара-Мурза приблизително пет месеца след завръщането му от лечение в САЩ. Същият екип продължава да го следи, докато не бъде отровен той за втори път на 1 февруари 2017 г.

Броят на съвпадащите пътувания – седем дестинации с четиринадесет припокриващи се полета – прави случайно съвпадение статистически неправдоподобно. Публичният профил на Кара-Мурза и начинът, по който той е бил систематично следен, също имат поразителни прилики с другите известни операции за покушение на това подразделение на ФСБ.

Едно от най-важните открития на това разследване е, че при поне една операция за отстраняването му – само два месеца преди първото отравяне на Кара-Мурза през май 2015 г. – членовете на отряда отровители на ФСБ са били придружавани от висш служител от 2-ра служба на ФСБ – по-известен като „Дирекция за защита на конституцията и борбата с тероризма“. Този офицер, Роман Мезенцев, преди това е пътувал на съвместни резервации с високопоставени служители в Кремъл, включително Владислав Сурков, бивш съветник на президента Путин, с прякор „Сивия кардинал“ заради мощната си задкулисна роля в политиката на Кремъл.

Друга потенциално релевантна констатация в това разследване е, че ние проследихме най-ранния инцидент със следенето на Владимир Кара-Мурза от звеното за отравяния на ФСБ само няколко дни преди убийството на Борис Немцов на мост близо до Червения площад в Москва. Това времево припокриване, съчетано със сходството в рисковия профил на двамата политически активисти – и двамата са отявлени критици на руския президент, основатели на обединена опозиционна инициатива, и инициатори на Закона „Магнитски“ – повдига нови въпроси за това дали руските служби за сигурност могат да са познавали извършителите или са имали роля и в убийството на Немцов (въпреки че Немцов е бил убит с огнестрелно оръжие, ние в предходно разследване установихме, че ФСБ стои и зад убийството на Зелимхан Хангошвили, който беше застрелян в Берлин през август 2019 г.).

Кой е Владимир Кара-Мурза?

Владимир Кара-Мурза е една от водещите опозиционни фигури в Русия. Започвайки кариерата си в журналистиката на 16-годишна възраст, към 18-годишна възраст той вече е помощник в парламента на Борис Немцов, с когото си сътрудничи до убийството на Немцов през 2015 г.

Кара-Мурза изигра решаваща роля в лобирането за въвеждането и прилагането на Закона „Магнитски“, който позволява на правителството на САЩ да запорира имуществото на държавни служители от Русия и други държави, считани за нарушители на правата на човека. Законът стана трън в очите на руското държавно ръководство. Между 2004 г. и 2012 г. Кара-Мурза работи като началник на бюрото във Вашингтон на руската независима телевизия RTVI.

Карамурза и Борис Немцов на среща със сенатор Джон Маккейн във Вашингтон, на която обсъждат Законът „Магнитски“, 15.11.2010 г.

След смяната на собствеността на телевизията през 2012 г., той става старши политически съветник в базирания в Ню Йорк „Институт за модерна Русия“ и от 2014 г. приема ролята на руски национален координатор за „Отворена Русия“ – политическо движение, основано от бившия олигарх Михаил Ходорковски. В тази роля той прекарва време в Русия и САЩ, където живеят съпругата му и трите му деца.

Отравянето от 2015 г.

В началото на 2015 г. Кара-Мурза пътува до няколко дестинации в Русия като част от работата си за движението „Отворена Русия“. На 22 май 2015 г. той лети за Казан, столицата на Татарстан, за публична лекция, организирана от движението. Връща се в Москва вечерта на 24 май 2015 г. Следващият ден не може да бъде запомнен с нещо важно – няколко работни срещи с други политици и късна вечеря с баща си в ресторант.

Два сигнала, подадени до руските следователи от Кара-Мурза, които той сподели с нас, заедно със собствените си спомени, хвърлят подробна светлина върху случилото се по време и след отравянето му. На следващия ден, 26 май 2015 г., той пропуска закуската и отива направо в московския ресторант „Бобры и утки“ („Бобри и патици“) за бизнес обяд с колега от опозиционната партия „Парнас“. Той взема храна от бюфетната маса и си поръчва допълнително сок от боровинки. Кара-Мурза не е ял друга храна този ден.

От ресторанта той отиве направо на среща в РИА „Новости“, руската държавна информационна агенция. Срещата е с Олег Ефросинин, шеф на дъщерно дружество на РИА „Новости“ и със сътрудника на Кара-Мурза в „Отворена Русия“ Михаил Яструбицки. Започва в 14:30. Приблизително час след срещата Кара-Мурза изведнъж изпитва затруднено дишане, силно изпотяване, изключително ниско кръвно налягане и силно ускорен пулс, последван от неконтролируеми пристъпи на повръщане.

След няколко минути внезапно се разболях“, спомня си той. „Усещах пулса си, затруднявах се да дишам, потях се и имах непрекъснати пристъпи за повръщане. Отидох до тоалетната, след което се върнах на срещата, облегнат на стената. Колегите ме сложиха на диван и се обадиха на Бърза помощ. Буквално за 10 до 15 минути преминах от напълно здрав индивид в мъртвец.“

По-късно един от свидетелите – Яструбицки – казва пред медиите, че Кара-Мурза е „доста отпаднал [и] говори бавно. Всъщност той вече не можеше да движи ръцете и краката си. Очите му непрекъснато се затваряха и постоянно говорехме с него, за да не загуби съзнание.“

Кара-Мурза припада в конферентната зала и линейката го откарва в клиниката „Давидовски“ 45 минути по-късно. Първоначално е диагностициран със сърдечна недостатъчност и е транспортиран в безсъзнание в специализирана кардиологична клиника за незабавна сърдечна хирургия. Лекарите в клиниката обаче стигат до различно заключение: състоянието му не е причинено от сърдечна недостатъчност, а от остро отравяне с неизвестно вещество. Въз основа на тази нова диагноза той е преместен за пореден път в реанимацията на реномираната московска болница „Пирогов“.

Малко след това Кара-Мурза изпада в множествена органна недостатъчност и колабира в кома. В официалното си обяснение болницата посочва, че интоксикацията е причинена от „Циталопрам“, антидепресант, който Кара-Мурза е приемал, игнорирайки факта, че е приемал една и съща доза в продължение на няколко години без никакви подобни проблеми.

С риск от органна недостатъчност, Владимир Кара-Мурза е поставен на животоподдържащи системи и остава в кома до 2 юни. Когато съпругата на Кара-Мурза, Евгения, пристига в Москва на 29 май, лекарите й казват, че шансовете на съпруга й да оцелее са около пет процента. Оттук нататък събитията вземат курс, напомнящ този, който последва отравянето на Алексей Навални през 2020 г. Главният медик на Първа московска клиника Алексей Свет заявява, че пациентът е „непреносим“ в чужбина, поради което не може да бъде преместен в Германия за лечение.

Карамурза и семейството му малко след като е транспортиран за рехабилитация в САЩ през юли 2015 г. Снимка: личен архив

Въпреки това, в същия ден след пристигането на Евгения, проби от кръв, урина и коса на Кара-Мурза са изпратени за токсикологичен анализ във френска лаборатория. Лабораторията установява, че не е имало предозиране на „Циталопрам“, но че концентрацията на манган в кръвта на Кара-Мурза е 100 пъти над границата. Цинкът и медта също са значително над нормалните нива, докато желязото е под нормата.

Състоянието на Кара-Мурза постепенно се подобрява и той е изписан от болница „Пирогов“ един месец по-късно, на 4 юли 2015 г. Все още до голяма степен неподвижен, той незабавно е откаран със специален медицински самолет в САЩ, за да продължи лечението и възстановяването си там.

През декември 2015 г. Кара-Мурза подава сигнал до руските разследващи органи, в която заявява, че подозира отравяне поради опозиционната си политическа дейност. Първоначално той е разпитан, но властите така и не са го информирали и до днес дали е образувано наказателно разследване за отравянето.

Следене от отряда на отровителите през 2015 г.

Предишните ни разследвания на отравяния, свързани с Института по криминалистика на ФСБ, се фокусираха върху случаи, когато опитите за отравяне са направени извън Москва. От една страна, по-лесно е да се свърже необяснен досега инцидент, свързан с отравяне, с присъствието на отряда на отровителите от ФСБ с място извън обичайното им местоживеене и работа. От друга страна, случаите, касаещи Алексей Навални и Никита Исаев, показват, че този отряд има предпочитание към операции, докато целта им пътува в провинцията. Това може би се дължи на предполагаемото по-ниско качество на спешните медицински услуги в съответните региони. Също така, относително лесен е достъпът до хотелската стая на целта по време на пътувания. Когато има пътувания на дълги разстояния, също така, медицинското обслужване на набелязаната жертва ще бъде затруднено.

Поради това разследването на отравяния, извършени в Москва, представлява уникално предизвикателство, особено когато те са се случили години в миналото и телефонните геолокационни записи вече не могат да бъдат получени от източници с достъп до дневници на руски мобилни оператори, съхраняващи метаданни за максимум три години. Наблюдаваното предпочитание на отряда на ФСБ към „извънмосковски“ отравяния може да се използва и като прокси за определяне на вероятното им съучастие и в базирани в Москва операции. Логично може да се предположи – и се потвърждава от данните по делата Навални и Исаев – че отрядът обикновено следи бъдещата жертва на политическо убийство поне няколко месеца, преди да бъде стартирана ударна операция.

С тази хипотеза анализирахме пътувания, извършени от Владимир Кара-Мурза през 12-те месеца преди отравянето му през 2015 г., и ги сравнихме с пътувания, направени от известни членове на Института по криминалистика на ФСБ и служители на 2-ра служба на ФСБ (защита на конституционния ред) които преди са били идентифицирани като пътуващи на съвместни резервации с членове на отряда на отровителите.

Открихме, че през трите месеца преди необяснимото си отравяне Владимир Кара-Мурза е бил следен от ФСБ по време на поне четири пътувания, които е направил от Москва. Това са пътувания до Томск, Санкт Петербург, Калининград и Казан. Най-важното е, че пътуването до Казан се е състояло от 22 до 24 май 2015 г. – и Кара-Мурза, и проследяващите от ФСБ се връщат в Москва по-малко от 48 часа преди появата на симптомите му.

Единственото име, свързващо всичките четири пътувания, в които е следен Кара-Мурза, е името на Александър Самофал – офицер от ФСБ, който често пътува на съвместни пътувания с членове на отряда на отровителите. За този човек има оскъдна „цифрова следа“. Изтеклата база данни на шофьорски книжки от 2006 г. посочва адреса му като „военно поделение 2567“, което съответства на академията на граничната служба на ФСБ в Голицино край Москва.

Въз основа на кръга му от контакти, видими от телефонните му взаимодействия, е лесно да се предположи, че след завършването на академията, Самофал се присъединява към 2-ра служба на ФСБ („Защита на конституционния ред“) и периодично е командирован да работи с членове на отряда на отровителите. Както беше разкрито в предишното ни разследване, Самофал пътува заедно с д-р Алексей Александров от отряда на отровителите, за да отстрани руския антикорупционен активист Никита Исаев точно преди да умре при пътуване с влак между Тамбов и Москва през 2019 г. При поне две пътувания на Кара-Мурза, Самофал се присъединява към Константин Кудрявцев, специалиста по химическо оръжие, който през декември 2020 г. неволно призна, че е ръководил унищожаването на доказателства по делото за отравяне на Навални.

Въз основа на наличните данни за пътуване и на известни имена на оперативни служители на ФСБ, първото пътуване, при което Кара-Мурза е проследен от ФСБ, е полет до сибирския град Томск, който същият посещава през периода 25 – 27 февруари 2015 г. В съответствие с рутината на отряда на отровителите, Самофал и колегите му не ползват същите полети, с които лети Кара-Мурза, а летят точно преди него в двете посоки. Кацат в Томск вечерта на 24 февруари и заминават обратно за Москва в малките часове на 27 февруари.

Времето на това първо пътуване, при което Кара-Мурза е следен, е забележително с това, че се е случило само три дни преди убийството на Борис Немцов, наставник на Владимир и партньор в лобирането за Закона „Магнитски“. Немцов е убит в непосредствена близост до Кремъл малко преди полунощ на 27 февруари. Екипът на ФСБ се е върнал от Томск по-рано същия ден. Няма данни, които да свързват ФСБ с убийството на Немцов. Предполагаемите извършители са били осъждани за поръчково убийство, но нито мотивът е бил идентифициран, нито лицето (лицата), за които се твърди, че са договорили убийството, когато и да било са били преследвани.

След убийството на Немцов, проследяващите операции срещу Кара-Мурза не стихват, като само през март са проведени две. Отрядът на ФСБ го следва при пътуване с влак до Санкт Петербург и обратно между 20 и 22 март 2015 г. Те са отново във влака ден по-рано и се връщат в същия ден като Кара-Мурза. По време на това пътуване властите попречват на Кара-Мурза и на политическия стратег и анализатор, Станислав Белковски, да проведат публична лекция, организирана от „Отворена Русия“.

Само три дни по-късно, на 25 март 2015 г. Кара-Мурза пътува до Калининград, връщайки се на 27 март. Група от най-малко трима служители на ФСБ  го следва в различен полет. Това са Александър Самофал, Константин Кудрявцев и Роман Мезенцев, старши офицер от 2-ра служба на ФСБ.

Запис, който показва присъствието на Самофал, Кудрявцев и Мезенцев на полета от Москва до Калининград на 26 март 2015 г.

Роман Мезенцев е най-високопоставеният офицер от ФСБ, когото сме идентифицирали по време на което и да било пътуване за проследяване, свързано с операция на отряда на отровителите от ФСБ. Мезенцев работи във ФСБ от поне 2005 г .; същата година той е посочен на уебсайта си като служител на службите за сигурност в Ингушетия, в руския Северен Кавказ, където тече въоръжено въстание.

Снимка от шофьорската книжка на офицера от ФСБ Роман Мезенцев

Анализ на телефонните му обаждания, получени от нас от двама несвързани брокери на данни от черния пазар за такива неща в Русия, както и на полетни данни, показва, че Мезенцев е взаимодействал ежедневно и често е пътувал с шефа на дирекцията на 2-ра служба Алексей Жало, както и с други високопоставени служители на ФСБ и правителството. Например, през септември 2014 г. той лети за Узбекистан заедно с двамата най-близки заместници на директора на ФСБ Александър Бортников, а именно генерал Сергей Смирнов и генерал Алексей Чеховских. Сергей Смирнов е първият заместник на Бортников и ръководи втората служба до октомври 2020 г., когато се пенсионира.

Запис, който показва присъствието на Мезенцев, Чеховских, Смирнов и Жало на полета от Москва за Ташкент на 19 септември 2014 с връщане 3 дни по-късно

Мезенцев пътува три пъти до Киев като част от делегация на ФСБ в компанията на Жало и заместник-директора на ФСБ Смирнов в разгара на конфликта между украинските служби за сигурност и проевропейски настроените протестиращи през декември 2013 г. и началото на 2014 г. По време на едно от пътувания, на 20 февруари 2014 г. Мезенцев лети като част от делегация, включваща Владислав Сурков, тогава съветник на Владимир Путин, и Сергей Беседа, ръководител на 5-та (международна) служба на ФСБ.

Вляво: обратно набиране, което показва, че Мезенцев работи в Управлението за защита на Конституционния ред с руски акроним УЗКС. Вдясно: Данни за местоживеене, където Мезенцев е регистриран на „Любянка 1“, където се намирала и централата на ФСБ

Неотдавнашни телефонни данни за Мезенцев показват също, че той е комуникирал с учения, полк. Макшаков, заместник-началник на Института по криминалистика на ФСБ и фактически шеф на програмата за отравяния на ФСБ. Начинът на комуникация между Мезенцев и Макшаков (след входящи обаждания от Мезенцев, Макшаков се обажда на членовете на отряд на отровителите – Осипов и Александров, а след това се обажда отново до Мезенцев) предполага, че Мезенцев е бил офицер за връзка на 2-ра служба, наблюдаваща тези операции за отравяния. Този модел беше наблюдаван и наскоро – на 27 юли 2020 г. – само няколко дни преди започването на операцията по отравяне на Навални в Томск.

Четвъртото пътуване с проследяване през 2015 г. приключва само два дни преди първото тежко отравяне на Кара-Мурза. Най-малко двама служители на ФСБ – Александър Самофал от 2-ра служба на ФСБ и Валери Сухарев от Криминалистичния институт – го следят по време на споменатото пътуване до Казан между 22 и 24 май 2015 г. Това лекторско пътуване, както и предишното посещение в Санкт Петербург, изглежда също е било саботирано от властите, а на 23 май 2015 г. Владимир Кара-Мурза пише в Twitter, че телефонът му, както и тези на организаторите на лекции в Казан, не работят.

Въз основа на телефонните му записи и цифровите следи от изтекли бази данни, Валери Сухарев, роден през 1956 г., изглежда е един от най-висшите оперативни работници от отряд на отровителите от Криминалистичния институт на ФС. В периода около отравянето на Алексей Навални в Томск (между 10 и 25 август 2020 г.) Сухарев обменя над 100 обаждания с членове на отряда, главно с Олег Таякин (47 обаждания и / или текстови съобщения), последният, както беше съобщено по-рано, координира операциите за отравяния от Москва (и спечели известност, затваряйки вратата на репортера на CNN, който се опита да поиска от него интервю). Общувал е и с Макшаков (11 пъти) и десетки пъти с Александров, Осипов и Кудрявцев. Базата данни за жилищата в Москва показва, че към 2008 г. той е имал право на специални придобивки, които обикновено са свързани с правителствена или военна награда. Единственият друг член на отряда на отровителите, който разполага с такива предимства, е Иван Осипов.

Инфографика на засичанията на пътуванията на Карамурза и екипа на ФСБ

Поради дългото време, изминало от 2015 г., геолокационните телефонни данни за членовете на отряда вече не са налице, поради което не е възможно да се проследи тяхното движение в Москва в краткия интервал между завръщането на Кара-Мурза от Казан и момента, в който той е бил отровен.

Предполагайки, че подразделението на ФСБ, включително известните членове на отряда на отровителите, проследяващо Кара-Мурза до 24 май 2015 г., е свързано с отравянето му на 26 май 2015 г., възникват две възможни хипотези. В едната – след като не успяват да намерят подходящ момент по време на пътуването до Казан или при някое от предишните пътувания – те избират да използват токсина в Москва. Това става или чрез проникване в апартамента, където Кара-Мурза живее сам, и където веществото е приложено върху лична вещ, или чрез смесване с храна или напитка, които е консумирал в деня, в който се е разболял (в ресторанта в храната от бюфета или сока от боровинки). Втората хипотеза е, че подразделението на ФСБ е нанесло отровата върху опакованите дрехи на Кара-Мурза в хотелската му стая в Казан – но че той не е използвал замърсената дреха по време на пътуването и вместо това я е облякъл при пристигането си в Москва. Последната хипотеза се съгласува с многократни изявления на Владимир Угльов, един от разработчиците на „Новичок“, че бельото би било най-правдоподобният метод за прилагане на отровата, както и със съществуващите доказателства, че Навални е бил отровен по този начин. В разговор с нас Владимир Кара-Мурза не изключи последната възможност, като каза, че често си взима дрехи в излишък, когато пътува.

Отново следене, отново отравяне

Въпреки рехабилитацията в САЩ, Кара-Мурза не се възстановява напълно от първото си отравяне. Ходи с бастун повече от година и има постоянни проблеми с периферната нервна система. През декември 2015 г. той решава да се върне в Русия, за да продължи работата си за „Отворена Русия“. Поради нарушената му подвижност – трябва да ходи с бастун повече от година след отравянето – Владимир не можа да поднови пътуването си из Русия месеци по-късно. През април 2016 г. Кара-Мурза прави първите си две работни пътувания след възстановяването си: първото до сибирския град Иркутск (от 13 до 16 април) и второто до два града в Татарстан: Набережни Челни (24 април) и Казан ( 25 и 26 април). По време на второто пътуване той несъзнателно се събира със старите си „фенове“ от ФСБ: Александър Самофал и Валери Сухарев. Самофал лети в Казан от Екатеринбург, а Сухарев лети от летище в Москва до Казан. И двамата пристигат на 25 април, малко преди самия Кара-Мурза. Те заминават обратно за Москва на 26 април, няколко часа преди полета на Кара-Мурза.

Туитът по-долу показва Кара-Мурза на улица Бауман в центъра на Казан същия ден, заедно с двама опозиционни кандидати за изборите за Дума:

Следващия път, когато е проследен от служители на ФСБ, е бил по време на пътуването си до Санкт Петербург на 8 септември 2016 г. На този ден той има насрочено съдебно заседание по наказателно дело срещу себе си за провеждане на „неразрешен митинг“ и рискува да бъде задържан в града за 15 дни, по заповед на полицията. Съдията отхвърля обвиненията и той успява да се върне същия ден. Шест дни преди датата на делото Александър Самофал пристига в Санкт Петербург. Връща се в Москва на 8 септември, същия ден като Владимир Кара-Мурза.

Последното припокриване между членовете на отряда на отровителите и пътуванията на Кара-Мурза през 2016 г. е по време на пътуването му до Нижни Новгород, където той прави премиерата на филма си в памет на убития Борис Немцов между 29 ноември и 1 декември 2016 г. На 29 ноември, използвайки влак вместо самолет, Александър Самофал и Константин Кудрявцев също пристигат в Нижни Новгород. И двамата си заминават с влак на 1 декември 2016 г., само два часа преди Кара-Мурза да се върне с влак обратно за Москва.

Не сме установили допълнителни припокриващи се пътувания на Кара-Мурза и членове на отряда на отровителите до второто му отравяне, което се случва в Москва, два месеца след последното известно съвместно пътуване до Нижни Новгород, през нощта на 1 срещу 2 февруари 2017 г.

На предишния ден, 31 януари, Кара-Мурза прави еднодневна екскурзия с влак до Твер, около три часа северозападно от Москва, където показва филма си за Немцов. Връща се в Москва късно същата вечер и прекарва нощта в апартамента си сам.

Според показанията му пред руските разследващи органи, на следващия ден – 1 февруари 2017 г. – Кара-Мурза посещава кметството малко преди обяд, за да подаде искане за разрешение за провеждане на публичен марш в памет на годишнината от смъртта на Борис Немцов по-късно същия месец, а след това отива до централния офис на „Аерофлот“.

Около 15 часа обядва в кафене „Рукола“ заедно с активист от либералната опозиционна партия „Яблоко“ и след това се прибира вкъщи, за да си събере багажа. На следващия ден, 2 февруари, той ще лети до Вашингтон, за да присъства на рождения ден на по-малката си дъщеря. След това той взема такси до тъста и тъщата си, където ще нощува. На сутринта ще лети за САЩ заедно с тъща си.

Кара-Мурза си ляга около полунощ, но към 4 часа сутринта се събужда в паника. По думите му той усеща абсолютно същите симптоми, каквито е изпитвал малко преди две години: ускорен сърдечен ритъм, много ниско кръвно налягане и затруднено дишане. Преди да припадне, Кара-Мурза успява да събуди тъста и тъщата си и да се обади на жена си. Тя се обажда на д-р Денис Проценко – същия лекар, който лекува съпруга ѝ в московската болница „Пирогов“ по време на отравянето му през 2015 г. Сега д-р Проценко е главен хирург в Обща болница „Юдина“ и бързо урежда полуживия Кара-Мурза да бъде транспортиран до тази клиника. Медиците отбелязват пълното съответствие между симптомите на Кара-Мурза по това време и тези, наблюдавани по време на предишната хоспитализация. Те незабавно му поставят диагноза „тежка интоксикация с неизвестно вещество“.

Карамурза в болница „Юдина“ малко след излизането му от кома. Снимка: личен архив

През следващите няколко часа лекарите наблюдават прогресираща дихателна и бъбречна недостатъчност. Първоначално Кара-Мурза е интубиран, след което лекарите провеждат трахеостомия и процедура за заместване на кръвната плазма и в крайна сметка го поставят в изкуствено предизвикана кома с външна дихателна подкрепа. Шест дни по-късно, на 8 февруари 2017 г., той е събуден и отстранен от вентилатора. На 19 февруари той е взет за достатъчно здрав, за да бъде транспортиран до САЩ за по-нататъшно лечение и рехабилитация.

Преработено разследване на ФБР

След като Кара-Мурза идва в съзнание, е поръчан токсикологичен доклад от главния руски токсиколог проф. Юрий Остапенко. В доклада от 9 февруари се посочва, че не е възможно разследване след интензивното лечение, което му е било приложено междувременно. Съпругата на Владимир Кара-Мурза, обаче, не е чакала толкова дълго за този разочароващ резултат. Този път тя е решена да определи „неизвестното вещество“ окончателно, при това от американски лаборатории. В деня след като съпругът й е хоспитализиран, тя е взела проби от кръвта му и при завръщането си в САЩ от Москва ги предава на американски токсикологични лаборатории за анализ.

При пристигането си в САЩ ФБР се среща със съпругата на Кара-Мурза и взима пробите от кръв му, които обещават да изпратят за токсикологични тестове. ФБР също успява да получи дрехите, които Кара-Мурза носи след отравянете през 2015 г. Те обещават, че резултатите ще бъдат предоставени на Владимир Кара-Мурза. Но той така и не ги получава. Въпреки многократните искания – както от него, така и от неговите видни американски съюзници и приятели, включително покойния Джон Маккейн – ФБР никога не изпълни първоначалното си обещание. В сюрреалистичен обрат на съдбата през февруари 2020 г., след три години чакане, Владимир Кара-Мурза решава да заведе съдебно дело срещу Министерството на правосъдието на САЩ съгласно общите правила на Закона за свобода на информацията, за да получи собствените си токсикологични резултати.

В няколко съобщения между септември и декември 2020 г. и в очакване на официално съдебно решение, ФБР споделя с Кара-Мурза силно редактирани версии на своите констатации. Всъщност, както ФБР обещава на Кара-Мурза, агенцията изпраща пробите за сложни тестове в различни лаборатории. Общото заключение на ФБР – Кара-Мурза е била обект на умишлено отравяне с неизвестен биотоксин – както и резултатите от стандартните токсикологични тестове най-накрая са споделени с него. 275 страници обаче са задържани „поради консултация с други агенции“, докато 10 други страници са заличени „от съображения за национална сигурност“. За отбелязване е, че никъде в оповестените резултати няма позоваване на тестове, проведени в лабораторията „Лорънс Ливърмор“ – сертифицирано от Организацията за забрана на химическото оръжие съоръжение, за което Кара-Мурза ни каза, че е една от четирите лаборатории, за които ФБР било споменало, че ще се провеждат токсикологични разследвания.

Причината за многобройните редакции в текста е неизвестна. Подсказане за отговора може да се съдържа в един силно редактиран имейл вътре във ФБР, разкрит на Кара-Мурза съгласно неговото искане по Закона за свобода на информацията. Имейлът от неизвестен служител на ФБР до друг негов неизвестен колега е озаглавен „FW [на български език – „препращане“]: Статус на делото Кара-Мурза“ и е от 15 декември 2017 г. Кара-Мурза сподели съдържанието на този имейл с нас за това разследване.

Няколкото нередактирани реда гласят:

 „Изглежда, че [] пътува до WDC [Вашингтон, окръг Колумбия] в края на януари и е поискал среща с директор Рей [на английски език – Wray – бел. ред.] на 25 или 26 януари. […] Все пак е победа и e първоначалният ни курс на действие. Поздрави

Възможно указание за това, кой може да е бил редактираният посетител или посетители във Вашингтон в края на януари може да бъде намерено в разкритието на Washington Post, че през последната седмица на януари 2018 г. трима шефове на руските тайни служби – ФСБ, ГРУ и СВР – посещават столицата на САЩ в безпрецедентно групово пътуване и се срещат с тогавашния шеф на ЦРУ Майк Помпео, за да обсъдят въпроси, породени от международния тероризъм. Позоваването на посещение на руски служители по сигурността би било логично в контекста на заглавието на съдържанието на имейла – „Статус на делото Кара-Мурза“.

Това, което не може да се извлече от нередактираната част на имейла, е значението на препратката: „Все пак е победа и e първоначалният ни курс на действие.“ Важно е и дали посещението на руските тайни служби изиграва роля в решението на ФБР да задържи резултатите от тестовете на лицето, споменато в съдържанието на имейла [Кара-Мурза – бел. ред.].

Нови тенденции

Докато поради липсата на телефонни метаданни, не можем да посочим членовете на звеното на отровителите на ФСБ до места в близост до Владимир Кара-Мурза в часовете, предхождащи двете му, почти смъртоносни, интоксикации през 2015 и 2017 г., анализираните данни за пътуванята показват, че ФСБ го следи в продължение на месеци преди и двата му инцидента с отравяне. Екипите на ФСБ включват комбинация от оперативни работници от политическото звено на ФСБ и членове на отряд на отровителите му от Криминалистичния институт.

Констатациите съвпадат с предишното ни наблюдение, че екипите за следене и оперативните екипи включват, както оперативни работници от Дирекцията за защита на конституционния ред на ФСБ, така и специалисти по медицинско и/или химическо оръжие от Института по криминалистика. Докато преди това идентифицирахме високопоставени служители от Института по криминалистика, които участват в планирането на операциите, новите данни идентифицират поне един високопоставен служител от дирекцията: Роман Мезенцев.

Мезенцев е пътувал с Константин Кудрявцев на мисия, на която е бил Владимир Кара-Мурза през 2015 г., а телефонните му записи от 2020 г. предполагат, че е комуникирал с отровителския екип в решаващ период, точно преди старта на операцията срещу Навални.

Когато Владимир Кара-Мурза се обажда на Мезенцев за коментар за това разследване, той затваря телефона, след като чува темата на разговора. Самофал не отговори на телефонни обаждания с искане за коментар.

Това разследване е и първото, което свързва звеното на ФСБ с операция по отравяне, проведена в Москва. Всички предварително идентифицирани операции са се провеждали в провинцията, което може да показва или оперативно предпочитание към отдалечените операции, или самоизпълняваща се пристрастност при подбора в разследващата методология поради използването на пътни записи извън столицата като първоначален индикатор за възможното участие на екипа при операция по отравяне.

Това, което може да се каже, е, че е неправдоподобно, такова припокриване между пътуванията на поредния изтъкнат руски опозиционен активист и членове на високоспециализиран екип с познания за химическите вещества на ФСБ, да е просто съвпадение. В действителност, в показанията си пред руските разследващи власти, самият Кара-Мурза сочи работата си по Закона „Магнитски“ като най-вероятния мотив зад това, което смята, че са два атентата срещу него.

Това разследване е проведено в сътрудничество с Der Spiegel (Германия) и The Insider (Русия). Христо Грозев е основен изследовател на това разследване с принос на Питер ван Хуис, Арик Толер, Роман Доброхотов и Йордан Цалов*.

Актуализация (17/02/2020): След публикуването на това разследване Владимир Кара-Мурза съобщи, че е преследван в цяла Москва от кола, която Bellingcat свързва с ФСБ.

*Йордан Цалов е един от основателите на нашата медия и неин бивш отговорен редактор.

SHARE