SHARE

От сайта за борба с дезинформацията на Европейската комисия EU Disinformation Review всяка седмица оборват прокремълската дезинформация като част от опитите на ЕС да предотврати хибридната война, която Русия води със Запада. Тази седмица пропагандата има няколко изключителни истории, които, разбира се, нямат нищо общо с реалността.

Ако погледнете думата фашизъм в речника, ще видите, че тя значи „правителствена система, водена от диктатор, който притежава абсолютна власт, насилствено репресира опозицията и критиката, контролира цялата индустрия, търговия и т.н. и налага агресивен национализъм и често расизъм“.

Тази седмица видяхме алтернативно тълкувание на думата, тъй като германската демокрация бе обвинена във фашизъм от инициатива за основане на Немска пропутинова партия.

И видяхме как демократичността на Ангела Меркел бе поставена под въпрос, като тя бе обвинена в диктатор. Естония също бе обвинена, че е фашистка държава и че също така е русофобска. Последния път като проверихме, Естония и Германия имаха доста добро представяне по отношение на демокрацията.

Обвиненията към Европа не спират тук. Също така научихме от чешко издание, че ЕС заплашва своите държави членки с насилие, ако те откажат да се подчинят на политиките, решени в Брюксел. Има няколко интересни особености в тази дезинформация.

На първо място, тъй като ЕС е съюз на своите държави членки, то политиките всъщност се решават от самите тях заедно и Европейския парламент, който събира демократично избрани представители от всички 28 държави членки.

На второ място, тъй като ЕС не притежава собствени отбранителни войски – то кой ще наложи това насилие, в което обвиняват ЕС? Европейските бюрократи, ли?

Европа също така е обвинявана, че се опитва да унищожи Русия, като участва в световна война срещу нея – дезинформация, която сме чували множество пъти и преди и досега няма никакви доказателства за нея.

Всички са терористи

Тази седмица видяхме и разпространяване на терористичната реторика в прокремълската дезинформация, като, изглежда, всички вече са терористи. Украински майор бе обвинен, че планира терористична атака над срещата на Г-20 от миналата седмица – не от властите, разбира се, а от прокремълските дезинформационни издания. 

Украйна бе обвинена, че тренира бъдещи терористи и според подобни заблуждаващи издания, че САЩ скоро ще внедрят нова терористична групировка в Близкия изток, както те твърдят, че са сторили и с ДАЕШ. Няма и споменаване на факта, че САЩ са част от коалицията срещу ДАЕШ. 

О, и също така Западът, очевидно в момента подготвя „сценарий“ за нова химическа атака, за която да бъде обвинен Асад, ако вярвате на прокремълските издания. За да се предпазите от облъчването им, може да видите предишна дезинформация за Сирия тук и тук.

За повече информация за това как прокремълската дезинформация се възползва от трагедиите на истинските терористични атаки може да видите това.

Твърдението, че Украйна тренира терористи, бе подсилено и с манипулирана снимка, където девизът, който се появява на флага на ДАЕШ, е сложен на украинския флаг.

Можете да видите цялата таблица със скорошните дезинформационни истории тук.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.