SHARE

Сирийската гражданска война е към своя край. След колебливите ходове на Обама, помощта на Кремъл за режима на Асад и безучастието на Тръмп, то приключването на конфликта е въпрос на време.  Днес се провежда срещата между лидерите на Русия, Иран и Турция по повод този процес, след като вчера руският президент прие сирийския диктатор и след това Путин се е обадил на Тръмп да му каже какво следва в Сирия. За това какво мислят експертите на САЩ за войната в Сирия разказва Майкъл Кроули от Politico.  

Шест месеца след като Доналд Тръмп нареди ракетен обстрел над въздушна база на режима на Асад – действие, което администрацията му каза, че ще даде на САЩ нови сили в Близкия изток, днес президентът е все повече външен наблюдател, а Владимир Путин поема водещата роля за това как ще изглежда следвоенна Сирия.

В сряда (22 ноември – бел. ред.) Путин ще домакинства президентите на Иран и Турция в Сочи – една от няколкото водени от Русия срещи, на които САЩ няма да присъстват, докато конфликтът в Сирия приключва.

Бунтовниците са до голяма степен победители, а терористите от ДАЕШ изведени извън територията на Сирия. Сега експертите и държавните служители на САЩ смятат, че истинската битка е за това как ще се разпредели властта и влиянието над страната между различните играчи. 

Срещата в Сочи дойде след изненадващата във вторник среща между Путин и сирийския президент Башар Асад, който оцеля след 6 години и половина гражданска война основно благодарение на подкрепата на Русия. Путин се обади на Тръмп във вторник, за да му съобщи какво са си говорили двамата със сирийския диктатор.

„Путин спечели“ в Сирия, заяви Айлан Голденберг, който е работил в Пентагона и Държавния департамент по близкоизточните въпроси по времето на президента Барак Обама.

„Това е отчасти вина на Обама – и от части вина на Тръмп.“

Но Тръмп това не го интересува. Той е казвал, че смята, че Сирия е провал на Обама и не вижда какво може САЩ да направи по въпроса според източници на Politico. Този му възглед стои и зад решението му да прекрати програмата на ЦРУ за въоръжение на умерените сирийски бунтовници, борещи се с Асад.

Но Тръмп има поне една голяма цел, която до момента не е постигнал: да изтегли влиянието на Иран, които са съюзници на Русия в подкрепата им за Асад. 

„Иран няма да командва и няма да има никаква водеща роля в ситуацията, където те могат да причинят повече вреда“, заяви посланикът на САЩ в Обединените нации Ники Хейли през септември.

До момента Тръмп не е изтеглил Москва и Техеран обаче. В анонса от Белия дом след разговора между Путин и Тръмп няма нито едно споменаване на Иран, докато от Кремъл единство потвърждават подкрепата на Путин за иранската ядрена сделка от 2015 г., която Тръмп заплаши, че ще саботира.

По-подробното общо изявление за Сирия на САЩ и Русия от срещата на двамата президенти в икономическия форум във Виетнам от 11 ноември също не съдържа никакво споменаване на иранското влияние.

С малкото възможности да променят хора на войната, администрацията на САЩ се опитва да работи с руснаците за постигането на малки цели – като местни примирия, целящи основно да намалят насилието в страната.

Заради огромното военно присъствие на Путин в Сирия – където той разположи войници и въздушна подкрепа през септември 2015 г. – сега той е на шофьорското място, що се отнася до плановете за бъдещето на Сирия, когато войната спре.

Путин също така говори за Сирия във вторник с израелския премиер Бенямин Нетаняху, саудитския крал Салман, египетския президент Ал-Сиси и външния министър на Катар.

„Вече е ясно, че пактът Асад-Путин-Иран почти спечели в Сирия“, заяви Пол Салем, зам.-ръководител на Института по Близкия изток, САЩ. Руснаците „искат да покажат значението и влиянието си отвъд военната фаза“ и да посредничат за сключването на политическо примирие, допълва той.

Тръмп и неговата свита също така до голяма степен заглушиха оплакванията за руската подкрепа към Асад, която те уклончиво изявяваха след химическата атака над сирийския режим, убила невинни граждани.

„Смятаме, че е време руснаците наистина да помислят внимателно върху подкрепата си за режима на Асад“, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън тогава. Оттогава насетне тази реторика не сме я чували от хората на Тръмп.

Като кандидат Тръмп никога не бе казал, че ще се намеси в Сирия, където предупреждаваше, че победа над режима на Асад може да означава победа за ДАЕШ и терористите от „Ал Кайда“.

Но ракетната атака през април покачи очакванията, че той може да има по-категорична роля от Обама в сирийския конфликт, който се страхуваше да си изцапа ръцете и през 2013 г. се отказа в последния момент от това да одобри въздушна атака.

Путин все още се нуждае от това САЩ да се включат в мирния процес в Сирия, смятат експерти. Руският лидер не иска да поеме бремето на икономическите, политическите и отбранителните отговорности на това да задържи страната цяла.

Това може да представлява възможност за дипломатичен ход от Тръмп, който все още не е разкрил каква му е стратегията да извлече ползи от Путин в замяна на американска подкрепа.

„Това, което иска Путин, е международно споразумение, което да прекрати сирийската гражданска война и да благославя неговата победа“, смята Голденберг, който сега е част от Центъра за нова американска сигурност.

„Въпросът е дали Тръмп може да накара Путин да си плати за това – или ще му го даде безплатно.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.