SHARE

В последните дни Литва обяви, че Русия е разположила балистични ракети на малката отцепена територия между Полша и Литва, в която е гр. Калининград.

За да потвърдят половинчато, от Кремъл обявиха, че имат правото да разполагат оръжия на цялата си територия.

„Разполагането на оръжия и военни части на руска територия е суверенно право на Руската федерация“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно председателят на Комисията по отбрана към руския парламент потвърди разполагането на ракети „Искандер“ в Калининград.

„Разположихме балистични ракети, да. Разполагането на чужда военна инфраструктура автоматично е включено в списъка с цели за приоритетно унищожение„, подчерта Владимир Шаманов, визирайки силите на НАТО в региона.

Русия и преди е разполагала ракети „Искандер“ в Калининград за военни учения, но президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че този път те са били разположени за постоянно.

Също така според източници на немското разузнаване миналогошното военно обучение „Запад“ е било „подготовка на сухо за цялостна конвенционална война срещу НАТО в Европа“.

Тогава разкритият план има за първа цел именно превземане на балтийските държави за седмица, като стратегията е била първо да се прекъсне връзката между Литва и Полша.

Провеждали са се учения и за неутрализирането на летателни площадки и бази на балтийските държави, за да не могат те да получат подкрепления от НАТО.

Властите на Литва предупредиха, че разполагането на ракетите в Калининград представлява опасност за „половината“ столици в Европа.

Специалните служби на Литва обявиха наскоро, че разполагане за постоянно на ракети „Искандер е „неизбежно“, добавяйки, че Москва вероятно ще го „представи като отговор на действията на НАТО„.

 

Прибалтийските страни се надяват, че НАТО ще се договори за допълнителни възможности за противовъздушна отбрана за региона по време на срещата на върха на западния военен алианс през юли.

Същевременно САЩ са в процес на продажба на намиращата се в близост Полша на противоракетна система „Пейтриът“.  През юли 2017 г. вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс спомена възможността за разполагане на системата „Пейтриът” в съседна Естония.

Балтийските републики се надяват на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел през юли алиансът да одобри засилване на капацитета за допълнителна въздушна защита за региона.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.