SHARE

Разследващият сайт Bellingcat продължава своето разследване, след като успя да се сдобие с личните документи на „Руслан Боширов“ и „Александър Петров“. Това са двамата  агенти, които британските власти обвиниха за отравянето на Сергей Скрипал в Солзбъри и за убийството на един британец с бойното отровно вещество „Новичок“ в началото на тази година.

Сега разследващите от Bellingcat установяват истинската самоличност на един от двамата агенти. „Руслан Боширов“ всъщност е полковник Анатолий Чепига, офицер на ГРУ, който е получил най-високото държавно отличие – Герой на Руската федерация, връчено му лично от президента на Русия.

От ляво надясно: Анатолий Чепига през 2003 г., „Руслан Боширов“ през 2009.; „Руслан Боширов“, заснет от британските власти 2018 г.

Кой е полк. Чепига? 

Анатолий Владимирович Чепига е роден на 5 май 1979 г. в с. Николаевка, близо до руската граница с Китай. На 18 години той постъпва във военно училище на 40 км от родния му край – Далекоизточната военна офицерска академия в Благоевесченск – едно от елитните учебни заведения за командири в сухопътните сили и разузнавателните служби.

Анатолий Чепига завършва академията с награда през 2001 г. После постъпва на служба в 14-а бригада на Спецназ (сили със СПЕЦиално предНАЗначение) в далекоизточния град Хабаровск, едно от елитните подразделения, ръководени на ГРУ.

Военната част на Чепига (номер 74854, бивш номер 20662) играе ключова роля във Втората чеченска война и също така е забелязана до руско-украинската граница в края на 2014 г. 

Заедно с 14-а бригада на Спецназ полк. Чепига три пъти е бил изпращан в Чечня. Какви точно са били операциите, в които е участвал, остава неизвестно.  Въпреки това на уебсайт на държавна доброволческа военна организация пише, че той е получил над 20 военни награди по време на службата си.

В някакъв момент между 2003 г. (последната година, за която се знае, че е бил в 14-а бригада на Спецназ) и 2010 г. (годината, в която получава първия си фалшив паспорт) Анатолий Чепига получава ново alter ego – „Руслан Боширов“ – и е изпратен в Москва.

Предвид настоящия му чин на полковник и службата му като агент на прикритие на ГРУ, е възможно в периода 2003 – 2010 да е учил във Военната дипломатическа академия, известна още като „Консерваторията на ГРУ“.

През декември 2014 г. полк. Чепига получава най-високото руско държавно отличие – „Герой на Руската федерация“. Наградата е връчена лично от президента на Русия като „признание за службата към държавата и руския народ, включаваща геройски подвиг“. 

Повечето награди се връчват на публични церемонии и са придружени с президентски указ. Такъв пример са наградите през 2016 г., връчени на руските бойци в Сирия.

Други (например когато геройският подвиг е държавна тайна) остават засекретени. Такъв е случаят с полк. Чепига. Макар публично да няма информация за указ за наградата, или препратка към него на сайта на Кремъл, държавният сайт на военни доброволци уточнява, че той получава наградата „през декември 2014 г. за изпълнение на миротворческа мисия„.

Но най-сигурното потвърждение за наградата е фактът, че отличието на полк. Чепига се намира на уебсайта на военното му училище. Макар за повечето получатели на наградата да има подробно описание за основанията за нейното получаване, то за двама – Анатолий Чепига и Александър Попов – има само кратка забележка „по указ на руския президент“. Ясен знак, че причината за отличието е била тайна мисия.

Времето, при което е получена наградата, също е показателно – 2014 г. военните операции в Чечня отдавна са приключили, а руските военни операции в Сирия започват по-късно.

Мемориална стена на Военната академия на полк. Чепига, на която неговото име е изписано последно.

Единственият регион, в който Русия в този период е много активна, макар и без да потвърждава публично, е Украйна. Логично е да се предположи, че Чепига получава тайното си отличие „Герой на Руската федерация“ именно заради своя мисия в Украйна. 

Bellingcat се свърза със свой източник от руската армия с подобен на полк. Чепига чин, за да проследи неговата реакция. Източникът на разследващите журналисти споделя изненадата си, че един от двамата агенти е бил с толкова високи отличия, защото подобна дейност (като опита за ликвидиране на Скрипал) обикновено се възплага на нискостоящи военни с чин, не по-висок от „капитан“.

Източникът на изданието споменава, че да се изпрати полковник с най-високи отличия „на фронтовата линия“ е напълно извънредно и навярно „мисията е била поръчана от най-високо“.

Как Bellingcat разкриват самоличността на Руслан Боширов можете да прочетете подробно на техния сайт. 

Повече за самоличността на другия агент, извършил химическата атака с Новичок – „Александър Петров“, можете да прочетете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.