SHARE

България си остава близка с Русия, а президентът Румен Радев хвали реформите в съдебната система на съседна Румъния, докато натискът над Лозан Панов продължава. Това е България в световните медии тази седмица. 

“Президентите на България и Румъния настояха в Сряда, че не са в опозиция на Русия, въпреки че и двете държави са членове на НАТО и ЕС”, предава US News, позовавайки се на Associated Press. 

Наскоро ЕС се съгласи да удължи санкциите срещу Русия вследствие на действията Й спрямо Украйна.[…] Българският президент Румен Радев каза, че “линиите за комуникация с Русия трябва да бъдат отворени, за да има искрен и отворен диалог с Русия, който ще облекчи напрежението и ще помогне за избягване на рисковете”. България, която е най-бедната страна – членка на ЕС, е силно зависима от руския газ”, пишат от изданието.

“Радев, който беше избран за президент през ноември 2016, подкрепя близки връзки с Русия, а балканската страна с население 7 милиона традиционно се радва на добри връзки с Москва.”

Радев похвали борбата с корупцията в Румъния, която държи на мушка висши държавници през последните години. Той каза, че България би могла да се поучи от румънската кампания”, завършва материалът.

За натиска над Лозан Панов разказва немскияТ Der Standart. Статията говори за анонимно разлепените плакати, които бяха разпространявани на няколко пъти, включително и непосредствено преди Марша за правосъдие, който се проведе в градове в цялата страна. “Това е своеобразна кулминация на дебата за съдебната система в страната, политиката и олигарсите.[…] Олигархията създава система, която умело използва медията и съдебната власт. […] От влизането си в ЕС преди десет години България заедно с Румъния не успява да се справи с проблемите си в областта на съдебната система. Прогресът е в застой, а скандалите за корупция по високите нива никога не излизат на повърхността – за разлика от съседна Румъния.”

Материалът разглежда реформата в съдебната система на фона на председателството на България в Съвета на ЕС в началото на 2018 г. и твърди, че откакто Лозан Панов е започнал да говори за проблемите в съдебния апарат, фокусът на обществото и гражданския натиск за промяна е нараснал. Но истории като тази с агнешките главички, продължава изданието, както и нежеланието на главния прокурор Сотир Цацаров да погледне обвинението в очите задълбочават проблема.

“Позицията на Цацаров на отшелник в съдебната власт се храни от спекулации. Като главен прокурор негова отговорност е да започне разследвания. Същевременно той трябва да наблюдава работата на прокуратурата”, заключва кореспондентът Маркъс Бернат, а статията завършва с въпроса дали близостта на прокуратурата с олигархията може да възпрепятства главния прокурор.

Как да преговаряме с българския бизнес? На първо място не си правете шеги с държавата им, пише HuffPost. Материалът предлага съвети за чехите, които искат да правят бизнес в страната ни.

Българите високо ценят препоръки и лични връзки. Бизнес се прави сравнително често през познати и приятели. Въпреки това е възможно да направите впечатление и без контакти. Чужденците са добре дошли в България и ако предлагате достатъчно опит и вдъхвате доверие, имате шанс за успех. Обикновено отнема много време за сключване на сделка и една среща не е достатъчна”, разказва Ярослава Узка.  Националната гордост е типична сред българите. Понякога те имат впечатлението, че са пренебрегвани и подценявани в Европа и правят огромни усилия да се издигнат от тази позиция. Незаменим съвет  – избягвайте всякакви неподходящи думи или шеги, насочени към бизнес партньорите ви.”

“Първият български сателит беше изстрелян в орбита”, предава Ройтерс.

Първият  български телекомуникационен сателит бе изпратен в Космоса, разказват от изданието. Сателитът BulgariaSat-1 ще осигурява телевизионни и комуникационни услуги на Европа и Северна Африка и бе изстрелян по програмата SpaceX на НАСА от Космическия център „Кенеди“ във Флорида, САЩ. Сателитът може да бъде използван и в ситуации на криза – инциденти вследствие на природни бедствия, когато наземните комуникации не работят.

Винсен Винел е български сирак със зрителен проблем, известен като младото откритие на шестия сезон на TheVoice във Франция, предава TF1. Винел е осиновен и изведен от България на двегодишна възраст и показва невероятна дарба в музикално отношение още в детските си години, разказват от френската телевизия. Винел ще публикува и своята автобиография със заглавие “Да излезеш от сянката – от моите първи стъпки от българско сираче до сцената на TheVoice”.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.