SHARE

Бетономорие вече е Accents d’Europe и по RFI и неговата 4 милионна аудитория.

Radio France International въведе и култовото ново словосъчетание Диво Строителство.

Каузата ни проговори всички езици и няма връщане назад!

Единственото възможно решение е #Mораториум върху #дивотостроителство на завладяния българсkи бряг – до пълно саниране на законодателството, което да даде всички гаранции, че разрухата ще спре и ще се отстрани!

Дамян Воденичаров, RFI

Betonomorie. Съвременен неологизъм, игра с думата, новодошла в българския език, за да бъде символ днес на дивото строителство на брега на Черно море.

Всичко започва с екологична facebook група. Един от посветените активисти в нея е Мирослава Петрова:

„Това е безкомпромисна дума, с изключително конкретни вътрешни връзки. С Tchernomorié обозначаваме българския бряг, a Bétonomorié отразява истината за случващото се на нашето обезобразено крайбрежие.

Betonomorie е също и символ на атакуваното върховенство на правото.

У нас корупцията напълно погълна конституцията. Ето защо създадохме тази facebook група.“

Малко по малко името на групата Betonmorié набира популярност, превърна се в често използван хаштаг и след това буквално навлезе в ежедневния език.

Днес #Betonomorie често се използва от медиите, за да маркират скандални строителни проекти на брега, но също така, за да покажат провала на туризма в България, жертва на бетона.

Актуален пример: изграждането на укрепление срещу свлачище край морето, докато гражданите не откриха в укреплението бъдещи големи стаи, стълбища и асансьори – една жилищна площ, в действителност.

След вълна от недоволство инвеститорът и властите признаха, че това е само първата стъпка в изграждането на хотел!

Да се върнем към конкретната дума. Мирослава Петрова казва, че съмишлениците не са акцентирали върху успеха на Думата, а върху успеха на Каузата, но не е изненадана.

„Тази дума е родена по време на свободен разговор в нашата общност. Това е и причината да е толкова успешна, именно защото не е била самоцел, а е отразила вярата и така е попаднала право в целта.

По този начин тя се превръща в истински феномен и мисля, че успехът е гарантиран. Така става, когато истината не е половинчата и не ползва похвата “размиване”. „

Дивото строителство по българското Черноморие започва преди около петнадесет години.

Непокътнати плажове са превърнати в туристически зони с кафенета, ресторанти и барове. Хотелите са възникнали край морето, до момента, в който морските курорти, градове и села са се превърнали в непрекъснат пейзаж от високи сгради.

Днес спорните проекти и екологичните инциденти се увеличават. Сега инвеститорите се стремят да строят в природни паркове и защитени зони край морето, жадни за урбанизирана земя.

Думата Betonomorie привлича все повече внимание.

Цялата емисия е тук.

SHARE
Мирослава Петрова е дългогодишен консултант в областта на строителството и архитектурата. Съосновател на инициативи като “Обещай, че ще гласуваш!”, Читалище.то, “Да запазим Корал”, Софийски дискусионен форум и др. Вярва в автентичната сила на гражданската енергия, от която зависи устойчивото свободно и достойно общество.