SHARE

Резкият завой на Борисов на Запад отразява няколко неизбежни реалности.

Първата е, че икономически България е обречена извън ЕС. Борисов харесва някои аспекти на евразийството, но е наясно, че такова нещо като необятни руски пазари просто не съществува (руската икономика е по-малка от италианската). Така че за него е ясно, че конфликт с все по-консолидиращото се ядро на ЕС и завой на Изток ще доведат до икономическа катастрофа от колосален мащаб – катастрофа, за която единствено той би платил политическата цена.

Втората реалност е, че последните няколко вота у нас показаха, че като много други неща и русофилията в България е фасадна. Въпреки че много българи носят в сърцето си любов към Русия, гарнирана с миш-маш от пропагандни клишета, българският избирател устойчиво гласува за Европа, откъдето идва голяма част от поминъка му и където живеят внуците му. Това Борисов го знае отлично, както видяхме от прозападния завой на Цецка Цачева преди втория тур на президентските избори – обичаме Русия, но настояваме тая любов да остане телефонна.

Третата реалност е, че по всичко личи, че континентална Европа ще устои на популисткия натиск, което ще доведе до бъдеща консолидация. Борисов отлично разбира, че за да има достъп до всички благини на Европа, той трябва да играе добре ролята на стабилен дясноцентристки партньор на Меркел. Меркел самата едва ли е в настроение да се преструва, че не знае какво всъщност става в България. Самото оцеляване и заздравяване на ЕС изисква ясното отделяне на европейци от евразийци (като Орбан и Качински).

Борисов се надява, че може да сложи силно европейска маска, а отзад да продължава да управлява в необявената си коалиция с Цацаров и Пеевски. Докато той се среща с Меркел, министрите му преговарят с „Газпром“. Надеждата му е, че ако се държи достатъчно надеждно на думи, на дела ще може все пак да претопли идеята за газово хъбче, да мълчи за някои особености на банковата система и най-вече да избегне всякакви реални реформи в държавата.

С две думи, конграчулейшан, Борисов, наистина ако БСП бяха спечелили изборите, щеше да е по-страшно, но след толкова години управление на ГЕРБ не можем да посрещнем никакви положителни новини без огромна доза скептицизъм.

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.