SHARE

Двама от най-важните републикански сенатори – Джеф Флейк от Аризона и Боб Коркър от Тенеси – застават със силно изразена позиция срещу президентството на Доналд Тръмп. Действията на Флейк и Коркър маркират пропастта, която се разраства заплашително между президента и собствената му партия след по-малко от година в Белия дом.

Речта на Джеф Флейк вчера беше нещо повече от пример за отстояването на републиканските ценности – думите му изразиха символичен акт на съпротива. Сенаторът обяви, че няма да се кандидатира след изтичането на мандата си, тъй като не може повече да бъде част от републиканското статукво такова, каквото е под Тръмп. „Идеята, че някой трябва да стои тихо, докато нормите и ценностите, които правят Америка силна, са уронвани и докато съюзите и съглашенията, които осигуряват безопасността на целия свят, рутинно са застрашени от ниво на мисъл, която се събира в 140 знака – идеята, че не бива да казваме нищо и да правим нищо в лицето на подобно меркуриево поведение, противостои на историята и, вярвам, почива на дълбоко погрешни мотиви„, заяви вчера Флейк.

“Време е да сложим край на съучастничеството ни и приемането на неприемливото”, продължи той. “Има време, в което трябва да рискуваме кариерата си в полза на принципите си. Това време настъпи.“

Трябва да спрем с преструвките, че деградацията в политиката ни и поведението на някои личности в изпълнителната власт са нормални неща.

Часове преди тази реч обаче погледите бяха приковани в друг републиканец – Боб Коркър, който е начело на Комитета по международни отношения към Сената на САЩ. Тръмп и Коркър обменят словесни стрели от няколко седмици, но войната ескалира, след като Коркър изрази позицията си пред медиите, че Тръмп е “президент, който лъже изключително много”.

Двамата не са сами – други влиятелни членове на партията също стават част от тази нарастваща „съпротива“, обявявайки се срещу „тръмпизма“ – Джон Маккейн, който също представлява Аризона, се обяви срещу  “половинчатия, лъжлив национализъм” в речта си миналата седмица, в която също заклейми абдикирането на лидерството на САЩ от световната сцена. Дори Джордж Буш държа реч, в която осъди фанатизма и тесногърдието, като заяви, че американската политика е “по-уязвима към теории на конспирацията и чисто фабрикуване на фактите”.

Флейк няма да представлява Аризона, а други републиканци също се отказват от надпреварата, до която остава около година. Дейвид Трот от Мичиган, Дейвид Райхарт от Вашингтон и Чарли Дент от Пенсилвания са само част от имената. И въпреки че съществува вариант, в който техните места могат да бъдат спечелени от новата марка „тръмпичен“ консервативизъм, тези щати остават спорни щати, тоест съществува реална възможност демократите да спечелят електората там. Специалисти по политическа стратегия заявяват, че тази тенденция на оттегляне на силни републиканци е притеснителна, което показва не само вътрешните разделения в партията, но и посоката, в която тя пое след избирането на Тръмп.

 

За разделението в партията говорят и реакциите на бившите и настоящите членове на администрацията – „воинът“ и бивш главен стратег на Тръмп Стивън Банън, който заяви, че напуска Белия дом, за да се бори с враговете на президента от партията, е изпратил съобщение до Guardian след речта на Флейк: “Още един скалп!” Дали оттеглянето на силните републиканци реално няма да подпомогне консолидирането на лидери като Тръмп остава да разберем. Факт е, че действията на републиканци може да подсилят популистката реторика на „истинският президент, който казва каквото си мисли“ срещу „статуквото“, на която всъщност до голяма степен се крепи кампанията и образът на Тръмп. Без подкрепа от сенаторите си и партията Тръмп няма как да изпълни политическите си заявки – доказателство за което е изминалата плачевно от тази гледна точка година. 

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс избра да играе двойна игра, заставайки като буфер между републиканците и Тръмп и заявявайки, че решението на Флейк е “добър ход”, докато пред репортери изрази позиция, че речта на сенатора не е  “подходяща за Сената”. Явно все повече и повече републиканци ще трябва да избират страна в една администрация, която по думите на Коркър е „забавачница за възрастни“, в която всички се опитват да удържат президента да не създаде поредното бедствие. До момента Тръмп постига съгласие с партията единствено по отношение на данъчната реформа, като за тези сведения отново разчитаме на изказвания като това на лидера на мнозинството Мич Маконъл.

Но все още има време. И Коркър, и Флейк, както и другите сенатори в опозиция остават в Сената. Самият Коркър заяви, че  “най-значимото, което мога да направя за страната ни, ще се случи през следващите 15 месеца”. Според него Тръмп “очевидно няма да се покаже достоен президент” – очакване, което за няколко месеца като че ли играеше роля на последна надежда на партията.

А шоуто Тръмп продължава. В отговор на цялата нестабилност президентът, разбира се, изпрати туитове. Които, както обикновено, бяха богати на хамалски пререкания и бедни на всичко останало.

 

Снимка: ABC 
SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )