SHARE

Може да очакваме много скоро развитие по разследването за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия.

Тази седмица стана ясно, че един от членовете на администрацията на Доналд Тръмп (без да се споменава кой) е бил повторно привикан на разпит – ход, който навежда на мисълта, че лицето е дало лъжливи показания на първия си разпит и може да му бъдат повдигнати обвинения, ако не си сътрудничи с властите. Най-сериозното подозрение пада върху зетя на Тръмп и специален съветник в Белия дом Джаред Къшнър.

Другата голяма новина е, че водещият разследването специален прокурор Робърт Мълър изявява интерес да разпита самия президент Доналд Тръмп. 

В началото на седмицата се появи информация, че адвокатите на президента се опитват да намерят начин да избегнат разпит на живо, като искат Тръмп да отговори писмено на въпроси или да се позове на Петата поправка в конституцията и да запази мълчание.

Разпитът може да бъде проведен в идните няколко седмици, заявява „близък до президента човек“ пред Washington Post.

„Нещата се движат много по-бързо, отколкото всички си мислят“, допълва източникът, като заявява, че Тръмп би искал да вземе участие в разпита, тъй като това ще хвърли светлина върху действията му.

Въпреки това адвокатите на Тръмп не желаят интервюто да се случва на живо, а да последват случая с разследването срещу Роналд Рейгън, в който той дава писмени отговори на разследващите аферата „Иран-контри“.

Това е ход, на който е малко вероятно Мълър да се съгласи, особено предвид факта, че Тръмп е известен с променливите си позиции, преувеличенията и объркването – неща, които могат значително да помогнат на разследващите органи.

Но Мълър трябва да се съобрази с друга съдебна практика – президентът на САЩ не може да бъде разпитван за неща, за които разследващите могат да получат информация по друг начин – това би ограничило обхвата на въпросите.

Американски правни експерти смятат, че разпитът на Тръмп може да е сигнал, че разследването е в своята заключителна фаза (поне що се отнася до Белия дом).

„Със сигурност изглежда, че те са готови да приключат по отношение на основния въпрос на разследването“, твърди Соломон Уайнсбърг, зам.-прокурор по разследването срещу Бил Клинтън през 1998 г. пред Washington Post. „Искаш да знаеш възможно най-много, преди да разпиташ президента.“

Срещу президента на САЩ може да бъде повдигнато обвинение за импийчмънт по възпрепятстване на правосъдието. 

Правният секретар (White House Counsel) на Доналд Тръмп е уведомил президента за това, че съветникът по национална сигурност Майкъл Флин е излъгал с отричането си, че е водил разговори с руския посланик по отношение на санкциите срещу Русия, научи CNN.

С това окончателно се запечатва казусът по възпрепятстване на правосъдието срещу Доналд Тръмп, който след това моли директора на ФБР да не разследва Флин под предлог, че той е „добър човек“. След признанието на правния секретар става ясно, че Тръмп, знаейки, че някой е извършил престъпление, е поискал от разследващия го да спре преследването. След това президентът уволни директора на ФБР, като призна в национален ефир, че причината е „онова нещо с Русия“.

Възпрепятстването на правосъдието е основание за импийчмънт и първото обвинение, повдигнато срещу Ричард Никсън за импийчмънт, който не бива изпълнен, тъй като Никсън подава оставка.

Освен това разследването се занимава и със срещата между сина и зетя на Тръмп и шефа на кампанията му Пол Манафорт с руския адвокат Наталия Веселницкая, която се предполага, че е предложила компрометираща информация, идваща от главния прокурор на Русия Юрий Чайка за опонента на Тръмп – Хилъри Клинтън.

Разследват се и множеството бизнес контакти на Тръмп, сред които и спреният проект за Trump Tower в Москва в началото на 2016 г. и връзките на президентския зет и негов съветник Джаред Къшнър с руския посланик и управителя на Внешэкономбанк. 

В края на 2017 г. стана ясно, че Робърт Мълър вече е получил информация от Deutsche bank и от Банка Кипър за отношенията между семейството на президента и руски олигарси.

Все още за обществото има множество неясни въпроси, но всички индикации навеждат към това, че разследването срещу Тръмп се движи на пълни обороти. И съвсем скоро може да се открехне истината за случилото се.

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувстваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк

BG71 UNCR 70001522876579

Център за гражданска активност

 

 

SHARE