Разследване за пране на пари в Барселона води към премиера на България

SHARE

Публикуваме превод на целия текст от El Periodico

Мосос д’Ескадра (автономна полиция в Каталуня, бел. ред.) и специалната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност (Fiscalía Especial contra la Corrupción y la Criminalidad Organizada) разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за „международно пране на пари“ с крайна точка в Барселона. Това е посочено в жалбата, която e предизвикала разследванията и в която, според заключенията на каталонската полиция, има „признаци на достоверност“. Според докладите на Мосос фактите „биха свидетелствали за съществуването на престъпна организация“.

Както жалбата, така и разследванията, до които ЕЛ ПЕРИОДИКО има достъп, твърдят, че облагодетелствана от тaзи предполагаемa схема би била българката Борислава Йовчева, бивш модел, чиято евентуална връзка с Борисов е обект на разследване. Йовчева и баща ѝ, бивш електротехник, имат участие в две компании със седалище в Барселона: Numin Invest SL и EMA BGS SL, които от 2013 г. насам са получили повече от пет милиона евро, според полицията. Според разследванията тези суми идват от „физически лица, които не пребивават в Испания“.

На 20 март 2019, каталонската полиция е информирана за предполагаемата схема с получена жалба от българска неправителствена организация наречена ГД БОЕЦ (Гражданско Движение „България Обединена с Една Цел“). Във въпросната жалба се твърдяло, че Йовчева и семейството ѝ живеели в луксозна къща и се намеквало за предполагаемата връзка на Йовчева с българския министър-председател.

Къщата в Есплугес 

[Esplugues е предградие и община, която се намира на 5 км от същинската част на града. Тази община има богато културно и историческо наследство и множество красиви паркове. Там се намират Немското училище на Барселона и Американското училище на Барселона, които привличат множество заможни чужденци. Заради близостта на стадиона Камп Ноу много футболисти на Барселона са живели и живеят тук – Жерар Пике и жена му Шакира, Андрес Иниеста, Дани Алвеш, а също така и други популярни испански личности, като бившата номер 1 в женския тенис Аранча Санчес, мотоциклетистът Сете Жиберно и др. – бел. ред.]

Служители на Централното звено за борба с икономическата престъпност (Área Central de Delitos Económicos) са наблюдавали и са заснели къщата и я описват като „луксозно жилище“, разположено в града Есплугес де Лобрегат (Esplugues de Llobregat) и разполагащо с „частна охрана и модерни системи за наблюдение“. Разследването е разкрило, че имотът е закупен през 2013 г. за 3 млн евро. Собственикът на къщата, към която има и собствен басейн, е Numin Invest S.L – едно от двете дружества, което са обект на разследването, водено от каталонската полиция и специализираната прокуратура.

Между януари и юни 2013, Йовчева е била единственият управител на дружеството, капиталът на което бил 3000 евро. Оттогава насам, тази позиция заема бащата на Йовчева – Георги Йовчев, който внесъл още 3006 евро в капитала на дружеството. Разследванията разкрили съществуването на още едно дружество – EMA BGS SL, което притежава луксозен магазин за дрехи (ЕЛ ПЕРИОДИКО пише, че в петък, съвпадайки с публикуването на статиите, магазинът внезапно е бил затворен, а служителите са натоварили дрехите и други вещи от магазина в камион. Според съседи магазинът е затворен между четвъртък и петък и е разположена обява на агенция за недвижими имоти, според която имотът е свободен за отдаване под наем.) на Пасео де Грасиа. [Paseo de Gràcia е един от най-големите булеварди в Барселона и една от най-важните бизнес и шопинг зони. На него се намират някои от най-известните архитектурни забележителности в града – бел. ред.] Според полицията, тази компания е получила преводи от поне 2 300 000 евро. Преводите са дошли от дружество със седалище в Кипър, който е известен като данъчен рай. Седалището на EMA BGS SL, в която също така имат участие Йовчева и баща ѝ, се намира в къщата, в която живее семейството.

Бащата на Йовчева, Георги Йовчев, живее и има общинска регистрация на адреса, на който се намира къщата. Същото важи и за съпругата на Георги Йовчев, за дъщеря му Борислава и за неговата внучка, родена през 2012. Полицията подчертава в своите доклади, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. В документите не е посочен друг родител.

В жалбата, която е предизвикала разследванията, се твърди, че българският министър-председател е имал интимна връзка с Борислава Йовчева. Той е отрекъл пред телевизия „Евроком“. След като ЕЛ ПЕРИОДИКО разбра за започнатото разследване в Барселона, на 13 февруари изпрати въпросник за случая до кабинета на Борисов, но не получи отговор.

Заплатата на министър-председателя

Полицията е прегледала декларациите за доходите на Борисов, за да се увери, дали на базата на доходите, които е обявил, би могъл да направи инвестициите, които е установено, че са направили двете посочени дружества. Заключението е, че на база на декларираните доходи това не би било възможно.

Испанската полиция пред СЕГА: Има разследване срещу Борисов

След разследване, продължило една година, каталонската полиция заключава, че са извършени инвестиции, надхвърлящи 5 млн евро. Парите са стигнали до Испания през двете разследвани дружества. Разследващите не са открили данни, които да докажат, че Йовчева и баща ѝ имат „законни доходи, способни да поддържат начина им на живот“. В докладите на полицията, изпратени към антикорупционното звено, е записано, че според жалбата парите „биха били свързани с недекларирани доходи от страна на служители на високи постове от българското правителство“ между които и Борисов.

Поради тази причина полицията е поискала от Специалната прокуратура за борба с корупцията да разследва доходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чековете и други банкови детайли на Борислава Йовчева, баща ѝ и още 5 човека.

Началото на случая

В края на 2015 г. в България бяха разпространени записи, на които се чуваше гласът на съдийката Владимира Янева, председател на Софийски градски съд, както и на друга съдийка – Румяна Ченалова. Янева беше уволнена от българското правителство и в записите се чува как тя коментира различни случаи на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което политиците упражняват над българското правосъдие. Също така се споменава съществуването на една „къща в Барселона“, която българският министър-председател е закупил, за да настани в нея „една любовница“.

Европейската комисията, в своя доклад от 2016 за България, отбеляза, че скандалът със записите, известен като Яневагейт, „съживи съществуващия спор“ относно положението в правосъдието. Докладът на ЕК посочва, че след „множество искания за извършване на независимо разследване Министерството на финансите и ВСС (Висш съдебен съвет) обявиха разследвания върху съдържанието на записите“.

ЕК посочваше, че „ще бъде важно, с оглед на достоверността на разследването, да се вземат всички възможни мерки, за да се гарантира, че разследването се развива по прозрачен и безпристрастен начин“. Документите на ЕК добавят, че „на 14 януари ВСС приключи своето разследване, макар и при противоречиви обстоятелства. Процесът беше критикуван за липсата на прозрачност в едно писмо на Съюзът на Съдиите“.

През лятото на 2018 анонимно видео в интернет добави нови данни за къщата в Барселона. През март 2019 случаят стигна до автономната каталонска полиция, която разследва оттогава досега.

Порше за 70 000 евро

Полицията е наблюдавала и е заснела къщата и магазина за дрехи в Барселона в продължение на няколко дни през 2019. По този начин те са установили, че, за да се придвижва из града, Борислава Йовчева използва луксозна кола – бяло „Порше Макан“. Служителите на полицията са я заснели как излиза от къщата, шофирайки тази кола.

Автомобилът е регистриран на EMA_BGS SL, същото дружество, на което се води магазинът за дрехи. Докладите, изпратени към Антикорупционното звено, уверяват, че колата се оценява на над 70 000 евро и е придобита на лизинг през февруари 2017, финансиран от една банка в Барселона. Разследващите предполагат, че тази „операция съвпада“ със загубите на магазина и дружеството, което е почти в състояние на фалит.

Полицията е разкрила руска връзка в мрежата, която е изпрала 5 млн. в Барселона

SHARE