SHARE

Радиоактивен облак е преминал през Европа в последните седмици, като индикациите сочат, че той идва от инцидент в атомна електроцентрала в Русия или Казахстан, съобщава френският институт за ядрена безопасност IRSN. 

От института уточняват, че не става въпрос за експлозия на ядрен реактор и би следвало да не се отрази върху човешкото здраве и околна среда в Европа.

На основа на климатичните движения може да се установи обаче, че инцидентът е станал през септември между Урал и река Волга – което означава, че той най-вероятно се е случил на територията на Русия, но е възможно и да идва от Казахстан, съобщава член на института.

„Руските власти съобщиха, че те не знаят за никакъв инцидент на тяхна територия, заявява директорът на IRSN Жан-Марк Перес пред Reuters и допълва, че институтът не може да се свърже с властите на Казахстан.

Говорител на руското министерство на гражданската отбрана, извънредните ситуации и бедствията заявява пред Guardian, че не може да коментира ситуацията.

От IRSN допълват, че през последните седмици няколко института за ядрена безопасност в Европа са отчели високи нива на елемента рутений 106 (Ru), който не може да бъде произведен по естествен път, а се получава вследствие на разделянето на атоми от ядрен реактор.

От IRSN изчисляват, че количеството рутений 106 е било значително – между 100 и 300 тераБекерела (единица за измерване на радиоактивност) и при подобен инцидент френските власти ще евакуират гражданите на радиус от километри.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.