Радев: този парламент не можа да излъчи волево правителство

Радев: този парламент не можа да излъчи волево правителство

SHARE

Радев връчи мандата за съставяне на правителство на БСП, а лидерът на партията Корнелия Нинова го върна в изпълнение на решението на националния съвет.

Президентът заяви, че напълно разбира мотивите за връщането на мандата от страна на левицата, така както е приел с разбиране и мотивите за връщане на мандата на „Има такъв народ“.

Румен Радев заяви още, че ако и след предсрочните избори не се събере воля за съставяне на правителство, то тогава държавата ще изпадне в дълбока институционална криза и призова партиите да започнат да търсят форма на диалог и взаимен компомис. Той ще проведе консултации с всички парламентарно представени политически сили в 14 ч. днес, на които ще ги запознае и с подготвените вече правила за работа на следващата Централна избирателна комисия. Указът за нейното назначаване ще бъде издаден в същия ден, в който ще бъде разпуснато 45-ото Народното събрание и ще бъде назначено служебното правителство.

По думите на Радев в него ще има широк кръг от експерти отвъд техните лични политически пристрастия, сред които и такива от БСП, вече успешно справили се в предишното му служебно правителство.

В медиите се появи името на Стефан Янев като вероятен служебен министър-председател. Припомняме, че той беше вицепремиер и министър на отбраната в предишния служебен кабинет „Радев“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.