SHARE

 

Със свой указ от 9 февруари тази година президентът Радев назначи заместник-началника на Националната служба за охрана, полковник Росен Тинков Тодоров, за изпълняващ правомощията на началник на НСО.

Полковник Росен Тодоров е роден на 13.06.1968 г. в гр. Брезник, област Перник. Семеен е, с две деца. Завършил е ВНВУ „Васил Левски“ със специалност „Войсково разузнаване“. Офицер е от Българската армия от 1990 г. до 1992 г. През 1992 г. е назначен на кадрова военна служба в НСО, като последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен и инспектор, началник на група, началник на сектор и началник на отдел 03 на службата. С Указ № 309/17.09.2016 г. на президента на Република България Тодоров е назначен за заместник-началник на Националната служба за охрана.

Как се стига до тази длъжност? Кой е “ракетата носител” за Тодоров?

Отговорът в България обикновено е – защото е близък с определен човек!

#КОЙ в България не е въпрос, а отговор!

Като началник на сектор 01 при отдел 03 на НСО („Народно събрание“) Росен Тодоров отговаря за личната охрана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, но и за личната охрана на народните представители, за които в НСО са постъпили сигнали за конкретна  заплаха за тяхната сигурност. Един от тези депутати е тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан. Малко по-­късно в този списък е добавен и не кой да е, а корпулентният депутат от ДПС Делян Пеевски! Контактите с последния, за чиято лична охрана отговаря именно Тодоров, дават внезапен и силен тласък на служебната му кариера.

С решение на Комисията в НСО, ръководена от шефа на самата НСО и включваща и председателя на ДАНС, и главния секретар на МВР, на депутата Пеевски е назначена лична охрана от службата. Пеевски изисква от началника на НСО Антонов автобиографиите на служителите от службата, определени за негова лична охрана, за да знаел всичко за тях и техните семейства. Антонов разпорежда на секретарката си да предаде на Тодоров искането на Пеевски. Тодоров събира определените за охрана на депутата служители и разпорежда всеки един от тях да представи автобиография. Двама от служителите отказват и са отстранени от екипите, отговарящи за охраната на Пеевски.

Тодоров предоставя исканите автобиографии на митичния “Марио” – дългогодишен шофьор на депутата от ДПС. Изпълнението на тази “отговорна” задача от Тодоров се оказва важен изпит за него пред всемогъщия медиен магнат. Кариерата на служителя на НСО тръгва внезапно и бързо нагоре, като първо е назначен за началник на отдел 03 („Народно събрание“), а след това и за заместник-началник на НСО. Контактите с шофьора на Пеевски са редовни. Само може да предполагаме с каква цел са провеждани. С нашето ограничено въображение допускаме, че шофьорът Марио и неговият шеф се интересуват от срещите и пътуванията на охраняемите от службата лица. А може да се интересуват и от по-лични или интимни подробности от живота им? #КОЙ знае… (няма въпросителен знак).

В периода между 5 и 9 февруари 2018 г. Росен Тодоров всеки ден е посещавал хотел „Берлин“. Не е изключено дори инцидентът със съпругата на Радев от миналата седмица да е подготвен в хотел “Берлин”. Нали все пак дори и главният секретар на МВР беше на процедура по одобрение от Пеевски, преди да бъде назначен на поста си…

Да назначиш за шеф на НСО служител на службата, който се отчита пред шофьора на #КОЙ, едва ли е признак за това, че имаш намерение да променяш нещо в службите за сигурност. Затова и заклинанията на Радев за борба с корупцията изглеждат смехотворни и напълно нелепи. Добре че Народното събрание не му позволи да назначава ръководителя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Сигурно щеше да назначи шофьора на Пеевски.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.