SHARE

Тодор Гребенаров е новият фаворит на Румен Радев за началник на НСО, посочват източници на „Терминал 3“. Кой е той?

Тодор Гребенаров е роден на 2 юни 1963 г. в Карлово. През 1995 г. започва професионалното си развитие в Министерството на вътрешните работи като полицейски инспектор I степен в сектор „Охранителна полиция“ в ОДМВР – Пловдив. Последователно преминава през длъжностите полицейски командир, началник на сектор „Конен ескадрон и водачи на служебни кучета“, началник на сектор „Охрана на обществения ред“.

През 2004 г. е назначен на длъжност началник на направление „Охранителна полиция и КАТ“, а от 1 септември 2006 г. е началник на отдел „Опазване на обществения ред и превенция“ към ОДП – Пловдив. От 15 май 2010 г. е началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Пловдив.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев на 15 август 2013 г. той е назначен за директор I степен на ОДМВР – Пловдив. Същата година на 25 ноември Йовчев го назначава за директор на Главна дирекция „Национална полиция“. 

Със заповед на министър Вучков от 26 февруари 2015 г. е преназначен на длъжност заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Бързото кариерно израстване на Гребенаров по времето, когато министър е Цветлин Йовчев, се дължи на натиска на главния прокурор Цацаров, който се стреми да развива на национално ниво приближените си. Друг пример от това време е назначаването на Димитър Влахов от ръководител на звеното БОП в Пловдив за директор на дирекцията на ДАНС в Пловдив и след това за директор на дирекцията за противодействие на корупцията в ДАНС. От юли 2017 г. Влахов е директор на Бюрото за защита на свидетелите, пряко подчинено на Цацаров.

Но да се върнем на Гребенаров и да видим с какво е известен в сектор “Сигурност” той. Бившият шеф на Националната полиция Тодор Гребенаров и трима негови подчинени са наказани за подслушване на лидера на Народната партия „Свобода и достойнство“ Касим Дал. Това обяви в студиото на bTV на 27.02.2015 г. депутатът от Реформаторския блок и сега лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Според Атанасов Гребенаров е поискал използването на специални разузнавателни средства срещу лидера на „Свобода и достойнство“. Според него служебният премиер по това време Георги Близнашки е бил информиран за подслушването, след което започнала проверка на Инспектората на МВР. Всички активисти на партията на Касим Дал са били подслушвани. А най-скандалното в целия случай е, че това е станало след анонимен сигнал.

За Гребенаров има и един друг прелюбопитен случай – като началник на „Национална полиция“ на 8 март 2014 г. катастрофира в родния си град Пловдив със служебен автомобил. Поради неспазване на дистанция и мокра пътна настилка е блъснал движеща се пред него кола. Естествено, случаят е покрит и не сме чули да е обсъждан в медиите.

Защо трябва да бъде сменен началникът на НСО Ангел Антонов сме писали достатъчно. Подмяната му с подобен на него обаче едва ли е решение на проблемите в тази служба. Странно е защо изборът на Радев за началник на службата не е служител на НСО. С единственото изключение на Тодор Коджейков, това ще бъде поредното шефско назначение на външно лице за системата на службата.

Близките отношения на Гребенаров с Цацаров и изпълнението на поръчките за прилагане на СРС спрямо Касим Дал и неговата партия са показателни за критериите, по които се избират ръководители на служби у нас.

На този етап не е ясна единствено позицията на министър-председателя по избора на Радев, удобен и за Цацаров. Съгласно Закона за НСО Борисов следва да съгласува предложението на Радев. Дали това ще се случи и с какви мотиви – предстои да видим.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.