SHARE

„След резултата на референдима за независимост Каталуния има правото да бъде независима държава и да бъде чута и уважавана. И ние гласувахме за „Да“.

Но Пучдемон призова парламента да не гласува декларация за независимост в името на диалога и деескалация на напрежението.

Пред местния парламент президентът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че страната е спечелила правото си за  независимост за автономната испанска област Каталуния след незаконния за испанските власти референдум, който местната управа предизвика в началото на месеца.

Пучдемон заяви, че според вота страната трябва да бъде обявена за република, след като парламентът гласува декларарация за независимост. Но засега той призовава тя да бъде възпряна и да има диалог с Мадрид.

В речта си президентът на Каталуния припомни, че Каталуния е търсила диалог и увеличаване на правомощията си по законов ред през годините.

 

Речта на Пучдемон и парламентарната сесия бе отложена с един час, като слуховете, които журналисти на El Pais съобщават са, че Пучдемон е имал нагласата да обяви независимост, но коалиционните му партньори са разколебани заради несигурността, която ще дойде с това.

Множество бизнеси и финансови институции предупредиха, че ще се изтеглят от Каталуния, ако тя обяви независимост заради високата несигурност, която представлява действието. Членове на партията на Пучдемон и коалиционни партньори са пробизнес настроени и основният им стимул за подкрепа на движението е бил Каталуния да получи повече управление върху икономиката си.

Според източници на El Pais коалиционните партньори на Пучдемон искат вот за независимост в парламента, докато Пучдемон директно да обяви оттеглянето на страната.

Испанската централна власт заплаши, че има конституционното правомощие да разпусне местния парламент  и да арестува президента Пучдемон за сепаратизъм.

Европейският съюз обяви, че отношенията между Барселона и Мадрид са вътрешен проблем за Испания и призова за диалог между сепаратистите и централната власт. Няколко европейски лидери осъдиха действията на испанската власт по възпирането на референдума.

В деня на вота испанските власти насилствено не позволиха на избирателите да стигнат до урните, като 844 души и 33 полицаи са ранени. Въпреки това Пучдемон смята, че има легитимност да обяви независимост, тъй като 90% от гласувалите са подкрепили независимостта. Освен че вотът не е признат за легитимен, избирателната активност бе ок. 40%, а в дните след вота имаше протести за оставане в Испания.

Не е ясно какво ще се случи, ако Каталуния наистина се отдели от Испания. Тя автоматично би напуснала ЕС и еврозоната, като множество страни, включително Франция, обявиха, че няма да я признаят, тъй като вотът е невалиден.

Въпреки това страната няма да бъде призната от европейските си съседи и ЕС все още ще счита, че Каталуния е вътрешен проблем на Испания.

 

Снимка: AFP PHOTO / LLUIS GENE

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.