SHARE

Воденото разследване от специалния прокурор Робърт Мълър за сътрудничество между Русия и кампанията на Доналд Тръмп е издало първите обвинителни актове, които този петък са били одобрени от голямо жури в столицата Вашингтон, окръг Колумбия, съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Обвиненията са „закрити“ (sealed indictment), което означа, че Робърт Мълър може да ги открие и задържи обвиняемите, когато намери за удачно. По информация на CNN арестите може да започнат още в понеделник, когато ще разберем и какви са първите обвинения и срещу кого.

В петък също така прокурорът, част от екипа на Мълър – Андрю Уайсман, е бил забелязан да влиза във федералния съд на Вашингтон. На него се смята, че му е поверено делото на бившия мениджър на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и е индикация, че той може да е първият арестуван.

Уайсман е ветеран от прокурорските разследвания срещу нюйоркската мафия от края на миналия век, разкрил също големи измами в енергийната компания Enron и оглавявал департамента по измами на ФБР, преди да се присъеди към екипа на Мълър.

Самият Робърт Мълър също има огромно участие в борбата с италианската мафия в Ню Йорк. Под негово ръководство се извършва и разследването срещу криминалния бос от фамилията Гамбино Джон Готи.

Мълър води разследването за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия от месец май, след като президентът уволни директора на ФБР и след това в интервю за NBC заяви, че го е направил заради „онова нещо с Русия“.

Основният заподозрян за първо обвинение Пол Манафорт е бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация Пол Манафорт. За него стана ясно, че е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, за което съобщи Associated Press.

Манафорт е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Акта за чуждестранни агенти в САЩ (FARA).

Манафорт напусна кампанията на Тръмп, след като стана ясно, че е бил лобист на редица диктатори и на олигарси, близки до Кремъл. Една от „звездите“ в портфолиото му е бившият украински президент Виктор Янукович, който бе свален след проевропейските протести в страната през 2013-2014 г. Манафорт е работил дълги години за него. Самият Янукович в момента се укрива в Русия.

Манафорт помогна на Янукович да бъде избран за президент на Украйна през 2010 г. и впоследствие представляваше интересите му пред Вашингтон, включително и по отношение промяната на курса на страната от ЕС към Русия.

Има множество други лица, които по един или друг начин са замесени. Като подробности може да научите тук – „Кремългейт“, всичко, което трябва да знаете за историята на века. 

Колаж: CNN 

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat