SHARE

В множество румънски градове се провеждат масови протести срещу корупцията в страната. В неделя над 20 000 хиляди души протестираха срещу промени в съдебните закони, които ще смекчат борбата с високите етажи на корупцията, като днес се очаква протестите да продължат.

“Нощем крадци, денем мафиоти”, скандират протестиращите пред парламента в Букурещ.

Протестите идват само девет месеца след най-големите протести в посткомунистическа Румъния, които принудиха правителството да изтегли акта, с който декриминализира някои форми на корупция. Въпреки това тогава правителството заяви, че промените са нужни, за да се съобразят с решение на Конституционния съд. Сега част от тези промени идват от правителството на социалдемократа Драгнеа под формата на закон, който предизвика протестите.

Според промените оттук насетне министърът на правосъдието ще номинира антикорупционния прокурор вместо президента.

Основните притеснения на протестиращите са, че антикорупционната прокуратура е известна именно с възможността си да разследва правителството и не желаят сега позицията да бъде зависима от правителството.

Друга промяна, с която протестиращите не са съгласни, е опит на румънския сенат да отмени забраната политици с присъди да могат да станат президент.

Протестите продължават в основните градове на Румъния.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.