SHARE

Да повторим още веднъж:
ПРОТЕСТЪТ НЕ РАЖДА АЛТЕРНАТИВА!
ПРОТЕСТЪТ ИСКА ТАКАВА!

Не се връзвайте на опитите да ви манипулират. Това е класически gaslighting. Да повторим какво е gaslighting – манипулация на индивид или група, при която манипулатуратурът внушава вина, отговорност, изискване с цел манипулираният да загуби чувство за реалност и дори усещане за здрав разум.

На протеста има много хора. Видно е, нали? Всеки един от тях е там, защото има своя собствена адженда. И това е чудесно! Всеки един иска да изрази и защити своята собствена адженда в знак на протест, че тя на нито едно ниво не съвпада с това, което му предлагат управляващите в момента.

КОЕ НЕ Е ЯСНО?

ПРОТЕСТЪТ ИЗРАЗЯВА ПРОТЕСТА НА ПРОТЕСТИРАЩИЯ.

Нормално е в рамките на протеста различни хора, които имат политическа адженда да я позиционират. Това е тяхната адженда. Нормално е и протестиращите да са съгласни или да не са съгласни с нея? Ако не са съгласни, това не означава, че непременно ще се нахвърлят върху изразяващия тази своя лична адженда. Най-малкото, защото живеем в 21 в., нивото на култура, възпитание и интелигентност е над това просто да набием някого на улицата, защото не сме съгласни с него. ОУ, УЕЙТ! Да, именно – някои хора нямат нито култура, нито възпитание, нито интелигентност и разрешават така всички противоречия. С бой. Буквално и преносно. На улицата, у дома, в политиката, в бизнеса, в съдебната система.

СРЕЩУ ТЕЗИ ИНДИВИДИ ПРОТЕСТИРА ПРОТЕСТЪТ.

Протестът ще постигне целта си, когато свали тази хора от власт.
А това е целта именно, защото ПРОТЕСТЪТ ЦЕЛИ ДА ОТВОРИ ВРАТАТА за АЛТЕРНАТИВАТА. Вратата е залостена с бухалки. И тогава, когато бухалката стане на трески, ЩЕ ЗАПОЧНЕ РАЗГОВОРЪТ ЗА АЛТЕРНАТИВАТА.

Ще има предизборна кампания и в нея ще се надпреварват онези с политическата адженда.

А онези, другите, които са всъщност десетките хиляди от протеста, ще ги гледат и слушат внимателно. И ще казват на децата си – виждате ли как се прави демокрация? И ако тези, които ни управляват след този протест забравят кое е важното, ние ще протестираме отново. Това е нормалното за една демокрация. Това означава демокрацията. Онези, които не го разбират не са разбрали всъщност, че са напуснали демокрацията по своя воля. Борят се в защита на една диктатура. И се учудват защо не успяват да диктуват на онези, които защитават демокрацията.

Вкопчените в диктатурата са обречени. Свободата е нещо много повече от сладко изкушение. Тя е състояние на духа. И няма алтернатива.

Снимка: Иван Червенков

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.