SHARE

От Мария Касимова-Моасе

Няма как да се сдържа, ще си кажа за Прокуриадата.
Столчета, облеченки като за сватба. Кичът започва оттук. Празни места за чакани гости. Щом не са дошли на такова събитие, това е послание. И то е, че събитието няма стойност, не струва.
Стоят там прави едни ми ти прокурори, които вдигат ръка като че някой им натиска едновременно копчетата или им пуска ток.

Съгласни и щастливи.

Не става дума за нищо, което всички питаме – записите с премиера/гласа-който-толкова-прилича-на-този-на-премиера. Мятат се хвалби за боренето на битовата престъпност, в смисъл, престъпност от типа в бебешкия център или на някоя баба с козите.

Усмихнат по своя си неочарователно тъп начин министър на правосъдието. Мисля, че за него е все едно дали е на Прокуриада или на детски рожден ден с аниматори, облечени като СпонджБоб.

Марешки в качеството си на… Марешки.

Сценичка, на която текат речи, а както отбеляза много точно бе отбелязано, официално те се снимат от ракурс ниско долу, на земята. За да могат телата от президиума да изглеждат по-мощно и да всяват страх. Каскетен прийом. На земята бяха и микрофоните на медиите – пред тонколоните, полегнали.
Много ми липсваха цветя от ЦК на нещо си, венци от трудови колективи и хвърлени китки от ощастливени от прокуратурата и гешевтурата граждани! Липсва ми също така и снимка на патроните, но то и това ще дойде в следващото издание – на Гешев и на Борисов, вгледани в безоблачното бъдеще, с надиплен пъстър венец над главите и надписи „Да живее прокуратурата!“ и „Цялата власт на прокуратурата!“. Сигурна съм също така, че ще подготвят и дечица, които спонтанно да се впуснат към краката на светлите личности, които пък от своя страна бащински ще ги помилват по главиците. Наблизо ще има художник, който ще изрисува тази мащабна картина, като, разбира се, увеличи фигурите на Гешев и сие, за да се намекне естествено на мощта на вожда. Може и духов оркестър да се сложи. Ако досега няма сформиран такъв измежду прокурорите, ето ти идея! Хем е сплотяващо колектива и приближаване към вождовете, хем е трениране в дух… в духова музика! Не знам дали пък няма да е добре направо да се ангажира някое естрадно формирование от пенсионирани, свободни или позакъсали с ангажиментите звезди, които да спретнат една песен, дето да стане химн на Прокуриадата. Даже мога да измисля текста – думата „прокуратура“ много хубаво се римува с най-различни важни думи – кобура, тура, мура, Ура, к@ра… А „прокурор“ – с взор, Мородор, бор, мор… Бързо ще ми се получи и на всичкото отгоре ще остана безсмъртна с този текст! Пу, никой да не ми взима идеята!

Сега без сарказъм. Това нещо беше пълна бутафория, каквато не съм гледала от онзи ден, когато в пети клас ни изтъпаниха пред портрета на Брежнев да стоим цял учебен час на колене, защото той беше умрял. Тогава неконтролируемо се разхилих, за което едва не ни намалиха поведението. Вкъщи, когато казах на баща ми какво се е случило, защото трябваше да обясня защо го викат в училище, той само каза „Ми то си е смешно!“.

Та и това прокурорско сборище така – много е смешно. Само дето хич няма да е смешно, ако горният сценарий се развие. А той е на път да го направи.

#оставка

Препублуикувано от Фейсбук

Снимка: Иван Червенков, от Фейсбук

SHARE