SHARE

Главните прокурори на Вашингтон, окръг Колумбия, и щата Мериленд ще съдят президента Тръмп по обвинения за корупция поради приемане на милиони долари и други облаги от чуждестранни правителства, откакто е в Белия дом, предава Washington Post.

Делото ще се концентрира върху това, че Тръмп de facto е запазил контрола върху компанията си, когато е станал президент. През януари Тръмп заяви, че прехвърля активите си в тръст, който ще бъде управляван от синовете му Доналд-младши и Ерик, за да елиминира възможен конфликт на интереси.

Въпреки това главният прокурор на Вашингтон, окръг Колумбия, Карл Расин и мерилендският му колега Браян Фрош твърдят, че откакто Тръмп е президент на Щатите, има редица случаи, в които чуждестранни правителства са си заплащали да ползват услугите на компанията на Тръмп, което е водило до конкретни ползи за тях. Двете прокуратури заявяват, че в делото са замесени действия на Кувейт и на Саудитска Арабия, които неколкократно са се ползвали от услугите на компанията на Тръмп – тези и други действия двете прокуратури смятат, че нарушават т.нар. “клауза за възнаграждения” от конституцията на САЩ, в която се постановява:

“Съединените щати не удостояват с никакви благороднически титли и нито едно лице, заемащо платена или почетна държавна служба, не може без съгласието на Конгреса да приема каквито и да било подаръци, възнаграждения, служби или титли от никой крал, княз или чужда държава.

Ако федерален съдия допусне делото им, прокурорите заявяват, че една от първите им стъпки ще е да изискат данъчните декларации на американския президент, които той отказва да оповести публично. Главният прокурор на Вашингтон Карл Расин заявява пред Washington Post, че се чувства длъжен да повдигне обвинението, до известна степен защото американския Конгрес отказва да се заеме с конфликта на интереси на Тръмп.

“Предприемаме действия, за да бъдем проверка и баланс, каквито, изглежда, Конгресът не желае да бъде”, заявява Расин. “Причината да образуваме делото е, че президентът не предприема адекватни стъпки, за да разграничи себе си от бизнес интересите си.”

Двамата прокурори предполагат, че делото навярно ще достигне до Върховния съд на САЩ. Повече подробности ще бъдат представени на пресконференция в понеделник.

Делото, което има безпрецедентен характер според американското издание, отваря нов фронт срещу Тръмп, след като специалният прокурор Робърт Мълър разследва екипа на президента за това дали си е сътрудничел с Русия при нейната намеса в американските избори през 2016 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.