Проектокабинетът на „Има такъв народ“ – кой кой е?

Проектокабинетът на „Има такъв народ“ – кой кой е?

SHARE

„Има такъв народ“ предлага състав на правителство, без да търси коалиция, с която и да е от останалите партии в следващия парламент. Това обяви днес Слави Трифонов в нарочно видеобръщение.

Кой, кой е? Разказва Offnews.bg*

Мария Бойчинова – министър на финансите

Мария Бойчинова е завършила с пълно отличие колежа „Васар“ в Ню Йорк, учила е в Лондонското училище по икономически науки.
Започва кариерата си на Уол Стрийт в компаниите J.P.Morgan и „Мерил Линч“. Говори 3 езика и е на 34 години, разказа за нея Трифонов.

Допълнителната информация е, че Бойчинова е работила в „Експат“ – компанията, създадена от предложения от ИТН за премиер Николай Василев, става ясно от профила ѝ в професионалната мрежа ЛинкдИн (LinkedIn), съобщи БНР. От май миналата година Бойчинова работи в „Комерцбанк“ в столицата на Чехия – Прага.

Любомир Дацов – министър на икономиката

Дацов е зам.-министър на финансите в кабинета на Симеон Сакскобургготски и по време на тройната коалиция, в който вицепремиер бе номинираният сега за премиер Николай Василев. Като заместник на Милен Велчев Дацов отговаря за бюджетната политика и еврофондовете. Той е инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България. Дацов е човекът, изработвал всички държавни бюджети на страната ни от 2001 г. до 2009 г., а между 1992 г. – откогато работи в Министерството на финансите – до 2000 г. е част от екипа, който подготвя бюджетите на държавата.

Дацов е роден на 2 май 1965 г. Завършил е УНСС. Има квалификации в областта на икономическата и макроикономическата политика и бюджетирането.

Понастоящем е член на Фискалния съвет.

Наталия Митева – министър на образованието

Лидерът на „Има такъв народ“ я представя като „завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина“, с магистратура по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от бизнес департамента на Оксфордския университет.

Митева е на 39 г. Говори 4 езика.

Има 10-годишен опит в сферата на образованието и иновациите. Тя е мениджър образование и социално въздействие в „Телелинк Бизнес Сървисис“, а преди това близо 10 години е програмен директор на „Добро образование и работни умения“ във фондация „Америка за България“.

Член на комисията за иновации към Министерство на образованието и науката.

Красимир Ненов – министър на енергетиката

Икономист и финансист. Бакалавър по икономика от Университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от Университета Корнел, Ню Йорк, един от университетите в Бръшляновата лига, както и магистърска степен по бизнес администрация от Университета в Льовен, Белгия.

Бил е търговски мениджър и директор на енергийни компании в България и Русия, посочи Трифонов. В момента е изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – приватизираната част от комплекса „Марица Изток“.

Говори 4 езика, на 52 години.

Според медийни публикации през 2015 г. Ненов влиза в управлението на „Енел Русия“ като директор по производството на газ, като преди това е бил директор на филиала „Среднеуральская ГРЭС“ и директор покупки и услуги в компанията.

Оглавява работната група към Американската търговска камара по европейската Зелена сделка.

Велислава Петрова – министър на здравеопазването

Имунолог с докторски степени по имунология и вирусология, Петрова е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева.

Родена е в град Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по „Микробиология с година в индустрията“ в Университета в Бристол.

Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за секвениране на вирусни геноми. Велислава Петрова продължава докторската си степен в университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт, най-големият център за геномни изследвания в Европа.

Печели стипендията на ректора на университета в Кеймбридж за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве и се присъединява към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Те изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019г.

Михаела Лашова – министър на регионалното развитие и благоустройството

Михаела Лашова е финансист и мениджър. Има магистърска степен по финансов мениджмънт от City University в Сиатъл и бакалавърска по финанси от университета на Илинойс в Чикаго.

Лашова е посланик на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) за България, Македония и Сърбия. Също така тя е изпълнителен директор във Forton – водеща консултантска компания в сектора на бизнес имотите и стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България.

Лашова говори 2 езика и е на 43 години.

Христо Алексиев – министър на транспорта

Христо Алексиев бе министър на транспорта в първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев през 2017 г. Смятан е за един от най-добрите специалисти по жп транспорт у нас. До момента Алексиев заема висш мениджърски пост в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ – стопанинът на релсите в България.

Кариерата на Алексиев в железниците започна по време на управлението на тройната коалиция. Той се смята за лично назначение на бившия транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП). После остана и при ГЕРБ – най-вече защото именно той бе човекът с най-голям опит в преговорите с ЕК по транспортни проекти.

Въпреки високия си пост, Алексиев често бе в ролята на вътрешна опозиция, тъй като винаги е поставял жп проектите пред строителството на магистрали, каквато е и общоевропейската приоритизация.

Алексиев има магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти.

Ивайло Кожухаров – министър на туризма

ИТН го представя като човек от туристическия бизнес с над 17 години професионален опит.

Минал е през различни нива на работа в бранша, бил е рецепционист в Албена, после се е издигнал до управител на хотел в комплекса.

Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по „Икономика и организация в туризма“ и „Маркетинг“. Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение „Национален Борд по туризъм“. Основател на консултантската компания Hotel Experts BG.

Той става изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София, част от световен бранд.

Ивайло Кожухаров е живял и учил във Варна. Завършва езикова гимназия с немски и английски език, магистър е по „Икономика и организация на туризма“ от ИУ- Варна и магистър по „Маркетинг“ в УНСС.

Пламен Абровски – министър на земеделието

Той бе представен от лидера на „Има такъв народ“ като магистър по право с над 17 г. юридически опит и експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики.

Абровски е бил дългосрочно изпратен от аграрното министерство като втори секретар в Постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.

Адвокат Пламен Абровски бе избран за депутат от 45-ото НС и кандидат за депутат в следващия парламент от „Има такъв народ“, автор на стратегията им за сектора.

Говори 3 езика и е на 41 години.

Теодора Генчовска – министър на отбраната

Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ.

Професионалната ѝ кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел НАТО и ЕС в министерството на отбраната.

Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия.

Допълнителната информация за нея е, че Генчовска е част от администрацията на президента Румен Радев като главен експерт, става ясно от подадена от нея през 2018 г. декларация пред КПКОНПИ. В инициативата „Три морета“, която се проведе преди дни, Генчовска фигурира като част от Координационно звено като „основно лице за контакти (POC), член на Българската група на шерпите“.

Лилия Иванова – министър на труда, социалната и демографска политика

Кариерата й в различни министерства започва по времето на Иван Костов. От 1998 г. досега заема последователно длъжностите началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в Министерството на земеделието и храните, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта. Ръководител или участник е в много проекти, финансирани по линия на DFID, PHARE, OП“АК“, ОПРР и др.

Била е началник-кабинет на министъра на икономиката Емил Караниколов в третото правителство на Бойко Борисов, сменена е след като миналата години министър стана Лъчезар Борисов.

Иванова е завършила Немска езикова гимназия в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и практикува след това като адвокат в областта на гражданското и търговското право. Има множество специализации в чужбина и у нас.

Била е член на Борда на директорите на Европейския институт по публична администрация, Маастрихт, Холандия като представител на Република България, автор е на публикации и на книгата „Обслужване „на едно гише“.

Станислава Армутлиева – министър на културата

Станислава (Саня) Армутлиева е български музикален продуцент. Нейната компания държи основните права на най-големите световни музикални лейбъли. По образование е актриса – завършва ВИТИЗ през 1993 г. – актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Енчо Халачев и Снежина Танковска.

През 1991 г. основава компанията „Вирджиния рекърдс“, която е партньор на „Полиграм“ в България. По-късно „Полиграм“ става част от музикалния концерн „Сийграм“, който е собственик и на „Юнивърсъл мюзик“. Така се създава музикална компания „Юнивърсъл мюзик груп“, а неин ексклузивен партньор за България е именно „Вирджиния Рекърдс“.

От 2010 г. Вирджиния Рекърдс е лицензиант на Sony Music Entertainment за България и поема физическата и дигитална дистрибуция на каталога на компанията, неговия маркетинг и експлоатация на всички нива (излъчване, публично изпълнение, кабелно препредаване, синхронизации в реклами и филми).

През годините Армутлиева е била упреквана много пъти в монопол над аудио съдържанието в електронните медии у нас.

Тя е част от управителните съвети на ПРОФОН и и Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП), в ръководството е и на сдружението за авторски права Музикаутор чрез компанията си „Вирджиния Пъблишинг“ ЕООД.

Саня Армутлиева е и телевизионна и риалити звезда, бе част от журито в риалити формата „X Factor”, а компанията X продуцира част от звездите, които печелят песенните формати у нас. Артисти на „Вирджиния“ са Павел и Венци Венц, Дара, Михаела Маринова.

През годините Саня Армутлиева бе част от различни скандали, разиграли се в музикалния бизнес у нас.

2015 г., след фалита на КТБ, става ясно, че управляваният от Армутлиева оператор на авторски права за музика ПРОФОН има депозит от 10 млн. лв. в банката. Според Армутлиева парите са от непотърсени от артисти отчисления за авторски права. Тези пари все още имат неясна съдба.

Друг любопитен факт около Армутлиева е, че дълги години тя имаше съдебни спорове с певицата в бенда на Слави Трифонов Невена Цонева.

През 2015, в „Шоуто на Слави Трифонов“ по БТВ е излъчен скеч, в който Трифонов се обръща към Евгени Димитров с думите: „Не подписвай нищо със Саня“.

Петър Илиев – министър на правосъдието

Предложеният за правосъден министър Петър Илиев е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподава „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“.

Доктор по право. Автор е на две книги и над 30 други научни публикации по различни юридически въпроси.

Специализирал е „Английско търговско право“ и „Право на Европейския съюз“ в Бъкингамския университет, Великобритания. Специализирал е и „Американско търговско право“ в Ню Йорк, САЩ. Има и специализации по „Правораздаване“, „Публична администрация“ и „Международно право и международни отношения“.

Лауреат е на отличието „Адвокат на годината“.

Петър Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри“. Бил е член на научно-изследователски проекти и екипи. Участвал е в научните колективи на редица научно-изследователски проекти по различни правни въпроси.

Основател и председател на няколко бизнес организации – Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб. Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара.

Петър Илиев е почетен консул на Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в Република България.

Владее 3 езика и е на 43 г.

Радостин Василев – министър на младежта и спорта

Радостин Василев е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“ и е адвокат от Софийската адвокатска колегия и управляващ партньор в адвокатското дружество „Радостин Василев“. Той има 13 години юридически стаж в гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

Лидерът на „Има такъв народ“ отбеляза, че Василев осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА, при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана.

Радостин Василев беше избран за председател на парламентарната правна комисия в 45-ото НС, в което бе депутат от „Има такъв народ“.

Във футболните среди името му се свързва с работата му в ЦСКА под ръководството на Александър Томов и „Титан“ непосредствено преди фалита на клуба (редакция на ТерминалНО).

Василев беше част и от екипа на Любослав Пенев при президентските избори за БФС през 2018 година.

Радостин Василев е водач на листата на „Има такъв народ“ в родния му Плевен. Говори 4 езика и е на 36 години.

д-р Антония Валентинова – министър без портфейл по ромските въпроси

Антония Валентинова е четвърто поколение интегрирани роми. Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да се реализира в чужбина, но тя избира да учи медицина в България.

Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал.

За подготовката си за изпитите Антония получава помощ от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход – инициатива на Проект „Ромско здравеопазване“ – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“ с партньори Център Амалипе и Фондация „Промедия“.

Проектът цели да подпомогне висшето образование на студенти от ромски произход, избрали специалностите медицина, фармацевтика, акушерство, рентгенология и рехабилитация, здравен мениджмънт.

Антония завършва Медицинския университет в София с успех 5,25.

Първоначално се насочва към неврологията, неин ментор е проф. Ивайло Търнев, началникът на клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“, впоследствие решава да специализира анестезиология и интензивно лечение.

Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и като специализант по анестезиология и интензивно лечение.

През 2020 г. получава наградата „Млад лекар на 2020 г.“ за работата си в отделението по реанимация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Говори 4 езика и е на 27 г.

Ради Найденов – вицепремиер и министър на външните работи

Найденов дипломат от кариерата. Завършил е Университета за национално и световно стопанство. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Бил е извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и е ръководил посолството ни в Берн.

Найденов е министър в служебното правителство на Огнян Герджиков от 2017 г.

Ради Найденов е бил зам.-министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски от 2001-2002 г. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя (Сакскобургготски).

Говори 4 езика и е на 58 години.

проф. Николай Радулов – вицепремиер и министър на вътрешните работи

Представен е като експерт по сигурността, работил в сектора на сигурността над 33 години.

Завършил е Академията на МВР и Академията на Министерството на отбраната „Г.С.Раковски“.

Има и допълнителна квалификация в САЩ и Великобритания. Доктор е по философия и доктор по национална сигурност. Преподавател е по национална и международна сигурност. Автор е на множество публикации по темата.

Николай Радулов е бил главен секретар на МВР в правителството на Иван Костов, когато министър на вътрешните работи е Богомил Бонев.

Говори 4 езика. На 65 години.

Преди по-малко от месец Радулов бе посочен от бившия премиер Иван Костов като хората, които знаят и могат да направят реформата в сектора на сигурността.

Николай Василев – министър-председател

Той бе една от звездите на икономическия екип на бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски, от т. нар. царски юпита.

Веднага след като НДСВ взе властта през 2001 г., Василев стана вицепремиер и министър на икономиката. В средата на мандата, през 2003 г., обаче замени Пламен Петров като министър на транспорта и съобщенията. През следващия управленски мандат – на тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС, той бе министър на държавната администрация и административната реформа.

Василев е роден през 1969 във Варна. Завършил е местната английска гимназия. Владее писмено и говоримо руски, унгарски и английски. Също така има основни познания по немски, френски и японски. Има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от Университета за икономически науки в Будапеща, Унгария, бакълавърска степен по бизнес администрация и втора специалност „Финанси и икономика“ в университета на щата Ню Йорк, гр. Осуиго, САЩ. В университета Кейо в Токио през 1996 – 1997 г. е специализирал данъчна политика и финанси. Има магистърска степен по „Международна икономика и финанси“ от Университета Брендайс – гр. Уолтам, Масачузетс, САЩ. В Будапеща е бил данъчен консултант за Източна Европа и Европейския съюз в „Купърс и Лайбранд“. По време на пребиваването си в Япония е работил като сътрудник по стратегия на японските финансови пазари в „SBC Warburg“. През 1997 г. работи в Ню Йорк за „SBC Warburg Dillon Read“ като анализатор на развиващи се европейски капиталови пазари. Същата година заминава за Лондон, където става асоцииран директор на отделите „Развиващи се пазари в Европа“ и „Стратегия за световните развиващи се пазари“ на „UBS Warburg“. Там той създава и публикува първия български борсов индекс Warburg на Българска фондова борса и участва в управлението на банковия и инвестиционен портфейл на български ценни книжа. От 2000 г. е старши вицепрезидент на „Лазард кепитъл маркетс“.

През последните години у нас Василев управляваше компанията „Експат капитал“.

*Информацията е препубликувана с редакторска намеса от ТерминалНО

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.