SHARE

Призракът на Цветан Василев се завръща от миналото в съседна Сърбия. Призракът на „Белене“ също, но в телефонен разговор между Бойко Борисов и Владимир Путин. Междувременно Швейцария налага запор над разрешителните за работа в страната за румънци и българи. Това са заглавията в международните медии от последната седмица. 

Сръбска фабрика, собственост на Цветан Василев, иска помощ от сръбските власти, пише The Balkan Insight. 

“Сръбски работници в компания за стъкло в Парачин, изправена пред банкрут заради дългове на стойност около 50 милиона евро, молят правителството за помощ, както и вероятно закупуване на фирмата”, пише кореспондентът Мая Живанович.

“Фирмата е била продадена на българския бизнесмен Цветан Василев през 2012 г. за 35 милиона евро. Той закупува 63% от дяловете в компанията чрез консорциум от компании – КТБ, Glass Industry и Rubin. […] Междувременно банката на Василев, КТБ, се срива през 2014 г. в безспорно най-големия банков срив в историята на България”, продължава материалът.

“Това е гордиев възел, в който никой не знае кой на кого какво дължи, колко или за какво. Всеки ден чуваме различна цифра”, казва за изданието представител на синдикатите на компанията, чийто дълг от 50 милиона евро не включва сметките за ток и енергия.

След като Василев придобива фабриката, той се опитва да я модернизира. Но според статията новите машини все още стоят неотворени, тъй като за тях не е заплатено, след като банката на Василев се срива. За времето си инвестицията във фабриката в Парачин се очертава като най-голямата и важна инвестиция на България в Сърбия.

Статията завършва с информацията, че “въпреки споходилите го финансови грижи Василев е един от донорите на фондовете на жената на президента Николич, Драгица. Самият президент Николич потвърди, че Василев е дарявал на фонда – преди България да поиска заповедта за екстрадирането му.”

България търси частни инвеститори за Белене предава Voice of America, позовавайки се на Reuters.

“София отмени проекта през 2012 г. след неуспешен опит да намери чуждестранни инвеститори и след оказан натиск от Брюксел и Вашингтон за намаляване на енергийната си зависимост от Русия.”

Статията предава, че през декември българското правителство е потвърдило интерес на инвеститори от Китай към проекта. По време на телефонен разговор между Борисов и Путин и двамата са потвърдили “общия си интерес към конструкцията на проводник за природен газ на територията на България”, споменава се в материала.

Швейцария налага едногодишен запор над броя на работници от България и Румъния, след като в последните месеци страната отчете наплив от граждани на двете страни – това предава The Washington Post, позовавайки се на Associated Press. Решението е в границите на споразумението между ЕС и Швейцария, като страната не е член на съюза.

“Гражданите на Румъния и България като относително нови членове в ЕС получиха право на достъп до работа в Швейцария миналия юли. Но след относително висок наплив на българи и румънци, основно за сезонна работа в строителството, съветът ограничи нетната имиграция от двете страни до 996 души за идната година”, предава изданието.

В Швейцария се наблюдава повишаване на съпротивата към миграцията, която е в синхрон с набирането на популярност на дясната Швейцарска народна партия. От швейцарските власти увериха, че това решение не е израз на дискриминация срещу България и Румъния, се казва в статията.

“Пловдив – изненадата на България”, гласи заглавие в испанския El País. Статията разказва за богатото наследство на културната ни столица, преплитайки интересни факти от историята на града със съвременния културен живот и изкуството, на което Пловдив е символ.

Статията е своеобразна обиколка на града, разделена по часове, като денят започва с “Баница, айрян и тютюн”, продължава с “броене на хълмове”, “музеи и къщи” и завършва със “залез измежду руините”. Материалът, който е посветен на туризма в Пловдив, съдържа информация за културни забележителности, както и интерактивна карта на града на испански.

*Бюлетина изготви Йоанна Маринова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.