SHARE

При посещението на лидера на Зелените в Европейския парламент Ска Келър в България вицепремиерът Валери Симеонов отправи безпрецендентно изявление, в което призова Ска Келър да бъде прокудена от страната. 

Публикуваме реакцията на Мирослава Петрова по повода:

Драга Ska,

С огромно неудобство бих искала да Ви изясня какво всъщност е циничното съдържание, изведено още в предмета на декларацията на вицепремиера Симеонов.

Изразът “Да намажем ските на Ска” освен скандална игра на думи с името Ви съдържа заплаха. Недвузначно Ви е отправена обидна сексистска заплаха за насилие.

Умисълът на заплахата и ясният за познаващите хамалския жаргон смисъл се потвърждават не само от арогантно изведения предмет, но и по-късно в декларацията в дванадесети абзац, а именно: “да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле”.

В случая „Капъкуле“ не е турската страна от граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево-Капъкуле. В случая “Капъкуле” се използва като стилистична фигура – олицетворение, останало от българската история, където “турчинът” е представян устойчиво като насилник и изнасилвач.

Думата “камионетка” е свързана с начина, по който сe превозват арестанти и дори трупове, а допълнението “безплатен партиен транспорт” служи, за да подсили именно смисъла на заплахата, аналогия на сталинистките чистки, допълнен от мрачното условие – “с удоволствие”.

Макар дълбоко да съжалявам и да знам, че споделеното ще Ви нарани, не мога да оставя на съвестта си отвратителния случай. Свободният и почтен човек като Вас не би търпял и миг. В превзетата ни държава, уверявам Ви, има свободни и почтени личности и докато те съществуват, България няма да бъде изоставена, поругана и безпомощна в багажника на тези, които в момента возят страната.

Ще противостоим докрай. Бъдете до нас и потърсете съмишленици. Благодарим, че Ви има.

Автор: Мирослава Петрова
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.