SHARE

Първи ноември е особен празник – обявен за такъв в Деня на св. Йоан Рилски, забранен по време на комунистическия режим и възроден отново днес.

На този ден, в който почитаме паметта на пробудилите ни, първите носители на свободния дух, разума и Просвещението в България се случиха три събития:

Разбра се, че на един от съвременните будители – доц. Кристиан Таков, нямало да бъде посветена зала в Софийския университет.

“Преподавателите са против”, възкликна деканът на Юридическия факултет, тъй като велики личности много, а залите били малко.

И ако Кристиан Таков не е достоен, то държавата бързо ни напомни кои са.

В Деня на народните будители вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов награди учени и общественици за съществения им принос към подчиненото му ведомство.

Сред имената – проф. Божидар Димитров и Росен Петров.

Агент „Иван“ награди агент „Кардам“ и „офицерът от Школата в Симеоново“ като съвременните будители.

„Съвременните будители допринасят за това българинът да има повече национално самочувствие, да има повече национално достойнство и да има повече гордост в него“, заяви вицепремиерът.

И за да стане на всекиго ясно какъв точно празник се празнува вчера, то държавният глава Румен Радев излезе и обяви, че „Будителят не е интелектуалец по европейски образец“.

Така вече всичко се изясни. Може би навремето будителите са били онези, донесли идеите на европейското Просвещение за независима нация, идентичност и свобода у нас.

Днес обаче техните наследници няма да бъдат удостоени. Защото това не е вече техният празник.

Това е празникът на агентите, офицерите и онези, донесли ни зависимост, обезличаване и поданичество на чужда власт.

И е логично в завладяната държава те да бъдат припознати като будителите. Президент, вицепремиер и най-престижният университет у нас потвърдиха това.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat