Поредната черна кутия за милиарди за наша сметка

Поредната черна кутия за милиарди за наша сметка

SHARE

Започната през далечната 1974 г., северната магистрала „Хемус“, която свързва София с морето, остава недовършена до днес, докато южната – „Тракия“, вече десетилетие очертава „линията на живота“ в България. Не случайно очакванията към планираното дострояване на „Хемус“ са големи.

Това е най-мащабният инфраструктурен проект за последните 30 години. Инвестицията е директно от държавния бюджет и обнадеждените български данъкоплатци се очертава да платят двойно по-скъпо (по-надолу даваме числа), защото, вместо да състезава кандидат-строителите, правителството вече им разпределя милиарди, така както Али Баба дели с 40-те разбойници.

Действително законът за обществените поръчки и европейски правила изискват публичните средства да се възлагат прозрачно и състезателно, но през последните години управляващата партия ГЕРБ намери как да заобикаля всичко това. Създадени един по един бяха държавни предприятия или холдинги, гълтачи на бюджетни средства, които уж на принципа на т.нар. in-house възлагане (когато става дума за взаимоотношения в рамките на едно държавно ведомство) преразпределят ресурс към частни изпълнители, избягвайки обществени поръчки. Такъв холдинг има за енергетиката, за водния сектор, прави се петролен Пътищата и магистралите си имат „Автомагистрали“. Корупционната емблема на третия кабинет „Борисов“ – не само като непристъпност, но и като размах.

От 2018 г. компанията функционира като черна кутия. На входа се наливат милиарди, на изхода би трябвало да излизат готови километри пътища, а по средата е непрогледно. „Автомагистрали“ ревниво пази тайните за това къде отиват парите, които пътната агенция изсипва в нея. Фирмата очевидно няма как да изпълни всички задачи, с които е „нагърбена“ – със своите близо 400 служители тя трудно би могла да построи 220 км от магистрала „Хемус“, а и над 60 км от пътя Видин – Ботевград, в обозримо бъдеще.

За последните две години в малкото до неотдавна държавно дружество бяха изсипани без търг почти пет милиарда лева – колкото е годишният бюджет за образование. Над един милиард от тях по неясен начин вече са преведени към частни компании в очевидно търсено заобикаляне на Закона за обществени поръчки. Голяма част от тях като аванси – в годината на COVID-19, в която десетки малки бизнеси се борят за оцеляване и очакват държавата да се организира за евентуалната им подкрепа.

„Капитал“ успя да надникне в черната кутия и поне отчасти да види механизма вътре. От информация, която вестникът получи от източници, става ясно, че получените от АПИ над 1.2 млрд. лв. са практически изцяло изплатени към конкретни частни компании през 2019 и 2020 г. За някои от тях вече се знае от медийни публикации, че са строители на магистрала „Хемус“. Имената на други се потвърждават от редица източници от бранша. Сред тях има установени компании с опит в магистралното строителство, но има и, меко казано, изненадващи получатели на десетки милиони.

Четете целия текст на „Капитал“ тук.

SHARE