SHARE

В деня, в който Сърбия и Косово подновиха разговорите за нормализиране на отношенията, модерирани от ЕС, бе убит един от лидерите на косовските сърби – Оливер Иванович, пред централата на партията му в близост до Митровица.

Иванович, който е смятан за умерения лидер на сърбите в Косово, е прострелян четири пъти в гърдите и умира в болницата, съобщи адвокатът му Небойша Влайич.

Това доведе до незабавното изтегляне на Белград от преговорите с косовските албанци. Преговорите са ръководени от ЕС и са с цел за намиране на трайно политическо решение между двете общности, което ще проправи пътя на Косово към ЕС.

Сръбският президент Александър Вучич незабавно свика заседание на Съвета за национална сигурност и обяви покушението за „терористичен акт“.

Българският премиер Борисов също категорично осъди убийството и в разговор със сръбския си колега Ана Бърнабич по повод убийството в Косово премиерът Борисов е подчертал, че „политическите цели се постигат с политически средства“, съобщи БНР. 

Директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово – водещ преговорите с Прищина – Марко Джурич, определи покушението като „терористичен акт“ и „нападение срещу целия сръбски народ„. Джурич допълни, че делегацията на страната му в съвместния диалог напуска Брюксел и се връща в Белград.
Правителството на Косово осъди убийството на Иванович, като посочи, че то е предизвикателство за върховенството на закона и опитите да се въведе ред на цялата територия на Косово, предаде агенция Бета. Властите в Прищина призоваха всички граждани да съдействат за разкриване на убийството. Полицията блокира северната сръбска част на Косовска Митровица, докато събираше доказателства за разкриване на престъплението. Белградската агенция Бета съобщи, че са открити 4 гилзи и че около 9,15 ч. е открит подпален автомобил „Опел Астра“, който може да е свързан с убийството, което вероятно е извършено с пистолет със заглушител.

Иванович бе изправен пред обвинения във военни престъпления, извършени по време на конфликта в Косово.

Иванович е смятан за умерен политик в разделението между сърби и албанци и е бивш държавен секретар на Сърбия за Косово, който подкрепяше диалога с косовските албанци.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.