SHARE

„Мотото на председателството може да е „Съединението прави силата“, но София ще трябва да се справи с преговорите по Brexit, дългосрочния бюджет на ЕС, докато се бори с проблемите у дома, където антикорупционните им мерки бяха разкритикувани от всички, доверието в политиците е ниско и за първи път в посткомунистическата история популистка партия – „Обединени патриоти“ – влиза в правителството.“

Така започва статията на Райън Хийт за това Кой кой е в българското председателство на ЕС за Politico, събрала интересни неща за основните действащи лица. Ето какво научаваме от нея:

Бойко Борисов – каратистът, който често си играе на телефона по време на заседания

„Борисов може да спори, че има най-интересното CV сред европейските лидери. Бивш бодигард и карате майстор, Борисов два пъти е служил като премиер и е мек по отношение на Brexit, разграничавайки се от другите лидери в края на 2017 г. когато заяви, че Европа не може да си позволи „твърд Brexit“.

По време на първия си мандат като премиер Борисов заяви, че се надява България да бъде приета в Шенген през 2011 г., но това все още не се е случило. Борисов не харесва дребнотемията (в оригинал: small talk – бел. прев.), обикновено разговорите на английски ги води чрез преводач и често може да бъде забелязан да си играе на смартфона по време на срещите“, пишат от Politico.

Румен Радев – de facto агент на Русия

Бивш военновъздушен командир и безстрашен пилот на изтребител, Радев бе подкрепен от опозиционната БСП и води кампанията си като de facto кандидат на Русия по време на президентските избори през 2016 г. България има дълга история на промотиране на руските интереси и изборът на Радев изглежда беляза завръщането на тази традиция след прозападния президент Росен Плевнелиев.

От избора насам Радев показа изключителна независимост от подкрепилите го и през първата седмица на януари наложи вето на антикорупционен проектозакон, който смята, че не задоволява нужните цели.“

Валери Симеонов – Ако някой ще изложи българското  председателство, това е той. 

Симеонов е противоречива фигура и член на коалицията „Обединени патриоти“, която стана трета на предсрочните парламентарни избори миналия март и доведе до Борисовото правителство. През октомври 2017 г. Симеонов бе намерен за виновен за „насаждане на омраза над ромите, наричайки ги „нагли самонадеяни и озверели човекоподобни“ и окачествява ромските жени като „помиярки“. Ако някой ще изложи българското правителство по време на председателството – това е Симеонов.

Изглежда наредени по значимост за европредседателството и близост до Брюксел, на първо място в класацията на Politico е Бойко Борисов, последван от еврокомисаря Мария Габриел и евродепутата от ГЕРБ Ева Паунова-Майдел, след тях е постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев, Лиляна Павлова, която е наречена „министър по европейски дела“, говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, която ще бъде „мост между еврократите, националната власт и медиите, гарантирайки, че страната няма да се пренатовари от задачи по повод председателството“.

След тях са споменати вицепремиерът Валери Симеонов, президентът Радев, журналистите Георги Готев и Красен Николов, които стоят зад сайта BulgarianPresidency.eu и на последно място е Сергей Станишев, председател на ПЕС.

Почетното място в класацията заема брюкселският лобист Николас Уайт, „движещ консултантската компания APCO, сред чиито клиенти е и българското правителство“.

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувастваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк

BG71 UNCR 70001522876579

Център за гражданска активност

Колаж: Politico

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.