SHARE

Публикуваме превод на пълния текст на El Periodico

Ръководител на петролната компания Лукойла е купил и е платил с чекове къщата в Есплугес (Esplugues), където се е настанила бившата българска моделка Борислава Йовчева.

Българският министър-председател Бойко Борисов е използвал руски бизнесмен като посредник, според жалбоподателите.

Разследванията на Мосос д’Ескадра (Mossos d’Esquadra) и на Антокорупционната прокуратура за пране на пари с произход от България, в които се споменава българският министър-председател Бойко Борисов, водят към руския гражданин Александър Чаушев, който притежава миноритарен дял в Numin Invest SL, дружеството, което е собственик на луксозната къща в Есплугес (Esplugues), в която от години живеят бившата българска моделка Борислава Йовчева и семейството ѝ.

Кой е Чаушев? Жалбоподателите от българското НПО ГД „БОЕЦ“ отбелязват в сигнала си, изпратен до каталонската полиция, че Чаушев е бил на ръководна позиция в руската петролна компания „Лукойл“, разположена в България. „Чаушев беше много близък сътрудник на Валентин Златев, който беше шеф на „Лукойл България“. Златев и министър-председателят Борисов са приятели от много време“, обяснява за ЕЛ ПЕРИОДИКО Георги Георгиев, председател на ГД „БОЕЦ“. Георгиев твърди, че „Чаушев е използван като посредник за закупуването на къщата в Барселона. Той е заможен бизнесмен и може да си го позволи. Има доказателства, че не използва къщата“ уверява Георгиев.

Три хиляди евро, три милиона

Звеното за разследване на пране на пари на каталонската полиция вече е потвърдило руската връзка с дружеството, което притежава жилището на Йовчева. Numin Invest, създадена като дружество за управление на недвижими имоти, е формирана през 2012 г. с дружествен капитал от 3000 евро, внесен от Борислава Йовчева, която станала част от управителните органи на дружеството.

През 2015 г. тогавашният висш служител на Лукойл влиза в картинката: Чаушев и съпругата му станали мажоритарни съдружници в дружеството, всеки от тях внасяйки по 1 450 000 евро. Бащата на Йовчева, Георги Станков Йовчев, станал миноритарен собственик, след като внесъл 3006 евро. На базата на тези факти, полицията заключава, че става въпрос за едно дружество „за управление на недвижимо имущество“ без реална дейност, създадено, за да „прехвърля средства в трети страни“.

Магазин на Пасео де Грасиа

Полицията е разкрила и други инвестиции, направени в Барселона, които не са били посочени в жалбата. Докладите ѝ уверяват, че Борислава Йовчева управлява луксозен магазин за дрехи от с площ от 140 кв. м разположен на Пасео де Грасиа в Барселона.

Полицейските служители са наблюдавали района и по време на наблюденията си са установили, че жената пристигала в магазина между 10 и 12 часа сутринта, но никога не обслужвала клиенти, а изпълнявала „управителни и контролни“ функции. В магазина работят 7 служители, според полицейските доклади.

Магазинът е собственост на дружеството EMA BGS S.L., което било създадено през юли 2014. Йовчева и баща ѝ станали съдружници в дружеството, след като всеки от тях внесъл по 1500 евро. На следващата година, Palms Enterprises, дружество със седалище в данъчния рай Кипър, станало съдружник в EMA BGS S.L. внасяйки 1 750 000 евро.

Според данните, събрани от разследващите органи, съдружници в Palms Enterprises са също така съпрузите Йордан Христов (български бизнесмен) и Силвия Николова. Каталонската полиция потвърждава, че „не може да се установи произходът“ на общо 2 300 000 евро, инвестирани в магазина.

Уикилийкс и Борисов

Бойко Борисов, настоящ министър-председател на България, е избран за кмет на София през 2005 г. Тогава влиза в обсега на разузнаването на САЩ, както свидетелстват някои следи, разкрити от Уикилийкс, които споменават „финансовата и политическа близост“ между Борисов и Валентин Златев, който бил шеф на петролната компания Лукойл за България.

В телеграма, изпратена на 9 май 2006 от посолството на САЩ се обяснява, че Борисов „е замесен в сериозни криминални дейности и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство“. „Верността на Борисов и неговата слабост към Златев играят важна роля в политическите решения, които се взимат в България“ заключават тогава служителите на американските разузнавателни служби.

Снимка: от Фейсбук профила на Биволъ

SHARE