SHARE

Можете да не се съгласите, но прочетете тези редове. Важни са. Не твърдя, че казвам истини от последна инстанция. Замислете се. Особено журналистите.

Повод за тях са събитията от последния ден, а „интервюто“ на гуруто на путинизма Александър Дугин даде контекст и завършеност на анализа.

Планът „Решетников“ предполагаше спечелване на изборите от БСП и предложение за съвместно управление с ГЕРБ. Не стана. Структурите на ГЕРБ и изборната машина на Цветан Цветанов с помощта на „болярите“ в партията успяха да издърпат победата. Те нямат толкова голяма заслуга, колкото агресивната Нинова, която уплаши изпадналите в дрямка десни и ги изпрати срочно пред урните със задача да не допуснат левите на власт. Въпреки цялата пропаганда и фейк прогнозите на Кънчо Стойчев и медийните внушения на Андрей Райчев БСП загуби, защото страхът от нейно управление е жив и силен.

Провалът на Радев да прокара решението за грипените и да се договори с Борисов за съвместна игра по руски сценарий се провали. ГЕРБ и регионалните боляри се противопоставиха, защото им писна „отгоре“ да се договарят, да правят сделки, да преразпределят милиони, като в същото време ги отстрелват с морализаторски тон, като ги лишават от собствените им „порции“.

На всичко отгоре – партийните структури на ГЕРБ не виждат смисъл да се „договарят“ с Радев и на практика блокираха Грипенската афера в парламента. Еманципацията на парламентарната група и на партийните структури от Борисов принудиха сценаристите на Решетников да активират план „Б“, който цели да изолира силите в правителството, които прокарват позиции, неудобни за Радев и за Русия.

И ето – Валери Симеонов влезе в капана, който му поставиха, а нещата се задълбочиха с обявения от него ултиматум към медиите. Беше провокиран на чест и реагира първосигнално.

Както виждате – нито приемливите за Решетников Сидеров, нито Каракачанов са обект на особени журналистически провокации.

В правителството именно Симеонов се смята за балансьор и бариера на проруските кръгове. По плана „Решетников“ Борисов сега ще мине в мълчание, на дистанционно управление, като остави общественото недоволство да ферментира и довърши Симеонов.

Както по време на избора на Радев за президент. Ако направи някакъв ход, най-вероятно ще утежни положението на своите.

Идеята е Валери Симеонов да бъде дискредитиран и фиксиран в незащитима позиция като „тиранин срещу свободата на словото“. Никак не е трудно да се реализира при неговите характерови особености.

Личи си, че е слаб политик и новак в сравнение с колегите си в Патриотичния фронт.

Пускат го да води някакви Дон-Кихотовски битки срещу шума и за идеали, докато зад кадър се разпределят порции и раздават постове.

И му скроиха шапка.

Противниците познават тщестлавието му. С изявлението си той формално поставя в шах Борисов, за когото медийната среда е „епицентърът“ на властта – без медии е господин Никой. Той не управлява чрез реформи и действие, а чрез образи и пиар.

Използваха „неуправляемия снаряд“ Антон Тодоров, за да групират медийния проблем с Валери Симеонов и да настроят журналистическото съсловие и обществеността, особено след откровено глупавия ултиматум към медиите.

Пеевските медии не са достатъчни, нито лоялни към Симеонов. Пеевски взема „своето“, без да има нужда от посредничеството на вицепремиера Симеонов, директно чрез министрите на „Атака“ и ВМРО. Доган и Пеевски печелят при всеки вариант – и с Борисов силен и с Борисов до стената. Още повече че неговото лидерство е компрометирано, а се знае, че премиерът не е особено прецизен в реакциите си, когато бъде изваден от равновесие.

Самият факт че „здравите сили“ активираха важни медии, като едновременно излъчват религиозните мантри на идеолога Дугин, като атакуват „аферите“ на ГЕРБ, но само тези, в които не участва Борисов, а в същото време изолират и затъмняват другите алтернативи в дясно и ляво, предоставяйки всяка трибуна за медийна активност на БСП (ДПС чакат зад кадър), говори, че операцията по фиксирането на новото проруско статукво в правителството в навечерието на председателството е в пълен ход.

Стига се до абсурд – Таско Ерменков, който е класически руски лобист – аферата с внесения законопроект в полза на „Южен поток“ трябваше да се разследва, да свиква извънредна пресконференция и да яхва темата за шуробаджанаците и борбата с корупцията?!

Президентът Радев е острие в тази хибридна операция, неслучайно той обяви война не само на ГЕРБ, но и на Борисов.

Защото идва време за „Белене“, за турски-български поток, за оръжия и т.н. Пари трябва да се дават и разпределят, а Русия и нейните олигарси у нас се готвят да си осигурят поредната имперска рента чрез нови проекти или стари игри (горивата), за да финансира възпроизводството на същата колониална зависимост.

Не е сложно – просто хибридните операции на Москва трябва да ни дестабилизират до степен да станем за смях по време на европредседателството.

***

Тектът е препубликуван от блога на автора с негово разрешение. Акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

Допълнение от редакцията: 

През 2016 г. генерал Леонид Решетников и оглавяваният от него по това време Институт за стратегически изследвания към руския президент изготвиха стратегия какъв е идеалният профил за кандидат-президент на БСП. Този план беше връчен лично от Решетников на лидера на БСП Корнелия Нинова, както разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г.

Впоследствие Нинова се среща с генерала, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников и неговият Институт за стратегически изследвания изготвят план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Генерал Решетников също така миналата година заедно с Института за стратегически изследваният е изготвил и план за намеса в американските избори, разкрит от Ройтерс на 20 април 2017 г.

В началото на януари 2017 г. гененерал Решетников се пенсионира и напуска Института за стратегически изследвания, след като американските служби публикуват доклад, в който установяват, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”.

Повече за ролята на ген. Решетников в българските президентски избори може да научите тук, а за ролята му в американските избори тук.

Снимка: Леонид Решетников

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.